fbpixel

Search icon
Search
Summer lovers: Γιατί είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούμε το καλοκαίρι;
PSYCHOLOGY

Summer lovers: Γιατί είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούμε το καλοκαίρι;

H ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου τονίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης ως θεμέλιο λίθο κάθε ειλικρινούς ανθρώπινης επαφής


Οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι είναι «ξεγνοιασιά», «θάλασσα» κι «έρωτας». Αυτή η εποχή μας προδιαθέτει ν’ απολαύσουμε και να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη και γεμάτη χρονιά. Για κάποιους, μάλιστα, το καλοκαίρι συνεπάγεται φλερτ, έρωτες και καινούργιες σχέσεις. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν -κοντινό ή μακρινό- έχουμε σίγουρα να θυμηθούμε -τουλάχιστον- μια φορά που χτύπησε η καρδιά μας για έναν άγνωστο, τον οποίο ίσως και να μη συναντούσαμε ξανά στη ζωή μας, αλλά τον ερωτευτήκαμε με όλη τη δύναμη και το πάθος που διαθέταμε. Γιατί άραγε είναι τόσο εύκολο να ερωτευθεί κανείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών;

Ένας πρώτος λόγος είναι η απομάκρυνση από το οικείο μας περιβάλλον, που διευκολύνει συμπεριφορές τις οποίες δε θα διαλέγαμε στη βάση μας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να είμαστε όπως θέλουμε χωρίς να λογοδοτούμε σε κανέναν και χωρίς να χρειάζεται να υποστηρίζουμε ρόλους που αφήνουμε στην άκρη, έστω για λίγες μέρες. Ένας δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη μας ν’ ανανεωθούμε και να γεμίσουμε με νέες παραστάσεις κι εμπειρίες ώστε να επιστρέψουμε στο γνώριμο, έχοντας ζήσει τη διέγερση του νέου. Ένας τρίτος λόγος είναι οι συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Όμορφα τοπία, ηλιοκαμένα κορμιά, ρομαντική διάθεση...

summer-lovers.jpg

Είναι καλό πάντως να γνωρίζουμε ότι όταν ερωτευόμαστε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών συμβαίνουν συνήθως τα εξής:
  • Εξιδανικεύουμε αυτόν που γνωρίζουμε κι εστιάζουμε μόνο στα θετικά του, καθώς δε θα προλάβουμε να δούμε τα αρνητικά του ή θα φροντίσει εκείνος να μην τ’ αποκαλύψει. Ακόμη, όμως, κι αν είναι ειλικρινής μαζί μας, εμείς τείνουμε να κρατήσουμε την ιδανικότερη εκδοχή του, καθώς οι διακοπές από μόνες τους επιβάλλουν απόσταση από την πραγματικότητα και υπερβολή.
  • Αρνιόμαστε ν’ αναγνωρίσουμε πρακτικές δυσκολίες, όπως η απόσταση σε περίπτωση που μένουμε σε διαφορετικές πόλεις ή διαφορετικές χώρες, και δυσκολευόμαστε να δούμε εμπόδια που θα επηρεάσουν το μέλλον αυτής της σχέσης. Για παράδειγμα, μπορεί εκείνος να θέλει να περάσει καλά μια εβδομάδα χωρίς να επενδύσει συναισθηματικά, ενώ εμείς να ψάχνουμε να ερωτευθούμε και να μπούμε σε σχέση.
  • Εντυπωσιαζόμαστε γρήγορα από τα λόγια και τις κινήσεις του άλλου, με συνέπεια να κάνουμε σενάρια στο μυαλό μας που αν δεν πραγματοποιηθούν θα μας αφήσουν με μια αίσθηση απογοήτευσης και συναισθηματικού αδειάσματος.
  • Δικαιολογούμε λάθη, παραλείψεις και αρνητικές συμπεριφορές, αποδίδοντας την ευθύνη σε εξωτερικά αίτια και όχι σε χαρακτηριστικά του άλλου. Κλείνουμε τα μάτια μας σ’ ενδείξεις και πιστεύουμε ότι η δύναμη του έρωτα θ’ αποτελέσει καύσιμο ώστε αυτή η ιστορία να αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση και να οδηγήσει σε μια σχέση με διάρκεια.
  • Βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για τον χρόνο που θα περνάμε μαζί ως ζευγάρι, ξεχνώντας πως η καθημερινότητα απαιτεί κι επιβάλλει διαφορετικούς ρυθμούς
  • Αν είμαστε ήδη σε σχέση κι ερωτευτούμε κάποιον άλλον θα νιώσουμε έντονη την επιθυμία να τα τινάξουμε όλα στον αέρα και να ζήσουμε το όνειρο που τελικά μπορεί να είναι μόνο «όνειρο θερινής νυκτός»!
  • Ένα είναι βέβαιο... είτε αποδειχθεί μια περιπέτεια με μικρή διάρκεια, είτε εξελιχθεί σε μια σχέση με μέλλον, θα είναι μια ωφέλιμη εμπειρία που θα εσωτερικεύσουμε και θα την αξιοποιήσουμε θετικά. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου...» είναι η ιδανική συνταγή και γι' αυτό το καλοκαίρι!
nelly.jpg

Info:

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Επιπλέον, έχει κυκλοφορήσει πέντε βιβλία, με πιο πρόσφατο το «Και τώρα οι τρεις μας», το οποίο κυκλοφορεί από την University Studio Press.

Facebook: Νέλη Βυζαντιάδου, Instagram: neli_byzantiadou

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 150 ΙΟΥΛΙΟΣ 2019