fbpixel

Search icon
Search
Steven Meisel: Μια σπάνια έκθεση ξεκινά τιμώντας τις memorable στιγμές του φωτογράφου μόδας
ARTS & CULTURE

Steven Meisel: Μια σπάνια έκθεση ξεκινά τιμώντας τις memorable στιγμές του φωτογράφου μόδας

Η "Steven Meisel 1993 A Year in Photographs" ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου στην Α Καρούνια της Ισπανίας και μας εισάγει στην «αισθητική ανεξαρτησία» του


«Λίγο εξωφρενικό, λίγο τρελό και διεστραμμένο. Αυτό κάνω, όταν μου επιτρέπεται». Με αυτήν τη φράση ο Steven Meisel είχε ορίσει το προσωπικό φωτογραφικό του στιλ. Η καλλιτεχνική του ταυτότητα συνδέθηκε με αξέχαστα εξώφυλλα στα πιο δημοφιλή fashion magazines, με κυρίαρχα τη "Vogue", το "Vanity Fair", τη "Gap", το "Barneys New York" και πολλά άλλα. Πολύ συγκρατημένος και ντροπαλός δημιουργούσε κάτι το απρόσιτο σε όποιον δημοσιογράφο επιχειρούσε να του πάρει συνέντευξη. Ο Αμερικανός φωτογράφος αποτελούσε πάντα ένα ενδιαφέρον αίνιγμα για τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο, χτίζοντας - συνειδητά και μη - τον πιο γοητευτικό μύθο γύρω από το όνομά του. 

771eb7cbce26c4e4b9a512bc743721de.jpg
Steven Meisel, πορτραίτο

Κανείς δεν ξεχνά τις black and white φωτογραφίες του στο βιβλίο "Sex" της Madonna, με την οποία πάντα διατηρούσαν μια πολύ στενή φιλική, σχεδόν αδελφική σχέση. Η Anna Wintour εξέφραζε την ιδιαίτερη αδυναμία που του είχε και τον εμπιστευόταν για τις πιο τολμηρές και επαναστατικές του λήψεις. Ακόμη ένα κεντρικό στοιχείο, που τον διέκρινε ήταν η έντονη διορατικότητά του. Είχε αποδειχθεί ένας εξαίρετος ανιχνευτής ταλέντων. Στην πραγματικότητα, ήταν εκείνος που ανακάλυψε, μέσω της τέχνης του, χαρακτήρες όπως η Amber Valletta, η Kristen McMenamy, η Stella Tennant, η Raquel Zimmerman, η Coco Rocha, η Natalia Vodianova και πολλές άλλες, οι οποίες του οφείλουν την αρχή της επιτυχίας τους.

madonna-sex-1920x1352.jpg
Ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Sex" της Madonna με φωτογραφίες του Steven Meisel (Φωτογραφία: "Sex" - Warner Books, Νέα Υόρκη, 1992)

Πλέον, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πιο βαθιά την αισθητική του κουλτούρα, μέσα από μια σπάνια έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στα αξέχαστα στιγμιότυπα της επαγγελματικής τους διαδρομής. Η "Steven Meisel 1993 A Year in Photographs" ανοίγει τις πόρτες της στις 19 Νοεμβρίου στην Α Κορούνια της Ισπανίας και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου. Το συγκεκριμένο project «γιορτάζει» αυτήν τη μεγάλη χρονιά, συγκεντρώνοντας πορτραίτα που καλύπτουν τόσο τη μόδα όσο και τον πολιτισμό ευρύτερα. Ειδικά τα θέματα της τελευταίας κατηγορίας περιλαμβάνουν τη μουσικό Barbra Streisand και τον ηθοποιό Kyle MacLachlan. 

Μια καλλιτεχνική ταυτότητα γεμάτη αντιθέσεις 

yt7jm9g5sdzzdp9ezxtjaa-768-80jpg.webp
Kristen McMenamy, Παρίσι, 1993. Φωτογραφία: Steven Meisel

Το έργο του Meisel είναι ποικίλο - άλλοτε λιτό και αισθησιακό, σε ασπρόμαυρο, άλλοτε αποτυπώνει την πολύχρωμη πληθωρικότητα της δεκαετίας - αλλά πάντα επικεντρώνεται σε μια ατομική σύνδεση με το θέμα του. Πράγματι, για τη λεγόμενη εποχή των supermodels, που έχει υποστηριχθεί ότι την καθόρισε, ο Meisel λέει ότι απλά τον τράβηξε να φωτογραφίζει τις γυναίκες που αγαπούσε και με τις οποίες διατηρούσε φιλικές σχέσεις, αντί να προσπαθεί να αποτυπώσει για ακόμα μια φορά το «πολυπαιγμένο» πνεύμα της εποχής. 

Η διοργανώτρια της έκθεσης, Marta Ortega, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Steven δείχνουν κάτι πέρα από την επιφάνεια και αποτυπώνουν την αληθινή προσωπικότητα του θέματός του, υπερβαίνοντας τα όρια. Είναι αναμφίβολα μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μόδας που έγιναν ποτέ. Και ο ίδιος ένας από τους πιο ταλαντούχους φωτογράφους της γενιάς του.» 

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Μαϊου. MOP Foundation, exhibition and trade centre, Mlle. de Trasatlánticos, 15006 A Coruña, Ισπανία. 

Kεντρική φωτογραφία: Steven Meisel και Madonna