Κεφάλαιο ενδομητρίωση: Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο, που βρίσκονται φυσιολογικά μόνο στην κοιλότητα της μήτρας, λανθασμένα αναπτύσσονται σε άλλες θέσεις, με συχνότερη εντόπισή τους στις ωοθήκες και το έντερο. Ωστόσο, εστίες μπορούν να υπάρχουν σε όλη την κοιλιά, τον θώρακα και, σπάνια, σε δύσκολες περιπτώσεις, και στον εγκέφαλο.
Πώς εκδηλώνεται;
Μπορεί η γυναίκα να αντιληφθεί αλλαγές στην καθημερινότητά της, όπως δυσμηνόρροια, πόνο κατά την ούρηση ή την αφόδευση, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίμα στα ούρα, πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη λεκάνη, πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, υπογονιμότητα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η εξέταση εκλογής για να τεθεί η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση, με την οποία γίνεται και η αξιολόγηση της βαρύτητας. Ωστόσο, η ύπαρξη της πάθησης μπορεί να βρεθεί και με υπερηχογράφημα και με μαγνητική τομογραφία, αν για παράδειγμα πρόκειται για ενδομητρίωμα.
Τι επιπτώσεις έχει στη γονιμότητα;
Δυστυχώς, η ενδομητρίωση μας χτυπάει «κάτω από τη ζώνη». Η χρόνια υποκλινική φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη απώλεια στην ποιότητα αλλά και ποσότητα των ωαρίων. Σε γυναίκες με ταχεία εξέλιξη της πάθησης η φθορά επιφέρεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να είναι πολύ μεγαλύτερες από τη βιολογική τους ηλικία. Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να κάνουν παιδιά!
Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει μια γυναίκα ότι έχει ενδομητρίωση;
Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ταχύτεροι από την ενδομητρίωση. Με πολύ απλά λόγια, όταν γίνεται νωρίς, επισπεύδουμε την εγκυμοσύνη ή προχωρούμε σε κρυοσυντήρηση ωαρίων ή και εμβρύων, αν πρόκειται για γυναίκα με σύντροφο, και στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε λαπαροσκοπικά τις βλάβες και αμέσως μετά το χειρουργείο θέτουμε την ασθενή σε προφύλαξη.
Τι μπορεί να κάνει η ίδια η γυναίκα όταν διαγιγνώσκεται με αυτήν τη νόσο;
Γνωρίζουμε πια ότι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και το σωστό σωματικό βάρος παίζουν ρόλο. Ωστόσο, η προτεραιότητά της είναι η εξασφάλιση της αναπαραγωγικής της ικανότητας. Δηλαδή, είτε να κάνει παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα ή να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση. Στη συνέχεια, να προβεί στη χειρουργική αντιμετώπιση, αν χρειάζεται, και τέλος, να μη μένει εκτεθειμένη στην ενδομητρίωση χωρίς φαρμακευτική κάλυψη. Με απλά λόγια, να μη χάνουμε χρόνο και να έχουμε στρατηγική.
Υπάρχει τρόπος να μην πονάει;
Και πάλι η απάντηση είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Υπάρχουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κρατούν την ενδομητρίωση σε ύφεση, σε συνδυασμό με ή χωρίς χειρουργική λύση. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αγωγή έχουν πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής.
Χρειάζεται πάντα χειρουργείο;
Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Σε μικρού και μέτριου βαθμού σοβαρότητα τις περισσότερες φορές δεν μπαίνουμε σε χειρουργική επέμβαση. Παλιότερα το χειρουργείο ήταν μονόδρομος. Στις μέρες μας έχουμε και άλλες λύσεις.
Ευχαριστούμε την Dr. Άρτεμι Καρκανάκη, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, με εξειδίκευση στην Ιατρική της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τις πληροφορίες.
Info: Fertility Center: Μητροπόλεως 76, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 272575, www.artemiskarkanaki.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023