fbpixel

Search icon
Search
Μετά από πόσο καιρό πρέπει να πετάξετε τα προϊόντα του skincare σας;
FACE & BODY

Μετά από πόσο καιρό πρέπει να πετάξετε τα προϊόντα του skincare σας;

Υπάρχουν και tricks παράτασης


Υπάρχει ένα κομμάτι στην περιποίηση του δέρματος που σίγουρα δεν αρέσει σε καμία beauty lover. Αυτό δεν είναι άλλο από την ημερομηνία λήξης που έχουν τα αγαπημένα beauty προϊόντα. Αν μπορούσατε να τα κρατήσετε για πάντα είναι βέβαιο πως θα είχατε ένα ράφι γεμάτο διαφορετικές φόρμουλες και κάθε φορά θα δοκιμάζατε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση και στις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Παρόλα αυτά εμείς σας λέμε πως πρέπει να κάνετε μια επανεξέταση στις κρέμες, στους ορούς και σε όλες τις φόρμουλες που κρατάτε για καιρό και να δείτε τι πραγματικά πρέπει να μείνει και τι πρέπει να φύγει. Άλλωστε, δε θέλετε να υποστείτε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από προϊόντα που έχουν λήξει.

reneeenoe-beauty-skin.jpg
@reneeenoe

Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα beauty προϊόντα που τόσο αγαπάτε. 

Λήγουν τελικά τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας;

Ναι, όλα τα προϊόντα ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης. Παρόλα αυτά, καθώς η διάρκεια ζωής τους ποικίλει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το χρονικό διάστημα που μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα προϊόν πριν αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητα του. Στα περισσότερα κουτάκια που έχετε στα ράφια σας αναγράφεται η περίοδος που μπορείτε να τα κρατήσετε μετά το άνοιγμα. Αν παρόλα αυτά τα κρατάτε κλειστά, τότε μπορούν να διαρκέσουν δύο έως τρία χρόνια, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα τους. Αυτό οφείλεται στο ότι η βιοδιαθεσιμότητα του προϊόντος διατηρείται ίδια. Παρακάτω συγκεντρώσαμε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Καθαριστικά: 1 έτος 
  • Toner: 6 μήνες έως ένα έτος
  • Οροί & ενυδατικές κρέμες (πρόσωπο και σώμα): 6 μήνες έως ένα χρόνο
  • Αντηλιακά: Έως τρία χρόνια

Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα έχουν ελάχιστα έως καθόλου συντηρητικά, επομένως δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ — και θα πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά.

Πως να καταλάβετε ότι το προϊόν περιποίησης σας έχει λήξει

Αν δε θυμάστε πότε ανοίξατε την ενυδατική σας κρέμα, τότε υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια ότι το προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας σας έχει λήξει. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε στο χρώμα, στην υφή και στο άρωμα. Αν για παράδειγμα ένα προϊόν ήταν κάποτε διαφανές ή λευκό και τώρα φαίνεται κίτρινο ή αποχρωματισμένο είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι. Ακόμη αν κάποτε ήταν λείο και κρεμώδες, αλλά τώρα είναι σβολιασμένο θα πρέπει να δώσετε προσοχή. 

leabreuerr-beauty-skin-face.jpg
@leabreuerr

Αν φυσικά θέλετε να έχετε πάντα τον έλεγχο, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγράφετε κάθε φορά την ημερομηνία που ανοίγετε τα προϊόντα, ακριβώς δίπλα στο σημείο που υπάρχει το χρονικό διάστημα αποθήκευσης.

Τι γίνεται αν τα προϊόντα σας είναι παλιά

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αν τα προϊόντα σας είναι κλειστά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμη και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χάσουν περίπου το 10% της βιοδιαθεσιμότητας των ενεργών συστατικών τους. Παρόλα αυτά είναι καλό να μη το ρισκάρετε γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ή να υποστείτε κάποια βλάβη. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το δερματολόγο σας.

Πως θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους

Αποθήκευση: Όλα έχουν να κάνουν με το πως αποθηκεύετε τα προϊόντα σας. Διατηρήστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος καθώς το φως, η ζέστη και η υγρασία θα υποβαθμίσουν την ποιότητα τους πιο γρήγορα. Κρατήστε τα μακριά από το ντουζ και τους ατμούς και φυσικά σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα skincare ψυγείο.

emitaz-face-skin-beauty.jpg
@emitaz

Σπάτουλα: To να βάζετε τα δάχτυλα σας μέσα σε ένα βάζο προσθέτει μικροοργανισμούς στο προϊόν σας και πρακτικά μπορεί να μολύνει το skincare σας. Αυτό τελικά οδηγεί σε ερεθισμό ή μολύνσεις. Αντ' αυτού χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα την οποία θα καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. 

Καλό κλείσιμο: Αφού χρησιμοποιήσετε το προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας σας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε σφραγίσει για να αποφύγετε την υγρασία και τα βακτήρια. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το πετάξετε καθώς μπορεί να σας οδηγήσει σε breakouts και αλλεργικές αντιδράσεις.

Κεντρική φωτογραφία: @reneeenoe