fbpixel

Search icon
Search
Ρωσία: Η οργή περισσεύει και γνωστές celebrities τάσσονται ξεκάθαρα κατά του πολέμου
PEOPLE & MOMENTS

Ρωσία: Η οργή περισσεύει και γνωστές celebrities τάσσονται ξεκάθαρα κατά του πολέμου

Υψώνουν τη φωνή τους με κάθε κόστος


Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο κατάλογος των θυμάτων συνεχώς μεγαλώνει κι ο πλανήτης, παρακολουθεί τις εξελίξεις με την ελπίδα ότι όλο αυτό θα τελειώσει κάποια στιγμή. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τον Volodymyr Zelensky να στέλνει καθημερινά μηνύματα στον ουκρανικό λαό, την ώρα που στη Ρωσία, ο Vladimir Putin προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει τη δική του ρητορική. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν την αντίθεσή τους, καταδικάζοντας τον πόλεμο. Άλλωστε, ποτέ, κανείς δεν μπορεί να είναι υπέρ ενός πολέμου...

Ο κίνδυνος είναι ορατός, αλλά κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει!

Ρωσία κι ενημέρωση

Η Ουκρανία βιώνει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τις επιθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τους αμάχους να συγκεντρώνονται είτε στα καταφύγια, είτε σε μέρη που θεωρούνται -σχετικά- πιο ασφαλή. Και στη Ρωσία -ωστόσο- τα πράγματα δεν είναι πιο εύκολα. Η Ευρώπη, αλλά κι οι περισσότερες χώρες του κόσμου κρατούν μία σκληρή στάση κι έχουν επιβληθεί σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Ακόμη και τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Ρωσίας, αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα κι είναι δεδομένο πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα στην πορεία ή τουλάχιστον, όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος. 

Για τους απλούς πολίτες όμως, για όλους αυτούς που απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Αυτό έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο, όταν πριν από μερικές ημέρες το Κρεμλίνο κατηγόρησε ανοικτά το Instagram για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων, ενώ πλέον η συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα, καθώς μπήκε στη λίστα των ιστότοπων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης της χώρας. Με λίγα λόγια, ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιούσαν πολλοί Ρώσοι, προκειμένου να πάρουν θέση για όλο αυτό που βιώνουν και να ασκήσουν έντονη κριτική στον Putin, «έσβησε» μέσα σε μία στιγμή. Τα όρια κάπου έχουν χαθεί στη χώρα κι είναι ολοφάνερο πια, πως γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο όλες αυτές οι φωνές, που τάσσονται κατά του πολέμου. 

Μία μπαλαρίνα που έκανε τη διαφορά

aa3331b3-0524-4bc0-bb02-5e3b033ef61d.jpeg

Κόντρα σε όλη αυτή την προσπάθεια -όμως- υπάρχουν μερικά πρόσωπα, μερικές γυναίκες, που έρχονται να κάνουν τη διαφορά! Που δε διστάζουν να μιλήσουν δημόσια και να καταδικάσουν όλα όσα συμβαίνουν, ακόμη κι αν θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ζωή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Olga Smirnova, η Ρωσίδα μπαλαρίνα που κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία κι έκλεισε την πόρτα στα Bolshoi. Μία ταλαντούχα γυναίκα, με τεράστια επιρροή και κοινό στη Ρωσία, πήρε θέση για τον πόλεμο και καταδίκασε δημόσια τις ρωσικές επιθέσεις. Παράλληλα, έβαλε ένα τέλος στην καριέρα της στα Bolshoi κι όπως έγινε γνωστό, εντάχθηκε στο Dutch National Ballet, μετακομίζοντας στο Άμστερνταμ, ενώ έγινε η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που πήρε αυτή την απόφαση, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Εθνικό Μπαλέτο Ολλανδίας επιβεβαίωσε στο BBC τη συγκεκριμένη συνεργασία, σημειώνοντας: «Η Smirnova ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη γενέτειρά της».

Άλλωστε, ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει η ίδια, καθώς λίγες ημέρες πριν, τοποθετήθηκε με έντονο τρόπο μέσα από τα social media για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, σημειώνοντας:«Σε έναν σύγχρονο και φωτισμένο κόσμο, περιμένω πολιτισμένες κοινωνίες να λύνουν πολιτικά ζητήματα μόνο μέσα από ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία. Πάντα ήμουν περήφανη για τους ταλαντούχους Ρώσους, για την κουλτούρα μας και τα επιτεύγματά μας στον αθλητισμό. Αλλά τώρα νιώθω ότι υπάρχει μία γραμμή, που διαχωρίζει το πριν και το μετά. Με πονάει που οι άνθρωποι πεθαίνουν και που χάνουν τις στέγες πάνω από τα κεφάλιά τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγες εβδομάδες ότι θα συνέβαινε όλο αυτό; Μπορεί να μην είμαστε στο επίκεντρο της στρατιωτικής διαμάχης, αλλά δεν μπορούμε να κοιτάζουμε αμέτοχοι αυτή την παγκόσμια καταστροφή».

Η δημοσιογράφος που έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα

Μία άλλη γυναίκα, που ύψωσε το ανάστημά της και δε φοβήθηκε να χάσει τη δουλειά της, είναι η Marina Ovsyannikova. Η δημοσιογράφος του Channel One, είδε το πρόσωπό της να φιγουράρει σε όλα τα μέσα του πλανήτη, όταν μπήκε στο πλατό, στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού και φώναξε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο». Στα χέρια της, κρατούσε ένα πλακάτ με το μήνυμα: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα. Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο». Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου, προσπαθούσε να δυναμώσει τη φωνή της για να καλύψει τη δική της και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα video, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Για περισσότερες από 10 ώρες η Ρωσίδα δημοσιογράφος δεν μπορούσε εντοπιστεί, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση, ενώ αργότερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Σε ένα μαγνητοσκοπημένο video που κυκλοφόρησε μέσω της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD, η Ovsyannikova εξέφρασε την ντροπή της, για το γεγονός ότι αποτέλεσε κομμάτι του Channel One, σημειώνοντας: «Το μετανιώνω, που για αρκετά χρόνια, δούλεψα στο Channel One και δούλεψα στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό τώρα. Ντρέπομαι που μου επέτρεψαν να λέω ψέματα από μία οθόνη τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα ο ρωσικός λαός να μετατραπεί σε ζόμπι. Σιωπήσαμε το 2014 κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Παρακολουθούμε σιωπηλοί αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Και τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς κι οι επόμενες δέκα γενιές δε θα μποροέσουν να καθαρίσουν το όνομά τους από τη ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου». Τα λόγια της είναι σκληρά, αλλά αποτυπώνουν πλήρως τα συναισθήματά της. 

Ένα μεγάλο «γιατί»

Μπορεί να γίνεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μειωθούν όλες αυτές οι φωνές, ωστόσο, για την ώρα είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν είναι δυνατό. Ο κόσμος αντιδρά, γνωστοί celebrities, influencers, αθλητές και πολλοί άλλοι, παίρνουν θέση, μιλούν δημόσια γι' αυτόν τον σκοτεινό πόλεμο. Η οργή είναι τεράστια κι όσο πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι κι η φρίκη μεγαλώνει, γίνεται πιο έντονη. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι επιθέσεις συνεχίζονται κι όλοι εμείς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε την πραγματική αιτία αυτού του πολέμου. Ό,τι κι αν πιστεύει ο καθένας, όποιες κι αν είναι οι πεποιθήσεις του, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις επιθέσεις, να τις δικαιολογήσει και να ταχθεί υπέρ αυτής της φρικαλεότητας...