fbpixel

Search icon
Search
Προσωπαγνωσία: Τι είναι η σπάνια πάθηση που δεν επιτρέπει στον Brad Pitt να αναγνωρίσει κανέναν;
PEOPLE & MOMENTS

Προσωπαγνωσία: Τι είναι η σπάνια πάθηση που δεν επιτρέπει στον Brad Pitt να αναγνωρίσει κανέναν;

Ο ηθοποιός έκανε μία εξομολόγηση που σόκαρε τους πάντες!


Το τελευταίο διάστημα, πολλοί celebrities έχουν κάνει ένα step μπροστά κι έχουν μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες κι εξηγούν την πραγματικότητα, χωρίς περιορισμούς και ψέματα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Brad Pitt. Ο διάσημος ηθοποιός του Hollywood, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά στην προσωπική του ζωή τα τελευταία χρόνια, έκανε τη δική του εξομολόγηση κι η αλήθεια είναι, πως προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ σε όλους. Τόσο στους ανθρώπους που τον γνωρίζουν και παρέμεναν στο σκοτάδι, όσο και στους fans του. Ο πασίγνωστος star, μίλησε ανοιχτά για την πάθησή του, η οποία ονομάζεται «προσωπαγνωσία» και μας έδειξε για μία ακόμη φορά, πως κανείς δεν είναι άτρωτος...

Ο σκληρή πραγματικότητα του Brad Pitt!

Η σοκαριστική εξομολόγηση

shutterstock-1512979445.jpg

«Κανείς δεν με πιστεύει, όταν μιλάω για αυτό. Θέλω πολύ να γνωρίσω έναν άνθρωπο που να έχει την ίδια πάθηση». Με αυτά τα λόγια, ο Brad Pitt μίλησε -ουσιαστικά- ξεκάθαρα για πρώτη φορά για την πάθησή του. Έδωσε μία συνέντευξη κι αποφάσισε να μοιραστεί τη δική του αλήθεια, που ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει και πολλά για τη συμπεριφορά του. «Νομίζω ότι οι καρδιές όλων μας είναι ραγισμένες κατά κάποιον τρόπο. Πάντα ένιωθα πολύ μόνος στη ζωή μου, μεγάλωσα μόνος ως παιδί, είμαι μόνος ακόμα τώρα και πραγματικά, μέχρι πρόσφατα δεν είχα αγκαλιάσει περισσότερο τους φίλους και την οικογένειά μου», συνέχισε ο διάσημος ηθοποιός. Η ζωή του είχε κι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Όταν ξεκίνησε την κοινή του πορεία με την Angelina Jolie, σίγουρα, δε θα μπορούσε να περιμένει όσα θα ακολουθήσουν. Δημιούργησαν μία όμορφη οικογένεια, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Το -πρώην- ζευγάρι ακολούθησε χωριστούς δρόμους, με το διαζύγιο να συνοδεύεται από σκληρές συγκρούσεις, βαριά λόγια κι άσχημες καταστάσεις. 

Μέσα σε όλα αυτά, ο Pitt καλείται να διαχειριστεί και τη δική του κατάσταση. Μπορεί να μην έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτή την πάθηση, ωστόσο, μάχεται με την προσωπαγνωσία εδώ και χρόνια, καθώς πολλές φορές έχει βρεθεί στη θέση να μην αναγνωρίζει καν τα άτομα που βρίσκονται μπροστά του, είτε πρόκειται για απλούς γνωστούς, είτε για συνεργάτες, είτε ακόμη και για την ίδια του την οικογένεια. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο ηθοποιός είχε αναφέρει πως πολλοί τον μισούν πλέον, καθώς θεωρούν πως δεν τους σέβεται, επειδή δεν τους χαιρέτησε, βλέποντάς τους σε κάποια εκδήλωση ή έξοδο. «Νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι δεν τους αποχωρίζομαι. Απλά χρειάζομαι μια βοήθεια», ήταν τα λόγια του και τώρα, μάλλον όλα βγάζουν ένα νόημα...

Τι είναι η προσωπαγνωσία;

shutterstock-1783508432.jpg

Η προσωπαγνωσία σε σημαντικό ποσοστό επηρεάζει τους ανθρώπους από τη γέννησή τους κι είναι συνήθως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο για το μεγαλύτερο μέρος ή σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά του. Η πάθηση αυτή, οφείλεται σε διαφορετικές αντιληπτικές δομές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι υγιείς άνθρωποι επεξεργάζονται πρώτα τη μορφή όταν βλέπουν ένα πρόσωπο και στη συνέχεια το ερέθισμα προωθείται σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, στην περιοχή των κροτάφων. Ένας τομέας του εγκεφάλου επεξεργάζεται τη μιμική του προσώπου και τις κινήσεις των ματιών και ένας άλλος επικεντρώνεται στα σταθερά χαρακτηριστικά. Τέλος, ένα τρίτο τμήμα του εγκεφάλου εξετάζει αν έχουν καταγραφεί προηγούμενα βιώματα με το εκάστοτε πρόσωπο. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, δημιουργούνται προβλήματα.

Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον 3/100 άτομα έχουν δυσκολίες στην αναγνώριση των προσώπων, ενώ πολλοί αγνοούν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη τη διαταραχή. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχουν κακή μνήμη ή προβλήματα συγκέντρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πάσχοντες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν μέλη της οικογένειας, τους συντρόφους, τους φίλους τους, ακόμη και τον εαυτό τους στον καθρέφτη και χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους για να τους αναγνωρίσουν. Το περπάτημα, η φωνή ή τα ρούχα αποτελούν σημαντική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις.

shutterstock-2023586717.jpg


Μερικά
βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην αναγνώριση οικείων ατόμων αυτοπροσώπως ή σε φωτογραφίες
  • Αδυναμία περιγραφής προσώπων
  • Σύγχυση σχετικά με τις πλοκές σε ταινίες ή έργα με πολλούς χαρακτήρες
  • Αίσθημα αποπροσανατολισμού σε πολυσύχναστες τοποθεσίες
  • Δυσκολία στη διάκριση ατόμων που φορούν στολές ή παρόμοια είδη ένδυσης
  • Δυσκολία χαιρετισμού ατόμων ονομαστικά

Σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, με τους ερευνητές να αναζητούν την απάντηση για το τι την προκαλεί, ενώ αναπτύσσονται προγράμματα εκπαίδευσης, για να συμβάλλουν στη βελτίωση της αναγνώρισης προσώπων.