Προσαρμόσαμε εξαιρετικά την καθημερινότητα, το φαγητό, τη δουλειά, τη γυμναστική, την εκπαίδευση, τη φροντίδα εαυτού, τις σχέσεις, την επικοινωνία, ακόμη και την οπτική μας απέναντι στα πράγματα. Έχουμε ήδη όλοι μας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, κάνει ένα τουλάχιστον βηματάκι πιο πέρα στην πορεία της προσωπικής μας ανάπτυξης. Είμαστε όσο μπορούμε ενεργοί, συνειδητοί και ώριμοι χορευτές στον τόσο άγριο και άγνωστο ρυθμό της καραντίνας. Κρατάμε γερά και προχωράμε καλύτεροι.
Όμως το Πάσχα; Αυτό πώς το προσαρμόσαμε; Είναι πληροφορία στο DNA του απανταχού Έλληνα, ανεξαιρέτως. Όλοι μας, έχουμε για την ημέρα αυτή καθαρές εικόνες από τις πρώτες παιδικές μας αναμνήσεις. Κι αυτές, στάζουν λιγάκι μέλι στην ψυχή κάθε φορά που τις ανακαλούμε. Και πώς αλλιώς να διαχειριστείς τις γλυκές θύμησες, παρά αναπαράγοντάς τες. Σε κάθε ηλικία, τόπο, συνθήκη ή κατάσταση, λοιπόν, ο Έλληνας θα κάνει την ημέρα του Πάσχα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, με το δικό του τρόπο, σύμφωνα με όσα θυμάται και όσα ονειρεύεται.
Φέτος η ιστορία πάγωσε και μαζί της οι πασχαλινές μας συνήθειες. Οι γιορτινές ημέρες πέρασαν και καλούμαστε να επιστρέψουμε στην προγραμματισμένη «για μετά το Πάσχα» ρουτίνα μας, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να βιώσαμε αυτό το διάλειμμα-κάθαρση-ανάταση που είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Και μένει μία αίσθηση αμήχανη, μια σκέψη δύσκολα να την αναγνωρίσει κανείς, αυτή η αίσθηση της σιωπής.
Κι όμως, η σιωπή έχει πολλά να πει. Μην την αγνοήσετε. Σταθείτε και ακούστε:
- Ποια αγκαλιά μου έλειψε περισσότερο αυτές τις ημέρες;
- Ποιο προσποιητά «φιλικό τσούγκρισμα» χαίρομαι που γλίτωσα;
- Ποια θέα αναπολώ κοιτώντας τις περσινές φωτογραφίες;
- Ποιον περιττό κόπο σκέφτομαι πως άδικα έκανα τα προηγούμενα χρόνια;
- Ποιες αγαπημένες γεύσεις μου είναι αδύνατον να αναπαράγω, όσοι εξαιρετικοί σεφ και αν προσφέρουν τα μυστικά τους απλόχερα στο διαδίκτυο;
- Ποιες συνταγές δεν πίστευα ποτέ ότι μπορώ να πετύχω με τόση επιτυχία;
- Ποια αστεία και ποια πειράγματα ήθελα τόσο να ξανακούσω;
- Ποιες κουβέντες και ποιες σκέψεις βρήκαν άδειο χώρο και προέκυψαν εκπλήσσοντάς με ευχάριστα;
Αυτό το Πάσχα μας δίδαξε πολλά. Ως μεγεθυντικός φακός, ανέδειξε τα πραγματικά πολύτιμα, πρόσωπα, μέρη, συνήθειες, αλλά και τα περιττά, τα ενοχλητικά που ίσως δε διακρίναμε μέχρι σήμερα. Ας μην το προσπεράσουμε, λοιπόν, ως μια παράπλευρη απώλεια της καραντίνας. Το μικρότερο τραπέζι, το αλλιώτικο μέρος, οι διαφορετικές γεύσεις και οι καινούριες κουβέντες έχουν πολλά κρυμμένα μηνύματα για τον καθένα μας.
Ως συνειδητοί λοιπόν ενήλικες, υπόλογοι στον εαυτό μας για όσα όμορφα μας συμβαίνουν και όσα άσχημα επιτρέπουμε να μας συμβούν, ας προετοιμάσουμε το επόμενο Πάσχα καλύτερο από όλα όσα έχουμε μέχρι σήμερα ζήσει:
- Ας πούμε σ' όσους μας έλειψαν, πόσο πολύτιμοι είναι για 'μας, και ας επιδιώξουμε, μόλις η ζωή επιστρέψει στα κανονικά της, να τους συναντάμε συχνότερα.
- Ας περιορίσουμε τις επαφές με όσους τσουγκρίζαμε τυπικά και ανόρεχτα, μιας και είναι πολλές οι φορές και οι σχέσεις όπου καλό είναι να επιλέγουμε μια απόσταση ασφαλείας που προστατεύει τον άλλο από τον κακό εαυτό του, κι εμάς από μια δυσάρεστη στιγμή.
- Ας επιδιώξουμε να φέρουμε τα σκηνικά της ζωής μας όσο πιο κοντά γίνεται χωρικά και ουσιαστικά, σε αυτά τα υπέροχα backgrounds των πασχαλινών μας εορτασμών.
- Ας περιορίσουμε την ύλη και τον κόπο στα απαραίτητα μιας και όπως φαίνεται δεν είναι η κούραση και η πληθώρα αγαθών προϋπόθεση της ικανοποίησης, αν ήταν, θα μπορούσαμε κι έτσι, από το σπίτι, να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο.
- Ας καλλιεργήσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες, μπορούμε πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζαμε. Άλλωστε, ποτέ κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τον πλούτο του, αν δε νιώσει φτωχός.
- Ας καθιερώσουμε τις μακροσκελείς χαλαρές βιντεοκλήσεις αντικαθιστώντας τα βιαστικά sms ή τηλεφωνήματα με όσους γεμίζουν πραγματικά την καρδιά μας.
Τώρα ξέρουμε καλύτερα πώς είναι ένα υπέροχο, στα μέτρα και στα όριά μας, Πάσχα! Και δεσμευόμαστε στους εαυτούς μας να μας το προσφέρουμε από δω και στο εξής! Σοφότεροι και με καθαρότερο βλέμμα, όλα θα προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε με τον πιο ωφέλιμο κι ευχάριστο τρόπο.
Πάντα πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη, Ο. Ελύτης
Info
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σταθερή περιέργεια για την κατανόηση των άλλων, οι σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. φάνταζαν μονόδρομος τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησαν πολύτιμες εμπειρίες που προέκυψαν σχεδόν τυχαία μέσα από την εθελοντική εργασία σε διαφορετικών αντικειμένων δομές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Η διδακτορική διατριβή έκανε σαφή την αξία της μελέτης της φιλοσοφίας για την κατανόηση της σκέψης, και τη σύνδεση αυτής με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από το 2000 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος και ξεκινά ταυτόχρονα τη μακροχρόνια εκπαίδευση στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Κάθε μέρα και κάθε συνεδρία εξακολουθεί να συνιστά μια μικρή ανακάλυψη, ένα πολύτιμο μάθημα μια εμπειρία που για τους ξεχωριστούς δικούς της λόγους αξίζει.
Dr Πηνελόπη Α. Καραουλάνη
Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Ειδική Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπευτής
Site: penelopekaraoulani.gr, Βασιλέως Ηρακλείου 37, τηλ 2310233144, 6936131394, Email: karaoulani.pinelopi@gmail.com