Τα αλεξανδρινά μπορούν να ομορφύνουν το σπίτι από το φθινόπωρο μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Με τα έντονα κόκκινα, κρεμ, ροζ ή απαλά βερικοκί φύλλα τους, που έχουν σχήμα αστεριού, δίνουν ζωντάνια και χρώμα σε κάθε χώρο. Με λίγη προσοχή στη φροντίδα τους, παραμένουν φρέσκα και εντυπωσιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ειδικοί του Stars for Europe εξηγούν όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε!
Επιλογή φυτού: Τι να προσέξετε στο κατάστημα
Δεν είναι όλα τα αλεξανδρινά ίδια. Αν θέλετε το φυτό σας να αντέξει περισσότερο, ελέγξτε προσεκτικά την κατάστασή του. Ένα υγιές δείγμα έχει άφθονα, ζωηρά φύλλα, μικρά άνθη που μόλις ξεκινούν να σχηματίζονται στο κέντρο και δεν δείχνει σημάδια μαρασμού ή φυλλόπτωσης. Αποφύγετε φυτά που έχουν μείνει κοντά σε εισόδους ή εκτεθειμένα στο κρύο, γιατί ακόμη κι αν δεν φαίνεται άμεσα, μπορεί να έχουν ήδη υποστεί ζημιά από χαμηλές θερμοκρασίες.

Μεταφορά: Προστασία από το κρύο
Το αλεξανδρινό προέρχεται από το τροπικό Μεξικό και δεν αντέχει καθόλου τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτω από τους 12°C κινδυνεύει να καταστραφεί, επομένως τυλίξτε το καλά πριν το μεταφέρετε και αποφύγετε να μείνει σε κρύο αυτοκίνητο. Μια σύντομη διαδρομή χωρίς έκθεση στο ψύχος αρκεί για να φτάσει στο σπίτι χωρίς πρόβλημα.
Πού να το τοποθετήσετε στο σπίτι
Τα αλεξανδρινά αγαπούν τους φωτεινούς και ζεστούς χώρους, με ιδανική θερμοκρασία 15–22°C. Ένα καλά φωτισμένο περβάζι είναι κατάλληλο, ακόμη και με νότιο προσανατολισμό τον χειμώνα. Προστατέψτε το όμως από ρεύματα αέρα. Όταν αερίζετε το σπίτι, μετακινήστε προσωρινά το φυτό για να αποφύγει τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Αποφύγετε επίσης την πολύ υψηλή θερμότητα από καλοριφέρ ή τζάκια, γιατί μπορεί να ξεραθεί πιο γρήγορα. Αν το σαλόνι είναι πολύ ζεστό, ένα πιο δροσερό και φωτεινό δωμάτιο -όπως υπνοδωμάτιο, κουζίνα ή μπάνιο- μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Αξίζει να θυμάστε ότι ορισμένα φρούτα, όπως μήλα, μπανάνες και ντομάτες, παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει το μαρασμό των φύλλων. Γι’ αυτό μην τοποθετείτε το φυτό δίπλα σε φρουτιέρες.\

Πότισμα χωρίς υπερβολές
Το συχνότερο λάθος στη φροντίδα των αλεξανδρινών είναι η υπερβολική ποσότητα νερού. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρά ανάμεσα στα ποτίσματα και μην αφήνετε νερό να λιμνάζει στο πιατάκι. Καλός δείκτης είναι όταν το χώμα είναι στεγνό 2–3 εκ. κάτω από την επιφάνεια ή όταν η γλάστρα φαίνεται πιο ελαφριά. Μπορείτε να ποτίζετε από πάνω με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, φροντίζοντας να αδειάσετε το πιατάκι μετά από περίπου 15 λεπτά. Εναλλακτικά, ρίξτε νερό στο πιατάκι ώστε να το απορροφήσει το φυτό, αφαιρώντας το περίσσευμα αργότερα. Το πότισμα με βύθισμα -βυθίζοντας τη γλάστρα σε νερό για λίγα λεπτά- είναι ιδανικό για πολύ ξερό χώμα ή για μικρά φυτά. Αφήστε το να στραγγίσει καλά πριν το ξανατοποθετήσετε.
Πώς να το διατηρήσετε μέχρι την άνοιξη
Είναι φυσιολογικό το αλεξανδρινό να χάσει τα χρωματιστά του φύλλα μετά την περίοδο ανθοφορίας και να «ξεκουραστεί» μέχρι τον Απρίλιο. Σ’ αυτό το διάστημα χρειάζεται ελάχιστο νερό, καθόλου λίπασμα και ένα δροσερό, φωτεινό σημείο με θερμοκρασίες 15–18°C. Την άνοιξη κλαδέψτε το αφαιρώντας αδύναμα ή παλιά κλαδιά και μεταφυτέψτε το σε νέο χώμα. Αυξήστε σταδιακά το πότισμα και λιπαίνετε μία φορά την εβδομάδα. Όταν οι θερμοκρασίες τη νύχτα ανέβουν πάνω από 10°C, μπορείτε να το τοποθετήσετε έξω σε σημείο με ημισκιά. Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό, αλλά όχι υπερβολικό.
Extra fact: Τον Σεπτέμβριο, για να ξαναχρωματίσει τα φύλλα του, το φυτό χρειάζεται σκοτάδι 12–14 ώρες τη μέρα για περίπου 6–8 εβδομάδες. Ακόμη και μια μικρή πηγή φωτός -τηλεόραση, λάμπα, οθόνη- μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του και να καθυστερήσει την ανθοφορία.

Αλεξανδρινά και ως κομμένα λουλούδια
Τα αλεξανδρινά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ανθοδέσμες, καθώς είναι οικονομικά και αντέχουν πολύ. Με σωστή περιποίηση διατηρούνται έως δύο εβδομάδες. Το κλειδί είναι να σταματήσει η ροή του γαλακτώδους χυμού που βγαίνει από το κοτσάνι μετά το κόψιμο: βυθίστε την κομμένη άκρη για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό περίπου 60°C και έπειτα αμέσως σε κρύο. Στη συνέχεια, αλλάζετε το νερό του βάζου συχνά για να παραμένει φρέσκο.
Με πληροφορίες από Stars for Europe | Κεντρική φωτογραφία: Learning with Experts
