fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Σύρος με την Έλενα Κρασοπούλου
TRAVEL

An insider guide to: Σύρος με την Έλενα Κρασοπούλου

Η fashion expert κι επιχειρηματίας μάς ξεναγεί στο νησί που της έχει κλέψει την καρδιά, εκεί όπου διατηρεί και την εξοχική κατοικία της


Έπειτα από χρόνια στο εξωτερικό κι έχοντας ζήσει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, η fashion expert κι επιχειρηματίας, Έλενα Κρασοπούλου, θεωρεί πλέον πως ο ελληνικός ήλιος είναι αυτός κάτω από τον οποίο θέλει να βρίσκεται. Στο μεταξύ, η αγάπη της για τα ταξίδια και το πάθος της να ανακαλύπτει τους πιο καλά κρυμμένους «θησαυρούς» της Ελλάδας παραμένουν στο επίκεντρο, με την καρδιά της να ανήκει στην πανέμορφη Σύρο, εκεί όπου βρίσκεται και η εξοχική της κατοικία.

THE ISLAND Τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου τα έχω ζήσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, στη Σύρο. Στο νησί όπου διατηρούμε την εξοχική μας κατοικία και στο οποίο μεγάλωσα τα καλοκαίρια και μεγαλώνει τώρα και η κόρη μου. Τη Σύρο μπορεί να την επισκεφθεί κανείς όλο τον χρόνο. Η καλύτερη περίοδος για εμένα, βέβαια, είναι αρχές καλοκαιριού, που έχει τέλειο καιρό, λαδιές στη θάλασσα κι ελάχιστο κόσμο ακόμη. Με το που δένει το πλοίο στην προκυμαία του λιμανιού, το χαμόγελό μου δε σβήνει από τα χείλη μου - φαίνεται νομίζω η χαρά στα μάτια μου. Αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι εδώ και 27 χρόνια που πηγαίνω στο νησί.

shutterstock-1399392899.jpg


M
UST VISIT Μόνο και μόνο περπατώντας στην Ερμούπολη και στα στενά της ανακαλύπτεις την ιστορία της περιοχής. Must είναι και το Hermoupolis Heritage, το παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του φίλου μου Δημήτρη Σταυρακόπουλου. Εκεί ξετυλίγεται όλη η κληρονομιά αυτού του τόπου. Ακόμα, το νησί έχει υπέροχες πεζοπορίες, τις οποίες μπορεί κανείς να απολαύσει, με την αγαπημένη μου να είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου, χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Εφόσον υπάρχει θαλάσσιο μέσο, είναι καταπληκτικές και οι βόρειες παραλίες του νησιού, οι οποίες είναι παρθένες. Με το αυτοκίνητο μπορείς να περιηγηθείς στα Χρούσα και στην Ντελαγκράτσια, όπου υπάρχουν καταπληκτικές εξοχικές κατοικίες.

TOP SECRET Το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το πιο νόστιμο πρωινό είναι το Εφτά, που βρίσκεται στο γραφικό στενάκι της Ευτυχίας, στην καρδιά της Ερμούπολης. Όσο για το lunch-time, δεν υπάρχει πιο ωραίο spot από τη βεράντα του σπιτιού μου. Βέβαια, είναι πολύ όμορφα και στο Πλακόστρωτο, στο Λυγερό και στο Ηλιοβασίλεμα. Νωρίς το βράδυ στην Άνω Σύρο -εκτός από πολύ ωραία βόλτα-, αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα δροσιστικά κοκτέιλ στα σκαλάκια του Theosis.

LOCAL FLAVORS Σύρος σημαίνει λουκούμια και χαλβαδόπιτες. Όλες τις local γεύσεις τις εντοπίζει κανείς στην αγορά της Ερμούπολης, πηγαίνοντας στον Πρέκα, ένα delicatessen με παραδοσιακά προϊόντα.

faros-xorografoi-meleti.jpg
Φάρος


F
AVORITE BEACH Η καλύτερη παραλία του νησιού βρίσκεται στον Φάρο, το νησάκι απέναντι από την Ερμούπολη. Τα νερά εκεί είναι παραδεισένια!

HIDDEN GEMS Αξίζει, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψει κανείς τα μικρά μαγαζάκια που έχει το νησί. Το Sandalia Cyclades με χειροποίητα σανδάλια, το μαγαζί με οπτικά του Σταύρου Κοή, Kois Optics, και το Motif -με κεραμικά αντικείμενα για το σπίτι-, είναι μερικά από αυτά.


Island Inspiration


20230602-203935.jpg


Δεν πρέπει να φύγει κανείς από το νησί αν δε δοκιμάσει το φοβερό τυρί του, το Σαν Μιχάλη.

Το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς όσο είναι εκεί είναι το «Σύρα Σάκρα» της Μεταξίας Κράλλη. Μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται στη Σύρο. Ό,τι πρέπει για την παραλία, και για να ερωτευτείς λίγο παραπάνω το νησί.

Τα “souvenir” που πρέπει να μπουν στη βαλίτσα σας είναι σίγουρα τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, και πολλές αναμνήσεις.