Σίγουρα αισθάνεστε διψασμένοι. Σίγουρα νιώθετε ότι η ζέστη έχει καταβάλλει κάθε κύτταρο του οργανισμού σας και το μόνο που ζητάτε είναι περισσότερη ενυδάτωση. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, η σωστή ενυδάτωση είναι το A και το Ω. Εννοείται λοιπόν, ότι μπορείτε πάντα να πιείτε ένα ποτήρι νερό! Κι όμως, αυτό δεν είναι το πιο ενυδατικό ρόφημα, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, το οποίο αποφάσισε να συγκρίνει τις αντιδράσεις ενυδάτωσης διαφόρων ποτών.
Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το νερό - τόσο το μη ανθρακούχο όσο και το ανθρακούχο - κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να ενυδατώνει γρήγορα τον οργανισμό, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λίπος ή πρωτεΐνη είναι ακόμα καλύτερα στο να μας κρατούν ενυδατωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στα ποτά, σύμφωνα με τον Ronald Maughan, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του St. Andrews και συγγραφέα της μελέτης. Ένας παράγοντας είναι ο όγκος ενός συγκεκριμένου ποτού: Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο γρήγορα το ποτό φεύγει από το στομάχι σας και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να σας ενυδατώσει.
Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό!
Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά ενυδατώνει ένα ρόφημα σχετίζεται με τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών ενός ποτού. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το γάλα ενυδατώνει ακόμη περισσότερο από το σκέτο νερό, επειδή περιέχει τη λακτόζη, πρωτεΐνη και λίπος, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι και διατηρούν την ενυδάτωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γάλα έχει επίσης νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα και έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα ούρα.
Ζάχαρη με μέτρο
«Αυτή η μελέτη μάς λέει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: Οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ποτά έχουν ως αποτέλεσμα την πιο αργή γαστρική κένωση και επομένως την πιο αργή απελευθέρωση της ούρησης», δήλωσε η Melissa Majumdar, διαιτολόγος, προσωπική γυμνάστρια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Αλλά εδώ είναι που γίνεται περίπλοκο: Τα ποτά με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά τύπου cola, δεν είναι τόσο ενυδατικά όσο αυτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι και να απομακρύνονται πιο αργά σε σύγκριση με το σκέτο νερό, αλλά μόλις εισέλθουν στο λεπτό έντερο η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων τους αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο για να αραιώσει τα σάκχαρα που περιέχουν αυτά τα ποτά. Και τεχνικά, οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο έντερο είναι εκτός του σώματός σας.
Οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν είναι μόνο λιγότερο ενυδατικά, αλλά προσφέρουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες που δεν θα μας χορτάσουν όσο οι στερεές τροφές, εξήγησε η Majumdar. Αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε σόδα και νερό για ενυδάτωση, προτιμήστε το νερό κάθε φορά. Εξάλλου, τα νεφρά και το συκώτι μας εξαρτώνται από το νερό για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο σώμα μας και το νερό παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
Μπορούν οι μπύρες και οι καφέδες να μας κρατήσουν ενυδατωμένους;
Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, το οποίο σας αναγκάζει να αποβάλλετε περισσότερα ούρα, οπότε όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά η ενυδάτωση εξαρτάται από τον συνολικό όγκο του ποτού. Η μπύρα θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια νερού από το ουίσκι, επειδή προσλαμβάνετε περισσότερα υγρά με αυτήν. Τα ισχυρά αλκοολούχα ποτά θα αφυδατώσουν, τα αραιά όχι.
Όσον αφορά τον καφέ, το πόσο καλά σας ενυδατώνει εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε. Ένας κανονικός καφές με περίπου 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης - όσο περίπου θα βρίσκατε σε 12 ουγκιές χαρμανιού - θα ήταν σχεδόν τόσο ενυδατικός όσο το νερό. Η κατανάλωση περισσότερων από 300 mg καφεΐνης, ή περίπου 2-4 φλιτζάνια καφέ, θα μπορούσε να σας κάνει να χάσετε υπερβολικά υγρά, καθώς η καφεΐνη προκαλεί μια ήπια, βραχυπρόθεσμη διουρητική δράση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε κάποιον που δεν καταναλώνει συνήθως καφεΐνη και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας γάλα στο φλιτζάνι του καφέ.