fbpixel

Search icon
Search
Dos & don'ts στο skincare πριν και κατά την εμμηνόπαυση
FACE & BODY

Dos & don'ts στο skincare πριν και κατά την εμμηνόπαυση

Κι όμως υπάρχουν!


Γνωρίζατε πως η εμμηνόπαυση – ή η «δεύτερη εφηβεία», όπως την αποκαλούν συχνά οι ειδικοί - μπορεί να επηρεάσει το δέρμα; Αποδεικνύεται ότι επειδή διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία (η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση) επηρεάζονται τα επίπεδα ενέργειας και ο μεταβολισμός. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία ξεκινά συχνά στα μέσα της δεκαετίας των 40 (σημείωση: η γενετική του καθενός είναι διαφορετική, οπότε μπορεί να ποικίλλει το όριο της ηλικίας) τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται και αυτό σημαίνει ότι οι ανδρικές ορμόνες - τεστοστερόνη και ανδρογόνα - κυριαρχούν. Αλλάζει η ισορροπία του οργανισμού και πολλές φορές εμφανίζονται προειδοποιητικά σημάδια όπως ακμή ή ευαισθησία στο δέρμα. Αναλογιστείτε ότι η ισχυρή ελαστίνη και το κολλαγόνο που βρίσκονται στην επιδερμίδα, ουσιαστικά αρχίζουν να υποχωρούν - κι εκεί εμφανίζονται η χαλάρωση, οι ρυτίδες και η έλλειψη σφριγηλότητας. Οπότε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε αλλά και να μην κάνετε;

Do: Επιλέξτε προσεχτικά τη skincare σειρά σας

content-pixie-9l7r-n1zt-y-unsplash.jpg

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, τα οιστρογόνα πέφτουν και το κολλαγόνο και η ελαστίνη αρχίζουν να μειώνονται, αφαιρώντας τη σφριγηλότητα του δέρματος. Μετά από αυτό το σημείο, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά περίπου 1% ετησίως. Όποιο και αν είναι το σύμπτωμα σας, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας μια στοχευμένη προσέγγιση. Εάν, για παράδειγμα, πάσχετε από ακμή λόγω της αυξημένης παραγωγής αδένων ελαίου, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό που συμβαίνει, κάνοντας απολέπιση. Όμως το εμμηνοπαυσιακό δέρμα, το οποίο είναι περίπλοκο, είναι επίσης συχνά αρκετά ξηρό παράλληλα με το λιπαρό και το ακνεϊκό, και τα περισσότερα προϊόντα που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ακμής είναι εξαιρετικά ξηρά. Το «κλειδί» λοιπόν, είναι να στραφείτε σε skincare products που έχουν σύνθεση τόσο με ενυδατικά συστατικά όσο και εκείνα που βοηθούν στη διαχείριση της έξτρα λιπαρότητας στο δέρμα.

Don’t: Mην χρησιμοποιείτε κανένα ξηρό προϊόν

shutterstock-2085090652.jpg

Ο μεταβολισμός του δέρματος μειώνεται καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Μία από τις λειτουργίες του είναι να αποτελεί «φραγμό» και να διατηρεί το νερό μέσα στην επιδερμίδα – αυτό σταματά, κι έτσι οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν ξηρότητα. Παράλληλα, η διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται όταν εκτίθεστε περισσότερο στον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η λύση είναι να διασφαλίσετε ότι ο φραγμός του δέρματος αναπληρώνεται και προστατεύεται και ότι η ενυδάτωση είναι βασικό μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο τη χρήση συστατικών, όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και κεραμίδια, αλλά επίσης ότι πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε αφρίζει, αρωματίζει ή απολεπίζει το δέρμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό!

Do: Πείτε ένα μεγάλο «ναι» στη ρετινόλη

enecta-cannabis-extracts-80wckpt-ike-unsplash.jpg

Η ρετινόλη είναι το καλύτερο συστατικό για την αύξηση του κολλαγόνου και αντιστρέφει αποτελεσματικά τη διαδικασία της γήρανσης. Θα πρέπει επίσης, να λαμβάνετε βιταμίνη C. Είναι δύο βασικά συστατικά που έχουν καθιερωθεί στην επιστήμη και την έρευνα ότι πραγματικά αυξάνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου. Από τη λείανση του δέρματος έως τη μείωση των λεπτών γραμμών, οι αρχάριοι στη ρετινόλη καλό θα ήταν να ξεκινούν με χαμηλές ποσότητες και να αυξάνουν σταδιακά τη χρήση. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα SPF, που θα βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω σημαδιών γήρανσης στο εγγύς μέλλον, καθώς το δέρμα σας αυτήν την περίοδο είναι πιο ευάλωτο σε επιθετικούς εξωτερικούς παράγοντες.

Don’t: Μην αγνοείτε το άγχος!

adrian-motroc-87inwldrhgs-unsplash.jpg

Last but not least, είναι πιο εύκολο να το λέμε αλλά δύσκολο να το εφαρμόζουμε, ωστόσο, το άγχος δημιουργεί χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα, όπως η ισταμίνη. Έτσι, εάν διαπιστώσετε ότι είστε στρεσαρισμένες, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι είστε πιο επιρρεπείς σε εξανθήματα και φαγούρα στο δέρμα - και συνολικά πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι εάν ταλαιπωρούνται από κάποιες δερματικές παθήσεις, αυτές επιδεινώνονται ή ακόμα και εμφανίζονται ξαφνικά, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Μην ξεχνάτε ότι η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς πρέπει να γίνεται με συνέπεια, διαφορετικά μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας.