fbpixel

Search icon
Search
SKG Weekend: Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου είναι εδώ
AGENDA

SKG Weekend: Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου είναι εδώ

Τι να κάνετε αυτές στην καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη


Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και οι προτάσεις για ψυχαγωγία και διασκέδαση που μας προσφέρει η Θεσσαλονίκη είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες μας με χαμόγελο, έτοιμοι να ανακαλύψουμε καινούριες δημιουργικές εκπλήξεις. Στην καρδιά της πόλης, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες χαρίζουν χρώμα, γνώση, αλλά και ανεμελιά στο καλοκαίρι μας, κάνοντας τα weekends του αξέχαστα.

Take notes!

CINEMA NIGHTS

Lovers

709009.jpg

Η Λίσα και ο Σιμόν είναι αχώριστοι, ερωτευμένοι τρελά ο ένας με τον άλλον από τα εφηβικά τους χρόνια. Ένα τραγικό γεγονός, όμως, θα αναγκάσει τον Σιμόν να εξαφανιστεί από τη ζωή της Λίσα για να διαφύγει τον κίνδυνο, όσο εκείνη περιμένει μάταια νέα του. Τρία χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι σε ένα νησί του Ινδικού ωκεανού - όμως, εκείνη είναι παντρεμένη πια με τον μεγαλύτερο σε ηλικία, επιχειρηματία Λεό. Μυστικά, ψέματα και ένα απαγορευμένο πάθος, με φόντο τους πειρασμούς ενός κόσμου γεμάτου χρήματα και πολυτέλεια, θα τους βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης... Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Stacy Martin, Benoît Magimel κ.ά.

Info: Ναταλί θερινός, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:45.

A Bookshop in Paris

1633623959952-1000x0702-0x0x0x0-1633623974250.jpg

Ο Βιντσένζο μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των καθηκόντων του στο βιβλιοπωλείο του σε μία γραφική γειτονιά του Παρισιού και της φροντίδας της έφηβης κόρης του, η οποία ζει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Η μικρή δείχνει να έχει παραιτηθεί από τη ζωή, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο και επικοινωνία με τους γύρω της, παρά τις προσπάθειες του πατέρα της. Πρωταγωνιστούν: Sergio Castellitto, Bérénice Bejo, Matilda De Angelis κ.ά.

Info: Απόλλων θερινός, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:45.

L' Emmerdeur

722630.jpg

Οι Αμερικανοί έχουν μια παραστατική έκφραση για εκείνο τον ενοχλητικό τύπο, που φορτώνεται στους άλλους: "pain in the ass "... Τέτοιος ακριβώς είναι ο Ζακ Μπρελ για το Λίνο Βεντούρα. Ο πρώτος, ένας αδέξιος, μελαγχολικός τύπος, έχει πιάσει ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο του Μονπελιέ για να συναντήσει την εν διαστάσει γυναίκα του. Από καθαρή τύχη (ή ατυχία...) ο Βεντούρα, που υποδύεται ένα ψυχρό, μεθοδικό και επαγγελματία δολοφόνο με συμβόλαιο να σκοτώσει έναν πληροφοριοδότη που θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, πιάνει το διπλανό δωμάτιο. Πρωταγωνιστούν: Lino Ventura, Jacques Brel, Caroline Cellier κ.ά.

Info: Άλεξ θερινός, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 23:00.

THEATER

Ελευθερία εις θάνατον

717141.jpg

Στις 15 Νοεμβρίου 1922 οι Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και Γ. Χατζηανέστης καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και εκτελέστηκαν στο Γουδί. Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου Αλ. Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία και αποχωρεί χωρίς να πει «λύεται η συνεδρίασις». Η δίκη των έξι τυπικά δε λύθηκε ποτέ. Το Ελευθερία εις θάνατον είναι η δίκη και η παράσταση των γεγονότων που ακολούθησαν την ετυμηγορία και όλων όσων βιαστικά αποσιωπήθηκαν «διά να πεισθή η κοινή γνώμη ότι οι νόμιμοι τύποι ετηρήθησαν». Πρωταγωνιστούν: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Μαρία Μαμούρη, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου.

Info: Επταπύργιο, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30.

EXHIBITIONS & MORE

Εικαστική εγκατάσταση "2291"

fireshot-capture-095-fw-fwd-2291-basilis-mpalaskas-eghkatastasi-neon-arkhaiologhiko-mo-mailgooglecom-dcvca-9h1ap-rZJCr.png

Το "2291" της ERGON-CULTURE είναι ένα διατομεακό project του Βασίλη Μπαλάσκα το οποίο επιχειρεί μία ποιητική ανάγνωση της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κεντρικός άξονας είναι μία νέα εγκατάσταση neon μεγάλων διαστάσεων, που αποτελείται από τις φράσεις THERE IS NO SEA WITHOUT A LAND («Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά») και THERE IS NO LAND WITHOUT A SEA («Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα»). Η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με τη Μικρασιατική Καταστροφή – από τη φιλοξενία του στρατηγείου της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέχρι τον Μάρτιο του 1920, έως την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων αμέσως μετά την Καταστροφή και στα χρόνια που ακολούθησαν. Το project "2291" συνοδεύεται από δύο δράσεις-εργαστήρια από τον Βασίλη Μπαλάσκα, μέσα από τα οποία ο καλλιτέχνης θα αναλύσει την εγκατάσταση που εκθέτει στον προαύλιο χώρο του μουσείου και τη σχέση της με προηγούμενα έργα του, συνδέοντας παράλληλα την αφήγησή του μ' επιλεγμένα αρχαιολογικά εκθέματα που αφορούν τον πόλεμο, τη θάλασσα και τη μετανάστευση.

Info: Αίθουσα Μαν. Ανδρόνικος – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 08:00-20:00.

Έκθεση «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική»

arxaiologiko-mouseio-thessalonikis-ekdhlwseis-2016-730x380-KEgFV.jpg

46 πίνακες ψηφιακής ζωγραφικής μαζί με τις αντίστοιχες φωτομικρογραφίες κι ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ τέχνης και επιστήμης μας περιμένει να τους εξερευνήσουμε. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης και απεικονίζουν δείγματα επιχώσεων από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας ολόκληρος μικρόκοσμος αποκτά ζωή και μας αποκαλύπτεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 08:00-20:00.

Τόποι Άτοποι της Ανατολής

b1d90d770bb701ae2d884fe30d6520f7-xl-Zd32r.jpg

Η έκθεση «Τόποι Άτοποι της Ανατολής» πραγματεύεται το στοιχείο της μνήμης, όπως αυτή έχει χαραχθεί στους εικαστικούς που είναι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη. Σύγχρονοι εικαστικοί, απόγονοι προσφύγων, καταγράφουν μια δική τους ιστορία και δημιουργούν εικαστικές αφηγήσεις από τους τόπους καταγωγής, όπως το Οδεμήσι, τα Σώκια, το Καθάριο, η Λιμνίσκη, τα Χουχλιά, η Καλλίπολη. Τα έργα των επτά εικαστικών που συμμετέχουν δημιουργούν άυλα μνημονικά τοπόσημα. Σχηματίζουν ανασυστάσεις των εικόνων, των αφηγήσεων, των ήχων, των αισθήσεων, γενικά όλων εκείνων που βιώθηκαν από τους δημιουργούς μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων, των παππούδων, των γονέων.

Info: Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-18:00.

DON'T MISS IN CHALKIDIKI

Ο Γιάννης Πάριος στη Σίβηρη

giannis-parios.jpg

Ο Γιάννης Πάριος, ο πιο ερωτικός τραγουδιστής και συνθέτης της γενιάς του, με τραγούδια αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα, που έχουν μείνει πια στην ιστορία και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της Ελληνικής μουσικής, παρουσιάζει σε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα τις καλύτερες στιγμές από τη πλούσια δισκογραφική του πορεία. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο.

Info: Αμφιθέατρο Σίβηρης, Παρασκευή στις 21:30.

Γιορτάζοντας με τον πιο αγαπητό τενόρο του κόσμου, Andrea Bocelli

sf2022-andreabocelli1-jar4937-bdw3c.jpg

Ο πιο αγαπημένος τενόρος στον κόσμο, ο Andrea Bocelli θα ανεβεί στη σκηνή για μια μοναδική ερμηνεία την τελευταία μέρα του φετινού επετειακού Sani Festival. Αναγνωρισμένος ως εμβληματική μορφή της σπουδαίας ιταλικής παράδοσης στο τραγούδι, κατάφερε να φέρει την κλασική μουσική στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών τσαρτ με άλμπουμ όπως τα Romanza, Sacred Arias, Sì και Believe. Και όπως έχει πει και η Celine Dion «Εάν τραγουδούσε ο Θεός, η φωνή του θα έμοιαζε με αυτήν του Andrea Bocelli». Παρακολουθώντας με δέος την καριέρα του, το Sani Festival έχει την τιμή να υποδεχτεί έναν καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς, σε μια συναυλία που θα σημαδέψει την ιστορία του φεστιβάλ!

Info: Λόφος της Σάνης, Sani Resort, Σάββατο στις 21:00.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης του Μπομαρσέ στην Κασσάνδρα

koureas-148x23landscapenologo-11.jpg

Η παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ, που ανέβηκε στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ (σεζόν 2021-2022) με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα Φεστιβάλ και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Πρόκειται για μια παράσταση, που έστησε η Σοφία Σπυράτου, κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση- διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης κ.ά.

Info: Αμφιθέατρο Σίβηρης, Σάββατο στις 21:00.