fbpixel

Search icon
Search
Σε άσπρο-μαύρο, ένα interior project στη Σύρο γίνεται ύμνος στο κυκλαδίτικο φως
DESIGN

Σε άσπρο-μαύρο, ένα interior project στη Σύρο γίνεται ύμνος στο κυκλαδίτικο φως

Το Liako υπογράφει η Saint of Athens μαζί με τους ICD Designer


Πώς προσεγγίζεις μια ανακαίνιση ενός κυκλαδίτικου κτιρίου του 1900, όταν δε θέλεις να αλλάξεις εντελώς τον χαρακτήρα του; Η Saint of Athens μαζί με τους ICD Designers ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο στο νησί της Σύρου και παρέδωσαν ένα ολοκαίνουριο μπαρ-εστιατόριο που ανήκει στη σύγχρονη εποχή, αποτίνοντας όμως φόρο τιμής στην ευημερία και το φως της παλιάς αίγλης του.

dscf6752-gvHlf.jpg


Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τρυφερότητας που χρειάζεται για να προσεγγίσει κανείς τη δημιουργία ενός νέου χώρου, όταν πρόκειται να είναι το αποτέλεσμα μιας ανακαίνισης ενός ιστορικού κτιρίου. Πράγματι, πρέπει να επαναπροσδιορίσεις την ίδια την έννοια της ανακαίνισης, για να δημιουργήσεις έναν χώρο που να είναι και να μοιάζει καινούριος, ενώ παράλληλα θα εμπνέει τον επισκέπτη για ένα ταξίδι στο παρελθόν – έστω και για μια στιγμή.

Η δημιουργία του Liako, ενός νέου bar-restaurant στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου, ήταν μια ευκαιρία για το δημιουργικό γραφείο Saint of Athens να επιδείξει την εν λόγω τρυφερότητα.
dscf6406-copy-d0ozn.jpg


Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1900, δίπλα στο επιβλητικό Δημαρχείο στην Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Σύρου και του κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Αυτό που ήταν πολύ χαρακτηριστικό αυτού του παλιού οικοδομήματος, ήταν η μεγάλη, φιλόξενη αυλή του, καθώς και το «λιάκο», όπως έλεγαν τα νησιώτικα ηλιόλουστα μπαλκόνια που προστάτευαν με τοίχους παραθύρων, για να τα απολαμβάνει κανείς όσο πιο πολύ φως μπορούσαν. Σε αυτά τα μπαλκόνια οφείλεται και το όνομα αυτού του νέου bar-restaurant.

Επομένως, το φως παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη ιδέα του σχεδιασμού αυτού του interior project. Το κυκλαδίτικο λευκό βοηθά στη δημιουργία μιας επιβλητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του φωτός και της σκιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο έξυπνος φωτισμού φροντίζει να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι το βράδυ, προσφέροντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Εκεί, οι νύχτες αποκτούν άλλο νόημα - πιο ρομαντικό και σαγηνευτικό.

dscf6261-copy-vBxF1.jpg


Η ανακαίνιση έγινε με σεβασμό στο αιωνόβιο κτίριο. Όλα τα βασικά στοιχεία του αρχικού οικοδομήματος ήταν δεσμευμένα και τόσο ο σχεδιασμός όσο και οι λειτουργικές ανάγκες του εστιατορίου προσαρμόστηκαν σε αυτό που υπήρχε ήδη. Ο χώρος ήταν διακοσμημένος με προσαρμοσμένα αντικείμενα και σύγχρονα έργα τέχνης που καταφέρνουν να συνδέουν οργανικά το παρελθόν και το παρόν. Αυτήν ακριβώς τη σύνδεση θέλησε να πετύχει η αρχιτεκτονική ομάδα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε πλήρως.

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα νήμα που συνδέει την ιστορία με ένα καθαρό, πολυτελές περιβάλλον που αποπνέει αγνότητα και κομψότητα και απηχεί ένα παρελθόν ευεξίας σε ένα νησί που πάντα θεωρούνταν κομψό κι «ευγενούς» στιλ.

dscf6683-2oqw8.jpg


Το αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αφιέρωμα σε όμορφες αναμνήσεις του well being, χωρίς να παραλείψει να αφηγηθεί μια νέα κομψή ιστορία στη σύγχρονη Σύρο. Όσον αφορά στη χρωματική παλέτα, βλέπουμε πως το λευκό έχει την τιμητική του, ενώ το μαύρο έρχεται να χαρίσει μοντερνισμό και διάσταση στον χώρο. Από εκεί κι έπειτα, στα έπιπλα επιλέχθηκαν γήινοι τόνοι όπως το σκούρο καφέ, με την τελική εικόνα να εκπέμπει απόλυτη αρμονία.

dscf7331-HV3zd.jpg

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Yiorgos Kaplanidis