fbpixel

Search icon
Search
Rice water: Το μυστικό για ένα άμεσο glass skin αποτέλεσμα
FACE & BODY

Rice water: Το μυστικό για ένα άμεσο glass skin αποτέλεσμα

Αν και δεν είναι ριζοσπαστικό, υπόσχεται άψογα αποτελέσματα


Σε περίπτωση που περνάτε λίγο χρόνο στο TikTok scrolling για την περιποίηση της επιδερμίδας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε συναντήσει πρόσφατα δημιουργούς που διαφημίζουν τη δυνατότητα του νερού ρυζιού να σας χαρίσει λείο, λαμπερό "γυάλινο δέρμα". Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το νερό ρυζιού μπήκε μόλις πρόσφατα στην επικαιρότητα, στην πραγματικότητα είναι ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος εδώ και εκατοντάδες χρόνια στους ασιατικούς πολιτισμούς, οπότε υπάρχουν τόνοι αποδείξεων που υποστηρίζουν τα οφέλη - και κατά πόσο αυτά ευθυγραμμίζονται με τις διθυραμβικές κριτικές που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νερό ρυζιού για το δέρμα, από τα οφέλη μέχρι τον τρόπο χρήσης του. 

Τι είναι το νερό ρυζιού;

Το νερό ρυζιού είναι λίγο πολύ αυτό ακριβώς που ακούγεται: ένα υγρό που παρασκευάζεται με εμβάπτιση ρυζιού και στη συνέχεια με σουρωτήρι για να διαχωριστεί το ενισχυμένο νερό. Στην περιποίηση του δέρματος, λειτουργεί συνήθως ως τονωτικό ή βοηθά στην ηρεμία του δέρματος. Το νερό ρυζιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε όλη την Ασία για τα αναφερόμενα οφέλη ομορφιάς του. Οι εγγενείς ικανότητές του με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του δέρματος, φωτίζοντας τις σκοτεινές κηλίδες και τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, τονώνοντας και συσφίγγοντας και ηρεμώντας τις φλεγμονές και τα ξεσπάσματα του δέρματος.

shutterstock-2065937777.jpg

Οφέλη του νερού ρυζιού για το δέρμα

  • Προστασία από ελεύθερες ρίζες: Το νερό ρυζιού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
  • Ιδιότητες κατά της γήρανσης: Έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελαστάσης, ενός από τα ένζυμα που διασπά τις ελαστικές ίνες και οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση καθώς γερνάμε. 
  • Ενυδάτωση: Το νερό ρυζιού έχει ενυδατικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της επιφάνειας του δέρματός σας και στη βελτίωση της υφής του.
  • Καταπραΰνει τους ερεθισμούς: Με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και βιταμίνες, το νερό του ρυζιού μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του ερεθισμένου δέρματος.

Πιθανές παρενέργειες

Εκτός αν είστε αλλεργικοί στο ρύζι, οι δερματολόγοι λένε ότι δεν υπάρχουν πολλές παρενέργειες για τις οποίες πρέπει να ανησυχείτε όταν χρησιμοποιείτε νερό ρυζιού για το δέρμα. Εάν έχετε πολύ ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα, το νερό ρυζιού μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή μπορεί να έχει ξηραντικά αποτελέσματα. Αυτό που σίγουρα συνιστάται είναι να χρησιμοποιείτε το προϊόν με φειδώ και να βεβαιώνεστε ότι έχει στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσετε άλλα προϊόντα.

shutterstock-1961214217.jpg

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το νερό ρυζιού έχει τα περισσότερα οφέλη για το δέρμα ως τονωτικό και είναι κατάλληλο για χρήση μία ή δύο φορές την ημέρα μετά τον καθαρισμό. Για να εξουδετερώσετε τυχόν ξηραντικές επιδράσεις και να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη, είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε ορό ή/και ενυδατική κρέμα μετά. Φυσικά, όπως και με τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα patch test σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Για να φτιάξετε το δικό σας νερό ρυζιού, προτείνουμε να μουλιάσετε μισό φλιτζάνι ρύζι σε δύο φλιτζάνια νερό και να το αφήσετε να δράσει για 30 έως 60 λεπτά. Αφού το στραγγίσετε, το νερό ρυζιού σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό. Εάν ακολουθείτε την DIY οδό, να ξέρετε ότι θα πρέπει να φτιάχνετε τακτικά φρέσκο νερό ρυζιού, ώστε να μην χαλάσει. Το νερό ρυζιού που έχει μείνει ακίνητο μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, προκαλώντας δυνητικά δερματικές μολύνσεις.