fbpixel

Search icon
Search
Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος του πρώτου ραντεβού
PSYCHOLOGY

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος του πρώτου ραντεβού

Συμβουλές για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας


Όλοι και όλες μας έχουμε την εμπειρία ενός πρώτου ραντεβού. Αυτό το πρώτο ραντεβού αποτυπώθηκε στη μνήμη μας είτε με φωτεινά είτε με σκοτεινά χρώματα. Κάποιοι μπορεί να θυμόμαστε λεπτομέρειες όπως πού πήγαμε, τι φορούσαμε, τι κάναμε και κάποιοι άλλοι να έχουν απωθήσει όλη αυτή την εμπειρία σαν κάτι περιττό ως πληροφορία.

Τι συμβαίνει όμως σε ένα πρώτο ραντεβού; Προσπαθούμε να βγάλουμε με ταχύτητα και ακρίβεια τα δικά μας συμπεράσματα για τον άλλον και τις προθέσεις του. Με άλλα λόγια, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγάλουμε όσο πιο γρήγορα συμπεράσματα που να είναι ακριβή, δηλαδή να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα του άλλου. Για να συμβεί αυτό, παρατηρούμε προσεκτικά τόσο τη λεκτική όσο και τη μη λεκτική συμπεριφορά του.

Η πρώτη εντύπωση είναι συχνά παραπλανητική και μας προδιαθέτει άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Στην πρώτη περίπτωση εμπιστευόμαστε πολύ γρήγορα και χωρίς φίλτρα, ενώ στη δεύτερη δε δίνουμε στον άλλον την ευκαιρία που θα του δίναμε, αν δεν αφήναμε την πρώτη αρνητική εντύπωση να μας επηρεάσει. Είναι αναπόφευκτο να σχηματίζουμε μια πρώτη εντύπωση μέσα από την αλληλεπίδρασή μας και να προσπαθούμε να την επαληθεύσουμε ή να τη διαψεύσουμε κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής μας. Κανείς δεν ξεφεύγει εντελώς από την πρώτη εντύπωση που έχει διαμορφώσει για τον άλλον και κανείς δε γλυτώνει από την πρώτη εντύπωση που έχει διαμορφώσει ο άλλος για αυτόν.

Τι γίνεται όμως με το άγχος που νιώθουμε εν όψει ενός πρώτου ραντεβού με έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν; Είναι πέρα για πέρα αληθές ότι το πρώτο ραντεβού δεν προδικάζει απαραιτήτως τη συνέχεια μιας γνωριμίας αλλά λέει πολλά για αυτήν. Χρησιμεύει ουσιαστικά για να γνωριστούν δύο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι και για να αποτελέσει την αρχή μιας σχέσης με μικρή ή μεγάλη διάρκεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε να κόβονται τα πόδια μας από τον πανικό που μας κυριεύει και προτιμούμε να μην εμφανιστούμε σε αυτό το πολυπόθητο ραντεβού καθώς φοβόμαστε να εκτεθούμε σε έναν άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Αυτή μας η επιλογή έχει ως συνέπεια να μη μάθουμε ποτέ την κατάληξη μιας εν δυνάμει ενδιαφέρουσας συνάντησης.

soupless.jpg

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να απομακρύνουν το άγχος πριν από το πρώτο ραντεβού αλλά υπάρχουν σίγουρα πρακτικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά:

  1. Καταρχήν σταματήστε τις αρνητικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνάντηση. Όσο πιο αρνητικά σκέφτεστε τόσο πιο πολύ προδιαθέτετε τον εαυτό σας αλλά και τον άλλον για το αρνητικό αποτέλεσμα.
  2. Δώστε χρόνο δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εξελιχθεί αβίαστα μια καινούργια γνωριμία.
  3. Μην ξεκινάτε με απαισιοδοξία και μην αφήνετε τον άλλον να καταλάβει την απελπισία σας ή το φόβο σας για την έκβαση αυτού του ραντεβού.
  4. Μην προσποιείστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είστε προσπαθώντας να εντυπωσιάσετε. Για παράδειγμα αποφύγετε να φορέσετε κάτι που είναι μακριά από τις στιλιστικές σας επιλογές και μην καταφεύγετε σε κραυγαλέες συμπεριφορές που δε θα μπορείτε να υποστηρίξετε.
  5. Δοκιμάστε να είστε ελεύθεροι και ανοιχτοί στο να καλωσορίσετε και να εκτιμήσετε αυτό που έχει να σας προσφέρει ο άνθρωπος που συναντάτε για πρώτη φορά στη ζωή σας. Μη μένετε εγκλωβισμένοι σε αυτό που φανταστήκατε, γιατί έτσι κινδυνεύετε να υποτιμήσετε το πραγματικό, αυτό που συμβαίνει στην ώρα του ραντεβού.
  6. Μην υποκύπτετε σε φλυαρίες και μη βοηθητικές συζητήσεις με άτομα που σας αγχώνουν περισσότερο, μεταφέροντας τις δικές τους προσωπικές δυσκολίες ή εμπειρίες.
  7. Αποφύγετε τις συγκρίσεις που δεν ωφελούν. Για παράδειγμα μη φέρνετε στο μυαλό σας εικόνες από το προηγούμενο ραντεβού που δεν εξελίχθηκε όπως θέλατε. Κάθε ραντεβού είναι μοναδικό, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.
  8. Και τέλος μην ξεχνάτε πως είναι μόνο ένα ραντεβού και τίποτε περισσότερο! Αφεθείτε στη μαγεία του και απολαύστε το!

neli-glh3w-5ov95.jpg

Info:

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους. 

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ το πέμπτο της με τίτλο “Και τώρα οι τρεις μας” πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2019, από τις εκδόσεις University Studio Press.

Facebook: Neli Byzantiadou, Instagram: neli_byzantiadou