fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Summer living

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Summer living

Ανάμεσα σε πεύκα, αιωνόβιες ελιές, δάφνες, πικροδάφνες και σκίνα, σε μία έκταση 40.000τ.μ., οι κατοικίες Παλίρροιες στη Χαλκιδική έχουν διαμορφωθεί σ' έναν επίγειο παράδεισο. Το κτήμα Αντωνιάδη, μπροστά στη θάλασσα της Κασσάνδρας, λίγο έξω από το χωριό της Κρυοπηγής, αποτελεί την πεμπτουσία των αισθήσεων, μια όαση χρωμάτων και αρωμάτων, ένα μοναδικό σκηνικό κρυμμένο καλά σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνιές της Χαλκιδικής. Με θέα τη Σιθωνία και τη Χερσόνησο του Άθω, οι κατοικίες έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που, όμως, εναρμονίζεται με το κατάφυτο φυσικό περιβάλλον. Τα υλικά, ξύλο, πέτρα Λακκώματος, πέργκολες και deck με ξύλο Μπαγκιράι. Η κατοικία της Νέλης Σαμαρά και του Λεωνίδα Μαυρουδή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, όπου στο ψηλότερο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας, στο μεσαίο, η κύρια είσοδος της κατοικίας, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα σε ενιαίο χώρο χωρίς διαχωριστικά και στο κάτω επίπεδο, οι βοηθητικοί χώροι. Η ιδιοκτήτρια με την ιδιότητα της αρχιτεκτόνισσας προχώρησε σε κάποιες επεμβάσεις στο υπάρχον κέλυφος του οικήματος. Έτσι, δημιουργήθηκαν επιπλέον ανοίγματα προς την ανατολική πλευρά, ώστε η κατοικία να εκμεταλλεύεται τον πρωινό ήλιο -ειδικά τον χειμώνα-, χαμήλωσαν τα περβάζια των παραθύρων, ώστε να είναι ελεύθερη η θέα προς τη θάλασσα, κι έγιναν, επίσης, και κάποιες αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση στο κατώτερο επίπεδο, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται οι φίλοι της οικογένειας.

Η κατοικία μοιάζει να καταρρίπτει τα φυσικά της όρια, διατηρώντας μια ελεύθερη σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια του καθιστικού και σε άμεση γειτνίαση με την κουζίνα, η μεγάλη εξωτερική βεράντα συγκεντρώνει την οικογένεια και τους φίλους της σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κτιστά καθιστικά, ένας μεγάλος τοίχος με επένδυση πέτρας Λακκώματος για φόντο κι ένα υπέροχο μοναστηριακού τύπου ξύλινο τραπέζι, αγορασμένο από τη Μύκονο, από ενιαίο μασίφ παλαιωμένο ιρόκο, γίνονται τα βασικά συστατικά ενός ιδανικού καλοκαιρινού χώρου, με φόντο την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Η επίπλωση βασίστηκε στην αρχή του inside-out, δηλαδή, επιλέχθηκαν

έπιπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός κι εκτός, ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα έχουν relaxed χαρακτήρα. Ακόμη, κυριαρχεί μια ιδιαίτερη προτίμηση στα φυσικά υλικά, για να βρίσκεται η επίπλωση σε αρμονία με το φυσικό τοπίο. Επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε όσο το δυνατόν πιο πρωταρχική μορφή, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία και φυσικά παλαιωμένα, δείχνουν σεβασμό στον χαρακτήρα του κελύφους της κατοικίας. Ωστόσο, συνδυασμένα με μοντέρνα στοιχεία, όπως οι Toy καρέκλες του Philippe Starck από τον Δελούδη, αποκτούν σύγχρονη διάσταση, ενώ ταυτόχρονα κάποια έπιπλα φερμένα από νησιά δίνουν έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα κι έχουν αναφορές σε άλλους θαλασσινούς τόπους, όπως για παράδειγμα τα υφασμένα σε αργαλειό μαξιλάρια από τη Ρόδο, το ξύλινο παντζούρι από τη Μύκονο, αλλά και ιδιαίτερα διακοσμητικά από το Ναύπλιο.

Στο κύριο καθιστικό του σπιτιού, δεσπόζει ο τοίχος με το τζάκι σε σχέδιο της ιδιοκτήτριας με επένδυση πέτρας σε κτίσιμο ξερολιθιάς. Η επένδυση σταματά λίγο πριν και δεν ακουμπά στο ξύλινο δάπεδο, καθώς στηριγμένο σε μεταλλικό «ταυ» δίνει μια ανάλαφρη αίσθηση σαν να ίπταται στον χώρο. Τα φυσικά υλικά έτσι τρυπώνουν και στο εσωτερικό παραμένοντας στη φυσική τους μορφή, κάτι που ενισχύεται και από το φυσικό κορμό-τραπέζι από το Moda Bagno Concept Store, στον χώρο του καθιστικού. Δίπλα, η κουζίνα σε απομίμηση ανοιχτόχρωμου ξύλου με λευκό γυαλί και πάγκους corian από το Moda Bagno Concept Store είναι ιδανική επιλογή για γειτνίαση με τη θάλασσα κι έχει καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα. Στο χαμηλότερο επίπεδο και σε άμεση σχέση με την πισίνα και τη θάλασσα, βρίσκεται η «ταβέρνα», που εξυπηρετεί ως χώρος φαγητού, καφέ, ποτού, αλλά και ως καθιστικό. Εδώ, σε άμεση επαφή με την πισίνα και τη φύση έξω, ο χώρος έχει νησιώτικο χαρακτήρα, με σπαστά κουφώματα που ανοίγουν πέρα ως πέρα, ώστε να γίνεται τελείως ανοιχτός. Επιλέχθηκαν καρέκλες καφενείου με ανάλαφρα υφάσματα, υλικά και χρώματα, ενώ η κουζίνα έγινε διακριτική. Τα φωτιστικά από κλαδιά ενισχύουν τον χαλαρό χαρακτήρα.

Στο ίδιο επίπεδο, βρίσκονται οι ξενώνες και οι αποθηκευτικοί χώροι. Η πισίνα σε σχέδιο της ιδιοκτήτριας, έχει vanishing edge ώστε να φαίνεται σαν συνέχεια της θάλασσας με καταρράκτη που βγαίνει μέσα από τον πέτρινο τοίχο, αλλά και πιο cosy αίσθηση στους χρήστες. Στον περιβάλλοντα χώρο, φυτεύτηκαν επιπλέον ελιές σε άμεση επαφή με την κατοικία, ώστε η παρουσία της φύσης να είναι πιο ουσιαστική και άμεση στις αυλές, ενώ επιλέχθηκαν πλακοστρώσεις σε χρωματική και αισθητική αρμονία με το περιβάλλον, με υφές σαν φυσική πέτρα από το Moda Bagno Concept Store. Κτιστά καθιστικά από πέτρα και πωρόλιθο ή βαμμένο σκυρόδεμα δημιουργήθηκαν σε σχέδιο της ιδιοκτήτριας, επιπλέον επενδύσεις με πέτρα Λακκώματος σε ξερολιθιά χωρίς αρμούς και στεγασμένες ξύλινες πέργκολες διαμορφώθηκαν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την πορεία του ήλιου παρέχοντας σκίαση, καθώς η κατοικία χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

GLOW LOVES

3 συνταγές με βρώμη για ένα πλούσιο πρωινό που θα σας δώσει το κατάλληλο boost για να ξεκινήσετε την ημέρα σας
TASTE

3 συνταγές με βρώμη για ένα πλούσιο πρωινό που θα σας δώσει το κατάλληλο boost για να ξεκινήσετε την ημέρα σας