Για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο του 2018, θα φιλοξενηθεί σε μια ευρωπαϊκή πόλη -και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη- η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο διοργάνωση του προγράμματος «Δρόμος του μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο “8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism”.
Τι ακριβώς είναι;
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν. Μια προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού δρόμου του μεταξιού του διεθνούς εμπορικού δικτύου, που ξεκινούσε από την Κίνα και απλωνόταν σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, την Ευρώπη και την Αφρική. Εκτός από την τεράστια οικονομική σημασία του, ο "Δρόμος του μεταξιού" αποτέλεσε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, καθώς και τρόπο εξάπλωσης ιδεών και ανάπτυξης πολιτισμού.
Η Θεσσαλονίκη ως σημείο αναφοράς
Η ευτυχής έκβαση της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη είναι αποτέλεσμα της κοινής διεκδίκησης από το υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Convention Bureau.
«Διεκδικήσαμε και φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2018 τη μεγαλύτερη διετή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια της τουριστικής μας στρατηγικής» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Δρομολογούμε συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό, προκειμένου να αναδείξουμε την τουριστική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και να διευρύνουμε περαιτέρω την αναγνωρισιμότητά της διεθνώς».
Τονίζοντας την τεράστια σημασία της επιτυχίας της Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Στέλλα Κωστοπούλου επισήμανε: «Η χώρα μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, έχουν κομβική θέση, γεωγραφικά και ιστορικά, στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς επίσης και στην πρωτοβουλία της Κίνας για την ανασύσταση του χερσαίου και θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, που θα ευνοήσει τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του».
Πηγή: ΑΠΕ