fbpixel

Search icon
Search
6 τρόποι για να αποφύγετε τη συναισθηματική εξουθένωση τις φετινές γιορτές
PSYCHOLOGY

6 τρόποι για να αποφύγετε τη συναισθηματική εξουθένωση τις φετινές γιορτές

Κάντε αυτό το αίσθημα να αποτελέσει παρελθόν


Η αλήθεια είναι πως αν και οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν αναμφίβολα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου μπορούν να σας γεμίσουν άγχος, μοναξιά και ακόμη και να σας προκαλέσουν συναισθηματική εξουθένωση. Σίγουρα, το να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας, το να έχετε στολισμένο το δέντρο και το να νιώθετε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους -ακόμη και εν μέσω πανδημίας- είναι υπέροχο, ωστόσο, όλη η πίεση που σας ασκείται από αδιάκριτες ερωτήσεις και φυσικά από τους εκτεταμένους περιορισμούς μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.   

Προσπαθήστε να είστε επιλεκτικοί με αυτά που σας επηρεάζουν και χαρίστε στον εαυτό σας το κατάλληλο pampering που του αξίζει. Είτε αυτό είναι νοητό, είτε πραγματικό. Εάν, λοιπόν, το μόνο που θέλετε για αυτά τα Χριστούγεννα είναι η αδιάλειπτη ηρεμία, ακολουθούν εξι τρόποι για να αποφύγετε τη συναισθηματική "αποστράγγιση" αυτή τη σεζόν.

christmas-mood.jpg

Διατηρήστε τα κομμάτια της καθημερινής σας ρουτίνας που σας κάνουν να νιώθετε καλά

Όσον αφορά τη συνεπή καθημερινή ρουτίνα σας, κάντε μια λίστα με τα μη διαπραγματεύσιμα. Η άσκηση σας εμποδίζει από το να αγχωθείτε, ο πρωινός διαλογισμός σας φέρνει πιο κοντά στο κέντρο σας και ο βραδινός σας δίνει μια ώθηση για καλύτερο ύπνο. Μπορεί αυτά να είναι κοινά στους περισσότερους wellness gurus αλλά εσείς οφείλετε να βρείτε τις δικές σας διαχωριστικές γραμμές που θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας σας. Τηρήστε τις και θα δείτε πως όσο πιο πιστοί είστε, τόσο πιο δύσκολα θα παρεκκλίνετε συναισθηματικά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε πως τις προηγούμενες γιορτές ίσως αυτό τον κανόνα δεν τον ακολουθήσατε ποτέ. 

christmas-mood-3.jpg

Φάτε, πιείτε αλλά κάντε το με επίγνωση

Το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το να προσφέρετε στον εαυτό σας τη σωστή τροφή καθώς αυτή θα αποτελέσει το κλειδί και για την πνευματική σας υγεία. Αφαιρέστε τις ενοχές που προκαλούν τα τρόφιμα και επιλέξτε συνειδητά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα απολαύσετε όλα όσα αγαπάτε. Το μυστικό είναι να σταματήσετε να τρώτε όταν δεν είστε πλέον πεινασμένοι.

christmas-mood-1-CVEGv.jpg


Δώστε προτεραιότητα στην "επαναφόρτισης" 

Ακόμα κι αν είστε εξωστρεφής, είναι σίγουρο πως μερικές στιγμές χρειάζεστε το χρόνο μόνο για εσάς και για την "επαναφόρτισή" σας. Μέσα από αυτόν κερδίζετε ενέργεια και βρίσκετε την προσωπική σας γαλήνη. Μάλιστα, ακόμη και αν πιστεύετε πως με τους περιορισμούς έχετε όλο το χρόνο δικό σας, η αλήθεια είναι πως το fatigue που νιώθετε λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να σας εξουθενώσει. Βάλτε τα προσωπικά σας όρια στα social media και μην είστε πάντα διαθέσιμοι. Δώστε χώρο στον εαυτό σας για ένα χαλαρωτικό μπάνιο και προσπαθήστε να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα από τους υπόλοιπους για να τρέξετε ή για να διαβάσετε σε ένα ήσυχο μέρος. Εάν κάτι έχει διδάξει αυτή η πανδημία, τότε αυτό είναι πως η σύνδεση με τον εαυτό σας είναι το σημαντικότερο όπλο. 

christmas-mood-4.jpg

Προσδιορίστε τι σας κάνει ευτυχισμένους αυτές τις μέρες

Όλοι ακολουθείτε πολλές παραδόσεις και σχέδια που θέλετε να ταιριάζουν στην περίοδο των διακοπών, αλλά πολύ λίγα από τις to-do lists σας είναι αυτά που τελικά σας κάνουν ευτυχισμένους. Δημιουργήστε μια λίστα με τους κορυφαίους στόχους σας για τη σεζόν καθώς και μια με τους στόχους σας για το νέο έτος. Αναλογιστείτε πως νιώθετε όταν περνάτε χρόνο με τα μέλη της οικογένειας σας, πως βιώνετε τον εθελοντισμό -ειδικά αυτή την εποχή-, πως σας κάνουν να αισθάνεστε τα παιδιά σας και φυσικά αν τα δώρα έχουν την αξία που τους δίνετε. Για τις επόμενες εβδομάδες, λάβετε υπόψιν τους στόχους σας και πείτε "ναι" μόνο στις παραδόσεις και τις προσκλήσεις που σας βοηθούν να επιτύχετε την καλύτερη εκδοχή σας. Θα κάνετε το μεγαλύτερο δώρο σε εσάς. 

christmas-mood-5.jpg

Αγοράστε δώρα "μαζικά"

Για τους συναδέλφους σας, τους δασκάλους των παιδιών σας και τους οικοδεσπότες, είναι σημαντικό να έχετε ένα go-to δώρο που θα σας γλιτώσει από πολλές περιττές σκέψεις αλλά και αρκετό κόπο. Μην ξοδεύετε χρόνο στο να ψάχνετε κάτι εξατομικευμένο για ανθρώπους που δε βρίσκονται κοντά στον κύκλο σας καθως αυτό δεν αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα σας. "Αποθηκεύστε" αυτή σας την ενέργεια για όσους πραγματικά την αξίζουν και προγραμματίστε πάντα(!) με τρόπο που θα λειτουργεί υπέρ σας. Τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά. 

christmas-mood-7.jpg

Επανεξετάστε τις προσδοκίες σας

Ένας λόγος για τον οποίο η σεζόν αυτή μπορεί να σας "λυγίζει" συναισθηματικά είναι επειδή τα πάντα φαίνονται τόσο «μαγικά» και τελικά σπάνια ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Ίσως φανταζόσασταν να είστε ζευγάρι με κάποιον ενώ ακόμη δεν έχετε βρει τον έρωτα, ίσως οραματιστήκατε το τέλειο δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά οι συνθήκες δε σας επιτρέπουν να το πραγματοποιήσετε ή ίσως απλώς δεν έχετε χρόνο να απολαύστε όλα όσα θέλετε να κάνετε. Σταματήστε να σκέφτεστε τα Χριστούγεννα σαν μια ταινία και απολαύστε όλες τις μικρές στιγμές που είναι μοναδικές για εσάς. Θυμηθείτε ότι η «αναγκαστική ευτυχία» δεν είναι ποτέ πραγματική ευτυχία.