fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Δέσποινας Κανάκογλου
SKG STORIES

SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Δέσποινας Κανάκογλου

Η παραγωγός του Podcast #GiatiOxi μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Πρόκειται για τον ιθύνοντα νου ενός από τα πρώτα και μεγαλύτερα Podcast στην Ελλάδα, το οποίο αυτή τη στιγμή μετράει πάνω από 80 χιλιάδες ακροατές σε όλον τον πλανήτη. Η θεσσαλονικιά Δέσποινα Κανάκογλου, έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά της, πήγε κόντρα σε όλους και σε όλα και το 2016 δημιούργησε την εκπομπή GiatiOxi. Μια εκπομπή, στόχος της οποία είναι να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο και να σταματήσουν τα θέματα ψυχικής υγείας να είναι ταμπού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με αληθινές ιστορίες των ακροατών. Κατέχει Master στη Διοίκηση Επικοινωνίας από το UPF Barcelona School of Management και Bachelor στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει ζήσει και εργαστεί στη Θεσσαλονίκη και στην Ισπανία, την οποία όπως μας εκμυστηρεύεται την νιώθει δεύτερο σπίτι της. Πρόσφατα ήρθε και σε οπτική επαφή με το κοινό μέσα από την ομιλία που παραχώρησε στο Tedx Λάρισας. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που όπως λέει η ίδια τη βοήθησε να γνωρίσει τους ακροατές της και να αντιληφθεί την επιτυχία της. 

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα Ξηροκρήνης και Αμπελοκήπων. Έχω βιώσει το west side story.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Παραλία Θεσσαλονίκης. Για την προκυμαία, το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα φυσικά.

Όταν ήμουν παιδί, με θυμάμαι συνέχεια να διαβάζω. Ήμουν «κλειστό» και εσωστρεφές παιδί. Τίποτα, δεν προμήνυε ότι θα ασχοληθώ με αυτό κάνω που σήμερα στην επαγγελματική μου ζωή.

Σπούδασα  Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατέχω Master στο Communication Management από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, School of Management στην Βαρκελώνη, που είναι και το δεύτερο μου σπίτι. Η επαγγελματική μου εξέλιξη όμως διαφέρει πολύ από τις σπουδές μου. 

0098.jpg

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι μία σχέση αγάπης και ανοχής. Με ένα τρόπο, την αγάπησα όταν πήρα απόσταση από αυτήν. Είναι φορές που δεν την αντέχω και με πνίγει και άλλες φορές που μου είναι απαραίτητη αυτή η αίσθηση του homecoming, δηλαδή της επιστροφής στο σπίτι.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόλησή μου με το GiatiOxi και τα podcast ήταν στις αρχές του 2016, όταν σε μια στιγμή «εύρηκα» στην κυριολεξία, ευθυγραμμίστηκε η προσωπικότητα μου με το σκοπό της ζωής μου. Ακούγεται λίγο μελό ίσως, αλλά βρήκα την αποστολή και με αυτή την έννοια, δεν νιώθω ότι δουλεύω.

Η κινητήριος δύναμή μου είναι να ξέρω ποια είμαι, από που ξεκίνησα και γιατί. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και είναι κάτι που θα συμβεί, πηγαίνω πάντα εκεί, πίσω στο παρελθόν. Δεν παίρνω τίποτα για δεδομένο.

Η τελευταία κομβική στιγμή στην καριέρα μου ήταν η ομιλία μου στο TedxLarissa. Μετά από 7 χρόνια podcast, δηλαδή παρουσία μόνο με ήχο, ήταν για μένα μια προβολή και με εικόνα. Ήταν κάτι σαν coming out. Ήταν τεράστια πρόκληση για μένα η προετοιμασία, η μέρα του live event αλλά και ό,τι ακολούθησε μετά με την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. Είναι λίγο εσωστρεφές αυτό που κάνω, με την έννοια ότι δεν έχω επαφή με τους ακροατές την ώρα που ηχογραφώ ένα επεισόδιο και τότε είδα τη δύναμη του live και ήταν ευκαιρία να γνωριστώ με πολλούς και πολλές ακροάτριες. Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα!

Το GiatiOxi ξεκίνησε όταν εντελώς ξαφνικά, σκέφτηκα να κάνω το χάρισμα μου, αν μπορώ να το πω έτσι, επάγγελμα. Αποφάσισα μ' αυτόν τον τρόπο ότι θέλω να διευκολύνω τον κόσμο να μοιραστεί ιστορίες που θα μας κάνουν καλύτερους. Δεν ήξερα κανένα στα media και όλοι στην αρχή με αποθάρρυναν. Επειδή, όμως για μένα ήταν πολύ σοβαρή υπόθεση και έπρεπε να βγει από μέσα μου, αποφάσισα να το κάνω μόνη μου με τη δύναμη της τεχνολογίας. Έτσι ξαφνικά ήρθε και το όνομα. Με τόσα όχι, έλεγα από μέσα μου, και από έξω μου βέβαια, “γιατί όχι, ρε παιδιά” και κουδούνιζε στο κεφάλι μου συνέχεια και είπα αυτό είναι. Γιατί όχι! Δεν μπορούσε να με πτοήσει τίποτα γιατί το είχα αποφασίσει.

Για την έννοια του podcast έχω εξηγήσει πολύ περισσότερες φορές τι είναι από αυτές που κάποιος μπορεί να φανταστεί. Για μια γυναίκα, ανεξάρτητη, από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς κάποιον όμιλο από πίσω, στις αρχές του 2016, το να ξεκινάει να κάνει μόνη της Podcast κρύβει πολλές δυσκολίες. Από τότε έχουν ηχογραφηθεί 420 επεισόδια για μια πληθώρα θεμάτων με την πλειοψηφία να είναι ψυχική υγεία. Πλέον μετράω περισσότερους από 80 χιλιάδες ακροατές σε όλο τον πλανήτη!

Μέσα από το GiatiOxi στόχος μου είναι να κάνω τον κόσμο καλύτερο.Σε κάθε επεισόδιο προσπαθώ να δώσω με τον καλύτερο τρόπο όλη την πληροφορία, τη γνώση και τα εργαλεία για να λάβουν οι ακροατές και οι ακροάτριες μου καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή τους. Και τελικά, να είναι το giatioxi ένα safe space όχι μόνο για όσους το ακούν αλλά και τους καλεσμένους μου. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, μεταξύ άλλων, να καταπολεμήσω μέσα από τις ιστορίες που μοιράζονται, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται με ευαλωτότητα και χιούμορ.

Ο καλλιτέχνης που αγαπώ Freddie Mercury.

Ένας όνειρό μου που έχει γίνει πραγματικότητα είναι αυτό που ζω καθημερινά. Κάποτε, αυτό που έχω καταφέρει ήταν απλώς ένα όνειρο και δεν το ξεχνώ ποτέ. Με πίστη, υπομονή και σκληρή δουλειά, όλα τα όνειρα μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό μου το έχει αποδείξει η μέχρι τώρα πορεία μου.

Οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετώπισα είναι ότι κανένας δεν με αντιμετώπιζε σοβαρά και μαζί μ' εμένα κι όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο. Απαξίωση, υποτίμηση, σεξισμός, mansplaining, δεν μου έδινε κανείς ευκαιρία, καμία θέση στο «τραπέζι» και έτσι αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου τραπέζι.

Ένας άνθρωπος-μέντορας για μένα είναι δεν υπάρχει. Πυξίδα μου είναι το κορίτσι που ήμουν κάποτε, η γυναίκα που είμαι και αυτή που θέλω να γίνω.

Το μαγαζί - «στέκι» στη Θεσσαλονίκη που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το Local.

52464692065-80cc5e7966-o.jpg

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι η γειτονιά που μεγάλωσα.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι H Παλιά Παραλία. Πηγαίνω κάθε μέρα για περπάτημα και το ηλιοβασίλεμα της δεν χορταίνεται με τίποτα. Επίσης, για μένα αυτή η διαδικασία αποτελεί και μεγάλη έμπνευση. Έγραψα όλη την ομιλία του Tedx περπατώντας. Καθόμουν στον υπολογιστή και ήταν αδύνατο να γράψω και μόλις ήμουν σε κίνηση, όλα ήταν ξεκάθαρα. Και το κομμάτι της Παραλίας από το Λιμάνι και δυτικά γιατί μου αρέσει πολύ η θέα στους γερανούς.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «Κοίτα το φόβο στα μάτια και κάντο μαζί με το φόβο σου».

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να πηγαίνω για περπάτημα στην Παλιά Παραλία, από το Λιμάνι μέχρι το Μέγαρο, με καφέ από το Peach Boy και στο τέλος χυμό από το Join the juice.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι μία βόλτα στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Το γεγονός ότι ξαφνικά βλέπεις τα φλαμίνγκο είναι κάτι που ομολογώ ήρθε και σε μένα σαν έκπληξη. 8 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχει αλλάξει τελείως το τοπίο.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει για το μέγεθος της και για τη θάλασσα.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν η καθαριότητα στους δρόμους, η οδηγική συμπεριφορά, η οπτική ρύπανση.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο «ανοιχτή», συμπεριληπτική, ποικιλόμορφη, τολμηρή και να δίνει ευκαιρία σε καινούριους ανθρώπους.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Θεσσαλονίκη, μπορείς (πολύ) καλύτερα! 4 λέξεις!