fbpixel

Search icon
Search
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου και τι προκαλούν
WELLNESS

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου και τι προκαλούν

Αλλάξτε συνήθειες και δείτε πιο άμεσα αποτελέσματα στις δύσκολες ημέρες του μήνα


Έρχεται κάθε φορά εκείνη η μία ημέρα του μήνα που πολλές από εμάς ευχόμαστε ότι καλύτερο θα ήταν να εξαφανιστούμε. Αναφέρομαι φυσικά, στις ημέρες της περιβόητης περιόδου που απασχολεί για χρόνια τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι διαβαθμίσεις στον πόνο και στη ροή πολλές, ωστόσο η διατροφή και οι επιλογές των γευμάτων σας κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης μπορούν να καθορίσουν τα διάφορα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Από το αλκοόλ μέχρι τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνετε, υπάρχει περίπτωση να προκαλείτε στον εαυτό σας αυτό το επώδυνο συναίσθημα και ούτε καν να το ξέρετε!

Παρακάτω, γνωρίστε τις τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε, όταν βρίσκεστε στις «δύσκολες» ημέρες σας. Ανακαλύψτε τους λόγους που δε σας βοηθούν, αλλά και μάθετε τι κάνουν στον οργανισμό σας, με σκοπό η επόμενη περίοδός σας να περάσει χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις. 

Γλυκά και Snacks

shutterstock-1053607979.jpg

Εάν θέλετε απεγνωσμένα να πάρετε ζάχαρη εκείνες τις ημέρες -που είναι απολύτως λογικό- μπορείτε να την αναζητήσετε στα διάφορα δροσερά και υγιεινά φρούτα. Δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγετε σε κάποιο take away ανθυγιεινό snack ή γλυκό. Αυτά, όχι μόνο περιέχουν βλαβερά συστατικά για τον οργανισμό σας, αλλά συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του φουσκώματος και των διάφορων αερίων. Συνολικά μπορεί να ωφεληθείτε από την άνοδο των επιπέδων ζάχαρης λόγω της συμβολής της σε ό,τι αφορά τη διάθεσή σας, ωστόσο θα έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

Αλκοόλ

shutterstock-1506951182.jpg

Είναι αλήθεια, ότι καλό θα ήταν να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Οι 5 έως και 7 ημέρες της δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταναλώνετε το αγαπημένο σας κοκτέιλ. Η απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία σε γενικές γραμμές σας καθιστά πιο ευάλωτη ως προς τις διάφορες παρενέργειες που προκαλεί στον οργανισμό το αλκοόλ -γεγονός που θα κάνει κάθε σύμπτωμα χειρότερο. Plus, η κατανάλωση αλκοόλ τις συγκεκριμένες ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ροής.

Γαλακτοκομικά

shutterstock-273704669.jpg

Τα γαλακτοκομικά προκαλούν συχνά πρήξιμο κι ερεθισμό στο στομάχι. Λόγω περιόδου θα αντιμετωπίζετε ήδη κράμπες, που πολύ πιθανόν να γίνουν χειρότερες χάρη σε αυτές τις τροφές. Stay Away!

Πικάντικα Γεύματα 

shutterstock-375796477.jpg

Τα αγαπημένα spicy foods κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορούν να οδηγήσουν σε πιο έντονα αέρια και περισσότερο φούσκωμα, ιδιαίτερα εάν είστε από τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν έντονη κόπωση, αιμορραγία και κράμπες. Ωστόσο, εάν ανήκετε στις λάτρεις της πικάντικης κουζίνας, εκείνες τις ημέρες επιλέξτε φυσικά βιολογικά μπαχαρικά, όπως το φρέσκο τσίλι, που περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ουσίες. Επίσης, τα μπαχαρικά όπως μάραθος, κόλιανδρος, κάρδαμο και σαφράν είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ανακούφιση των συνηθισμένων συμπτωμάτων της περιόδου.

Επεξεργασμένες Τροφές 

shutterstock-1575596995.jpg

Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες, όπως οι κονσέρβες, πρόκειται να επιδεινώσουν τον πόνο σας, προκαλώντας σας έξτρα φούσκωμα και διατηρώντας περισσότερο νερό μέσα στο σώμα σας. Επίσης, έχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού, που αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα ανθυγιεινό προϊόν -πόσο μάλλον όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.