fbpixel

Search icon
Search
Scoop: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία του Netflix με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα Andrew
ARTS & CULTURE

Scoop: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία του Netflix με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα Andrew

Η υπόθεση, το cast και οι πρώτες αντιδράσεις


Τον τρόπο με τον οποίο οδήγησε η περιβόητη φιλία του πρίγκιπα Andrew με τον εκλιπόντα καταδικασθέντα σεξουαλικό δράστη Jeffrey Epstein στην πτώση του Δούκα της Υόρκης με τον πιο χαοτικό τρόπο, είναι μια ιστορία τόσο περίπλοκη που χρειάζεται αρκετές ώρες ώστε να γίνει κατανοητή. Όμως, το ''Scoop" έρχεται να ρίξει μια ματιά στα γεγονότα πίσω από τη συνέντευξη του πρίγκιπα Andrew το 2019 στο BBC Newsnight με την Emily Maitlis, σε λιγότερο από 100 λεπτά.

Βασισμένη στο βιβλίο "Scoops: Behind the Scenes of the BBC's Most Shocking Interviews" του Sam McAlister, οι σεναριογράφοι Peter Moffat και Geoff Bussetil προχωρούν, με αρκετά επιδέξιες επιλογές γραφής, σε αυτήν τη δύσκολη αφήγηση.

Η υπόθεση της ταινίας

scoop-unit-09281-rt3jpgscoop-unit-09281-rt3-h-2024.webp

Σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο με βραβείο Emmy και BAFTA Phillip Martin, η ταινία ''Scoop" μεταφέρει το κοινό πίσω στον χρόνο για να αφηγηθεί την αληθινή ιστορία του πρίγκιπα Andrew για το πώς προέκυψε η συνέντευξη-ορόσημό του στο Newsnight του BBC.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν οι: δημοσιογράφοι Sam McAlister, Emily Maitlis και Stewart Maclean από την ομάδα του Newsnight, ο πρίγκιπας Andrew, η ιδιωτική γραμματέας του Amanda Thirsk και η μεγαλύτερη κόρη του, πριγκίπισσα Beatrice. Όμως, η ταινία αντί να επαναλάβει απλώς τη συνέντευξη, εξετάζει το πώς συνέβησαν όλα αυτά, ερευνώντας όλα όσα συνεπάγεται η κράτηση κάποιου τόσο high-profile ατόμου όσο ένας πρίγκιπας. Από την ιδιωτική μάχη του BBC για την ενίσχυση της τηλεθέασης έως τις έντονες διαπραγματεύσεις του με τα Ανάκτορα του Buckingham, το ''Scoop" αναγνωρίζει ότι «η συνέντευξη είναι τόσο σημαντική», όμως «αποτελεί μόνο το 5% της ιστορίας».

Η ταινία μάς μεταφέρει στο 2010, όταν ο φωτογράφος Jae Donnelly φωτογραφίζει τον πρίγκιπα Andrew και τον Jeffrey Epstein να περπατούν στο Central Park. Εννέα χρόνια αργότερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση μεγάλων περικοπών στο προσωπικό, ο νεαρός προσκεκλημένος παραγωγός του BBC Newsnight, Sam McAlister, συναντά τη φωτογραφία δίπλα σε άλλες από μια εκδήλωση νέων επιχειρηματιών, με χορηγό τον πρίγκιπα Andrew, και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον φωτογράφο πίσω από την εικόνα.

Η παραίτηση από τα βασιλικά καθήκοντα

mead-scoop.webp

Μόλις λίγες ημέρες μετά την προβολή της συνέντευξης, ο πρίγκιπας Andrew ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα δημόσια καθήκοντά του «Συνεχίζω να μετανιώνω κατηγορηματικά για την απερίσκεπτη σχέση μου με τον Jeffrey Epstein». Έκτοτε, ο πρίγκιπας Άντριου σπάνια εμφανίζεται δημόσια με τη βασιλική οικογένεια - με εξαίρεση την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και τις λειτουργίες της εκκλησίας το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι αντιδράσεις που απέσπασε η ταινία

scoop-2024-netflix-movie-review-narrowly-conceived-and-v0-k52-ut-l9p9linoh1actwqudrywx78qauircyrxauyw.webp

Θετικές και αρνητικές κριτικές απέσπασε η ταινία με τους περισσότερους όμως χρήστες του Netflix να έχουν μείνει εξοργισμένοι από μια «περιττή» σκηνή στην ταινία. Στην εν λόγω σκηνή και καθώς η συνέντευξη προβάλλεται στο BBC, ο πρίγκιπας Άντριου εμφανίζεται να κάνει μπάνιο, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι τον παρακολουθούν να αρνείται οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με τη Virginia Giuffre. Η συγκλονιστική στιγμή συμβαίνει όταν το τηλέφωνό του αρχίζει να χτυπά ασταμάτητα, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη μπανιέρα και να εμφανίσει το γυμνό σώμα του στους θεατές. Οι θαυμαστές της ταινίας μέσω των social media εξέφρασαν τον αρνητισμό τους με αυτή την περιττή και απροσδόκητη σκηνή.

Πρωταγωνιστούν: Gillian Anderson, Rufus Sewell, Billie Piper, Keeley Hawes, Connor Swindells, Romola Garai, Charity Wakefield και Lia Williams.