fbpixel

Search icon
Search
Stress-free: Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το έντονο άγχος σε 5 λεπτά
WELLNESS

Stress-free: Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το έντονο άγχος σε 5 λεπτά

Αλλάξτε τη ζωή σας με τους πιο εύκολους τρόπους


Ζούμε σε μία εποχή με πολύ γρήγορους κι έντονους ρυθμούς. Σε μία εποχή, όπου οι απαιτητήσεις είναι πολύ υψηλές σε όλα τα επίπεδα, στην εποχή της υπερπληροφόρησης. Η καθημερινότητά μας είναι άκρως απαιτητική κι επομένως, μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το έντονο άγχος και το stress. Κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση, όλοι παλεύουμε με τα ίδια προβλήματα, όλοι καλούμαστε να βρούμε λύσεις σε πολλά και σημαντικά ζητήματα. 

Ειδικότερα, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να δώσει τεράστιες μάχες σε όλα επίπεδα και τους τομείς της ζωής της, ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μικρές, αλλά άκρως effective αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το έντονο stress.

Αναλάβετε δράση!

Box breathing

Η τεχνική του box breathing κερδίζει όλο και περισσότερους fans τα τελευταία χρόνια, με τους wellness-lovers να υποστηρίζουν πως μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Διαρκεί 60 δευτερόλεπτα κι η ονομασία της, συνδέεται με το γεγονός ότι είναι... τετράγωνη. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να εισπνέετε και να εκπνέετε μετρώντας μέχρι το 4, εναλλάξ. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, ουσιαστικά, θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε τη διάρκεια των εισπνοών, με αυτή των εκπνοών, αξιοποιώντας με τον πιο σωστό τρόπο το οξυγόνο σας. Το κομμάτι της εκπνοής είναι το πιο σημαντικό με φόντο τη χαλάρωση κι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία στη διάρκεια των εισπνοών και των εκπνοών. Είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την αναπνοή σας, προκειμένου να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας, ενώ μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

aditya-saxena-mixhvl-wza-unsplash.jpg

Meditation

Για τα πολλαπλά benefits του διαλογισμού για το μυαλό και το σώμα, έχουν ειπωθεί πολλά τα τελευταία χρόνια. Οι πιο hot celebrities ορκίζονται σε αυτόν και τον έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους κι αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς, ξεκινώντας με ένα σύντομο 5-minute session. Καθίστε σε ένα ήρεμο μέρος της κατοικίας σας, είτε σε μία καρέκλα, είτε και στο πάτωμα, κλείστε τα μάτια σας και κάντε focus αποκλειστικά στην αναπνοή σας, ειπνέοντας κι εκπνέοντας βαθιά και σταθερά. Στον διαλογισμό, αυτό που αντιμετωπίζετε είναι ο εαυτός σας. Επιφέρει θετικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στους άλλους και μειώνει το στρες που νιώθει ένας άνθρωπος. Με πιο απλά λόγια, καταπολεμά το άγχος και τις ψυχικές νόσους και βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και καθημερινή εξάσκηση για να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και μετά από τα πρώτα λεπτά, ο άνθρωπος αισθάνεται πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος από πριν. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και step by step, τα οφέλη του θα είναι κάτι παραπάνω από ορατά.

Nature therapy

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες της επαφής με τη φύση, υποστηρίζοντας ότι μια φυσική εμπειρία, καταπραΰνει, θεραπεύει, αποκαθιστά και μας συνδέει με τον κόσμο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ευλογημένη, με πολύ καλό καιρό το μεγαλύτερο διάστημα κι έναν λαμπερό ήλιο που κάνει τα πάντα να δείχνουν πιο αισιόδοξα και φωτεινά, λειτουργεί σαν extra bonus, καθώς το φυσικό φως επιδρά στη βασική ορμόνη του stress, την κορτιζόλη και εξισορροπεί τα επίπεδά της. Βγείτε -λοιπόν- από το σπίτι σας, περπατήστε, αναπνεύστε. Η nature therapy έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Βρείτε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε, 4 που μπορείτε να αισθανθείτε, 3 που μπορείτε να ακούσετε, 2 μπορείτε να μυρίσετε και 1 που μπορείτε να γευτείτε. Θα παρατηρήσετε αμέσως σημαντική διαρορά και πραγματικά, ακόμη και τα 5 λεπτά είναι αρκετά!

luis-villasmil-mlvbmbxfwi4-unsplash.jpg

Relationships

Σε περιόδους με έντονο άγχος και stress, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να μένουμε λίγο μακριά από τα αγαπημένα πρόσωπα και τους φίλους μας. Είναι σαν να πατάμε ένα pause. Κλεινόμαστε στο σπίτι και στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη ρουτίνα και στη δύσκολη καθημερινότητα. Αν αισθάνεστε πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και στη δική σας περίπτωση, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε focus στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και προγραμματίστε ένα coffee-break ή ένα lunch με τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα κι όταν θα είστε μαζί, φροντίστε να αφιερώσετε πραγματικά το χρόνο και την σκέψη σας σε αυτούς. Η διάθεσή σας θα αλλάξει αμέσως και θα παρατηρήσετε πως σταδιακά, θα μειωθεί σημαντικά και το άγχος που σας επιβαρύνει.

Ιntermittent fasting

Η διαλειμματική νηστεία -aka intermittent fasting- αποτελεί πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυσυζητημένες μεθόδους διατροφής και δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι την εντάσσουν στην καθημερινότητα τους με στόχο να χάσουν περιττό βάρος, αλλά και να υιοθετήσουν ένα healthy lifestyle. Σύμφωνα με έρευνες, η διαλειμματική νηστεία έχει σημαντική επίδραση στο σώμα και το πνεύμα, ενώ μπορεί να βελτιώσει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής. Ανεξάρτητα από το αν είναι σκοπός σας η απώλεια βάρους ή όχι, είναι μία αλλαγή που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή σας και μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως, αφού πείτε ένα μεγάλο "ναι" σε ένα lunch-break, με κάποιο φρούτο ή πίνοντας έναν φυσικό χυμό, πλούσιο σε βιταμίνες.