fbpixel

Search icon
Search
Πώς το hairstyling ωφελεί την ψυχική μας υγεία
WELLNESS

Πώς το hairstyling ωφελεί την ψυχική μας υγεία

Κι όμως τα μαλλιά μας μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας


Όλοι ξέρουμε ότι μια αλλαγή στα μαλλιά μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση, εξάλλου δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να αλλάξουν το hair look τους μετά από μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι με το κατάλληλο training, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Allure, οι hairstylists θα είναι πλέον σε θέση να παρέχουν υποστήριξη σε σχέση με την ψυχική υγεία. H Δρ. Afiya Mbilishaka κατόρθωσε να συνδυάσει την κομμωτική με την κλινική ψυχολογία, ιδρύοντας το 2019 το PsychoHairapy.

shutterstock-1230097237.jpg

Το PsychoHairapy χρησιμοποιεί τα μαλλιά ως σημείο εισόδου προς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσφέροντας ένα 12ωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο η Δρ. Mbilishaka διδάσκει σε όσους εργάζονται σε hair salons πώς να κατανοούν τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πελάτες τους μαζί με αυτό που αποκαλεί δεξιότητες «μικρο-συμβουλευτικής.

Αυτό το σεμινάριο προσφέρει δεξιότητες για την αξιολόγησης ενός πελάτη σε σχέση με το αν μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους (σκέψεις αυτοκτονίας, βλάβης σε τρίτους ή αυτοτραυματισμό) καθώς και με τρόπους για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες με συμβουλευτική. Το PsychoHairapy είναι μόνο ένας από τους οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουν τους κομμωτές να αγκαλιάσουν την θεραπευτική θέση που κατέχουν στην κοινωνία καθώς και να υιοθετήσουν τον ρόλο τους ως «ανεπίσημοι θεραπευτές».

Η σύνδεση μαλλιών και ψυχικής υγείας

shutterstock-66044800.jpg

Αν προσεγγίσουμε το θέμα από την πλευρά των πελατών κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τους hair stylists ως συμβούλους ψυχικής υγείας (σύμφωνα με έρευνα του 2021 (σε 13 εκ. επαγγελματιών) το 43% των επαγγελματιών δήλωσε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ τακτικά. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που αφορούν αυτό το φαινόμενο.

Ο κλινικός ψυχολόγος Seth Meyers υποστήριξε στο Psychology Today ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την στάση του σώματος. Το γεγονός δηλαδή ότι ο hair stylist στέκεται πίσω από τον πελάτη με αποτέλεσμα, εκείνος να τον κοιτάζει να μιλάει μέσα από τον καθρέπτη και όχι κατά πρόσωπο, διευκολύνοντάς τον να μιλήσει και να αποφορτιστεί.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι πελάτες μιλούν πιο ανοικτά για τις σκέψεις και τα προβλήματά τους ίσως να έχει να κάνει με το ότι οι κομμωτές συνήθως δεν γνωρίζουν τους συγγενείς και τους φίλους τους, με τους οποίους μπορεί να σχετίζονται τα όσα τους απασχολούν και επιλέγουν να μοιραστούν. Αναζητούν θα λέγαμε ένα είδος απορρήτου. Πολλές φορές οι κομμωτές καταφέρνουν να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο ότι τους εμπιστεύονται την εμφάνιση και το χρώμα των μαλλιών τους.

shutterstock-1351885379.jpg

Σύμφωνα με την Δρ. Afiya Mbilishaka, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα μαλλιά και η εικόνα τους (πέρα από το αισθητικό κομμάτι) μαρτυρούν σε ένα έμπειρο κομμωτή προβλήματα υγείας που πολλές φορές συνδέονται και με την ψυχική υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλωπεκία και γενικότερα η απώλεια μαλλιών που πολλές φορές αποτελεί μια από τις ενδείξεις της κατάθλιψης. Είναι εξαιρετικά συχνό δηλώνουν οι κομμωτές ότι οι πελάτες με αλωπεκία αναφέρουν ότι περνούν μια περίοδο έντονου άγχους.

Ειδικότερα, η ίδια ειδικός παρομοιάζει τα μαλλιά με μια πολύσημη και πολύπλοκη γλώσσα, την οποία μπορούν να αποκωδικοποιήσουν έμπειροι και καταρτισμένοι κομμωτές. Επισημαίνει μάλιστα ότι σε κάποιες αφρικανικές κοινωνίες, τα απεριποίητα μαλλιά θεωρούνταν σημάδι ψυχικής ασθένειας και «μια κραυγή» βοήθειας στους άλλους ανθρώπους για να τους παρέχουν στήριξη.