fbpixel

Search icon
Search
Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια
HEALTH

Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Αποφύγετε την εποχιακή τριχόπτωση και βελτιώστε την υγεία σας με τον πιο απλό τρόπο


Όταν σκεφτόμαστε να βελτιώσουμε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας, η πρώτη μας σκέψη μπορεί να είναι να απευθυνθούμε στα φαρμακευτικά προϊόντα που υπόσχονται να ενισχύσουν τα νύχια μας, να επιμηκύνουν τα μαλλιά μας και να διατηρήσουν το δέρμα μας ανανεωμένο. Ωστόσο, ίσως να θέλετε να κάνετε μια παράκαμψη και να αφοσιωθείτε στη διατροφή σας!

Ποιες τροφές να τρώτε και γιατί

Έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που τρώνε δίαιτες χαμηλής γλυκαιμίας πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β και C και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο μπορεί να έχουν λιγότερη τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η διατροφή μπορεί να είναι ένας χαμηλού κόστους και κινδύνου τρόπος για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Δείτε τι προτείνουν ορισμένοι διαιτολόγοι και δερματολόγοι να βάλετε στο πιάτο σας:

1. Σολομός

shutterstock-1826868410.jpg

Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιοτίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνη που με τη σειρά της, συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των νυχιών και των μαλλιών εμποδίζοντάς τα από το να γίνουν εύθραυστα και αδύναμα. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιλαμβάνει βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας στο σώμα και στο δέρμα. Μην ξεχνάτε ακόμα πως είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.

2. Φακές

Οι φακές είναι γεμάτες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην ενίσχυση των νυχιών και των μαλλιών καθώς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Όλα αυτά τα οφέλη τις καθιστούν ως μια από τις καλύτερες τροφές για την ομορφιά - οπότε ίσως να θέλετε να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας!

3. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδές β-καροτένιο, το οποίο, όπως λέει, είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των νυχιών.

4. Αβοκάντο

shutterstock-1907972692.jpg

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά και θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του δέρματος και των νυχιών, όπως: βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε.

5. Αυγά

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τα μαλλιά. Τα μαλλιά μας αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, οπότε μια διατροφή ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να κάνει τα μαλλιά εύθραυστα. Η εξαιρετική αυτή πηγή πρωτεϊνών και βιοτίνης, είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των νυχιών.

6. Τροφές πλούσιες σε νερό

shutterstock-735185545.jpg

Η κατανάλωση νερού δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψή σας. Ορισμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αγγούρια, το καρπούζι, το σέλινο, τα μήλα, τα ροδάκινα, οι ντομάτες, το μαρούλι, το πεπόνι, το καρπούζι και οι φράουλες. 

Ποια τρόφιμα ή πρόσθετα πρέπει να αποφεύγετε και γιατί:

1. Αλκόολ

Το αλκοόλ σας αφυδατώνει και απασχολεί το σώμα μας με το φιλτράρισμά του, εμποδίζοντας έτσι το σώμα μας να κάνει τη φυσιολογική καθημερινή του συντήρηση, η οποία περιλαμβάνει την εργασία για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των νυχιών μας

2. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών προβλημάτων. Αυτές οι τροφές μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία θα ήταν επιβλαβής για την υγεία του δέρματος και των νυχιών μας.

3. Υπερ-ζαχαρούχα ποτά

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι ζαχαρούχες δίαιτες μπορούν να αυξήσουν τη γήρανση του δέρματος, ενώ αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλής γλυκαιμίας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης κατά την εμμηνόπαυση.

Feature image source: @negin_mirsalehi