fbpixel

Search icon
Search
Ποια μέθοδος αποτρίχωσης είναι η καλύτερη για εσάς και το σώμα σας;
FACE & BODY

Ποια μέθοδος αποτρίχωσης είναι η καλύτερη για εσάς και το σώμα σας;

Εξηγούμε τις 5 πιο αποτελεσματικές hair-removal μεθόδους διεξοδικά


Είτε τις αγαπάτε, είτε τις αφήνετε, είτε τις αφαιρείτε, είτε τις μισείτε, η πολιτική γύρω από τις τρίχες και τις μεθόδους αποτρίχωσης για τις γυναίκες, ιδιαίτερα, είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ακολουθεί, ένας οδηγός για όλα αυτά - ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Με πολλαπλές επιλογές στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς και το σώμα σας - η εύρεση της αγαπημένης μας μπορεί να είναι ένας μακρύς και δαιδαλώδης δρόμος με στιγμιαίο πόνο και τυχαία ματωμένα γόνατα, αλλά όταν βρείτε τη λύση σας, το τελικό αποτέλεσμα είναι μακάριο. 

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις 5 καλύτερες μεθόδους αποτρίχωσης, μαζί με μια ενδελεχή εξήγηση για την κάθε μια!

1. Sugaring

shutterstock-619562813.jpg

Το sugaring γνωρίζει μια αναζωπύρωση χάρη στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τις βιώσιμες δυνατότητές του. Αποτελούμενη απλώς από χυμό λεμονιού, ζάχαρη και νερό που αναμειγνύονται σε μια πάστα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από τους Αιγύπτιους.

Πού λειτουργεί καλύτερα;

Γνωστή και ως "αποτρίχωση χαλάουα", το sugaring λειτουργεί όπως η αποτρίχωση με ζεστό κερί. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε από τα φρύδια σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας και όλα τα ενδιάμεσα. Το sugaring είναι κατάλληλο για όλους τους τόνους και τους τύπους δέρματος. Μας αρέσει ιδιαίτερα όταν νέοι άνθρωποι που δεν έχουν αφαιρέσει ποτέ καμία τρίχα ξεκινούν με το sugaring. Το sugaring όχι μόνο θα αφαιρέσει αμέσως τις τρίχες, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την επανεμφάνιση από εδώ και πέρα. Αναζωογονητικά, οι ειδικοί παραδέχονται ότι είναι επίσης "ο πιο ήπιος τρόπος για να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες τρίχες".

Πώς εφαρμόζεται;

Βρείτε τον τοπικό σας ειδικό για καθαρή, αποδοτική και αποτελεσματική αποτρίχωση. Αλλά αν το DIY είναι η προτίμησή σας, το μόνο που χρειάζεστε για μια συνταγή αποτρίχωσης με ζάχαρη στο σπίτι είναι 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη, 1/8 φλιτζανιού χυμό λεμονιού και 1/8 φλιτζανιού ζεστό νερό.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων;

Αφήστε τις τρίχες σας να μεγαλώσουν πριν από το πρώτο σας ραντεβού για αποτρίχωση με ζάχαρη. Για το πρώτο sugaring οι τρίχες πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά -το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Όσο πιο μακριές είναι τόσο το καλύτερο για την πρώτη σας φορά. Και, όπως όλες οι μέθοδοι που εξάγουν την τρίχα από τη ρίζα, είναι σημαντικό να κάνετε απολέπιση του δέρματος πριν και μεταξύ των ραντεβού. Το νεκρό δέρμα μπορεί να παγιδεύσει τις τρίχες -και δεν θέλουμε να συμβεί αυτό.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Το σπουδαίο με το sugaring είναι ότι όχι μόνο αφαιρεί αμέσως τις τρίχες, αλλά και αναχαιτίζει την επανεμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να συντηρείτε την αποτρίχωσή σας με διαφορά τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων. Το τακτικό sugaring δεν ξεφορτώνεται απλώς όλες τις ανεπιθύμητες τρίχες, αλλά σας χαρίζει καταπληκτική θετικά λαμπερή επιδερμίδα (χωρίς ενσφηνωμένες τρίχες!) και οδηγεί επίσης σε μείωση της τριχοφυΐας. Το sugaring μπορεί να είναι σαν να κάνετε στο δέρμα σας μια περιποίηση προσώπου, γι' αυτό περιμένετε έως και 24 ώρες μετά τη θεραπεία για να κάνετε έντονη άσκηση ή να βγείτε στον ήλιο.

2. Bleach

shutterstock-493696552.jpg

Αν θέλετε να λευκάνετε τις τρίχες σας, πρώτα απ' όλα, μπορεί να γίνει λίγο ακατάστατο. Αυτή δεν είναι μια μέθοδος αφαίρεσης που είναι φτιαγμένη για όσους βιάζονται. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να τοποθετήσετε τα πολύτιμα υπάρχοντά σας στην άκρη.

Πού λειτουργεί καλύτερα;

Σε τρίχες με μικρή επιφάνεια. Όπως εξηγούν οι experts, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα καλό στο πρόσωπο, όπως στις φαβορίτες και στο άνω χείλος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει τις τρίχες των χεριών (θα χρειαστείτε αρκετή ποσότητα) και των φρυδιών, αλλά να είστε προσεκτικοί γύρω από την περιοχή των ματιών. Η λευκαντική ουσία είναι καλύτερο να διατηρείται μακριά από τη γραμμή του μπικίνι, το "σπασμένο" δέρμα και τις ατέλειες.

Πώς εφαρμόζεται;

Κάθε κιτ που αγοράζετε θα έχει ελαφρώς διαφορετικό βήμα προς βήμα, αλλά η ενεργοποίηση της φόρμουλας συνήθως περιλαμβάνει την ανάμειξη μιας κρέμας με μια σκόνη. Με τη λευκαντική ουσία, κάθε τούφα μαλλιών πρέπει να καλυφθεί πλήρως από τη ρίζα έως τις άκρες για να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει και ότι οι τρίχες θα απομακρυνθούν από το χρώμα, οπότε είναι καλύτερο να εφαρμόζεται με βούρτσισμα των τριχών προς τα πάνω. Δεν πρέπει να παραμείνει στο δέρμα περισσότερο από 10 λεπτά, οπότε αν δεν έχει λειτουργήσει πλήρως, θα πρέπει να δοκιμάσετε ξανά 24 ώρες αργότερα.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων;

Μόλις κάνετε το patch test 24 ώρες πριν από την εφαρμογή, η λεύκανση απαιτεί λίγη προετοιμασία πριν από την εφαρμογή. Αποφύγετε τη λεύκανση λίγο μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή οι πόροι θα είναι ανοιχτοί και πιο επιρρεπείς στην ευαισθησία. Εφαρμόστε σε καθαρό δέρμα που δεν έχει ακόμη ενυδατωθεί.

Πόσο θα διαρκέσει;

Μπορείτε να περιμένετε ότι τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να εξαρτάται από τον δικό σας κύκλο ανάπτυξης των τριχών σας και το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μαλλιά σας.

3. Waxing

shutterstock-1989628691.jpg

Η αποτρίχωση με κερί έχει τη φήμη του σοβαρού "άουτς", αλλά είναι προσωρινή και τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η μέθοδος έχει γίνει μια σταθερή αγαπημένη.

Πού λειτουργεί καλύτερα;

Τα οφέλη της αποτρίχωσης με κερί είναι καθολικά, καθώς, εκτός από τις βλεφαρίδες & τις τρίχες στο κεφάλι, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Οι ευαίσθητες περιοχές θα είναι πιο επιρρεπείς στον πόνο, οπότε όσοι έχουν χαμηλή αντοχή πόνου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Αν σκέφτεστε να κάνετε την πρώτη σας αποτρίχωση στο μπικίνι, κλείστε να κάνετε προηγουμένως αποτρίχωση στα πόδια σας. Θα είστε απόλυτα προετοιμασμένες από τον τρόπο λειτουργίας και θα νιώθετε πιο άνετα όταν οι ευαίσθητες περιοχές είναι έτοιμες για αποτρίχωση.

Πώς εφαρμόζεται;

Η αποτρίχωση με κερί είναι καλύτερο να γίνεται από έναν ειδικό. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν αποτρίχωση σε πιο ευαίσθητες περιοχές λόγω κακών εμπειριών, αλλά αν γίνει από έναν έμπιστο θεραπευτή θα πρέπει να δώσει το καλύτερο και μακροβιότερο φινίρισμα χωρίς τρίχες. Αν έχετε αποφασίσει να το επιχειρήσετε μόνη σας, φροντίστε να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του κεριού -για να μην κάψετε το δέρμα σας- και να θυμάστε πάντα να τραβάτε ενάντια στην ανάπτυξη της τρίχας.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων;

Όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους αφαίρεσης τρίχας που αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα, η απολέπιση είναι ο καλύτερός σας φίλος. Προετοιμαστείτε το προηγούμενο βράδυ χρησιμοποιώντας απαλή απολέπιση για να βοηθήσετε τις τρίχες να φύγουν από τη ρίζα. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε πραγματικά ενυδατωμένοι, γι' αυτό αυξήστε την ποσόστωση του νερού σας εκ των προτέρων. Μπορείτε επίσης να είστε έξυπνες με την ημέρα που κλείνετε - να είστε ευαίσθητες στο σώμα σας και να σκεφτείτε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Οι ώρες πιο κοντά στην περίοδό σας θα είναι πιο επώδυνες! Με την αποτρίχωση με κερί, πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν αρκετές τρίχες για να μπορέσει να πιάσει και να αφαιρέσει ολόκληρη την τρίχα. Περίπου 1.5 εκατοστό είναι το βέλτιστο για το σώμα.

Πόσο θα διαρκέσει;


Η αποτρίχωση με κερί διαρκεί λίγο - συνήθως για περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Όσον αφορά τα φρύδια, μόλις πετύχετε την τέλεια εμφάνισή σας, κάντε αποτρίχωση μία φορά το μήνα. Όσο πιο λεπτές είναι οι τρίχες τόσο περισσότερο διαρκεί, οπότε αν η περιοχή έχει ξυριστεί το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο, καθώς οι τρίχες έχουν όλες διαφορετικό μήκος. Ωστόσο, με τη συνεχή αποτρίχωση οι τρίχες μειώνονται και ο χρόνος διαρκείας του αποτελέσματος γίνεται μεγαλύτερος. Αμέσως μετά την αποτρίχωση δεν πρέπει να ασκείστε, να εκθέτετε το δέρμα στον ήλιο ή να εφαρμόζετε προϊόντα στο δέρμα για 24 ώρες μετά.

4. Shaving

shutterstock-2278210561.jpg

Υπάρχει λόγος για τον οποίο ορισμένες μέθοδοι αποτρίχωσης γίνονται οι πιο δημοφιλείς. Οικονομικό, εύκολο και γρήγορο στη χρήση, το ξύρισμα είναι η λύση για τις πολυάσχολες γυναίκες που δεν χρειάζονται φασαρία, για την αφαίρεση των τριχών. Απλά προσέξτε τις κοφτερές λεπίδες.

Πού λειτουργεί καλύτερα;

Το ξύρισμα μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη ανάλογα με την κάθε περιοχή του σώματος. Με τα πόδια, οι μεγάλες, καθαρές κινήσεις είναι αποτελεσματικές, καθώς το δέρμα είναι σφιχτό - αν και μπορεί να στεγνώσει γρήγορα, οπότε είναι συνετό να ακολουθείτε με ενυδατική κρέμα ή να επιλέγετε ένα ξυραφάκι με μπάρες υγρασίας- συγκριτικά, η περιοχή της μασχάλης είναι φυσικά πιο υγρή, γεγονός που κάνει την αποτρίχωση θεωρητικά πιο απλή. Καθώς το δέρμα είναι πιο εύκαμπτο, απαιτείται να κινείτε το ξυράφι προς περισσότερες κατευθύνσεις για να ανταποκριθεί στις διαφορετικές κατευθύνσεις που αναπτύσσονται οι τρίχες. Όταν πρόκειται να ξυρίσετε πιο οικείες περιοχές, τραβήξτε το δέρμα για ένα πιο καθαρό ξύρισμα, το οποίο θα βοηθήσει επίσης την αναγέννηση των χοντρών τριχών του εφηβαίου.

Πώς το εφαρμόζεται;

Υπάρχουν περισσότερα στο ξύρισμα από το να περνάτε απλώς ένα ξυράφι πάνω από το δέρμα. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, ξυρίστε με φρέσκια λεπίδα (πετάξτε την μετά από 10 χρήσεις), κατά την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών και τραβήξτε ώστε να τεντώσετε περιοχές όπου το δέρμα είναι λιγότερο σφικτό- χρησιμοποιήστε ελαφρύ άγγιγμα (κάντε μια γλιστερή κίνηση πάνω στο δέρμα σε αντίθεση με το να το πιέζετε προς τα κάτω)- μουλιάστε τις τρίχες για λίγα λεπτά πριν και χρησιμοποιήστε ένα τζελ ξυρίσματος - και όχι ένα σαπούνι που ενδεχομένως να στεγνώνει το δέρμα.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων;

Οι τρίχες κόβονται κατά 60% ευκολότερα όταν μαλακώνουν σε ένα ζεστό μπάνιο για δύο με τρία λεπτά. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αφαίρεσης των τριχών, το μήκος της τρίχας δεν αποτελεί παράγοντα με το ξύρισμα, οπότε μπορείτε να το κάνετε όσο συχνά ή σπάνια επιθυμείτε.

Πόσο θα διαρκέσει;

Το ξύρισμα δεν διαρκεί πολύ και εξαρτάται από τα ατομικά πρότυπα του δέρματος. Εάν ξυρίζεστε με υγρό ξύρισμα, μπορείτε να περιμένετε ότι τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν από μία έως τρεις ημέρες, αλλά το ξηρό ξύρισμα θα διαρκέσει μόνο 24 ώρες.

5. IPL

shutterstock-344605667.jpg

Η νεότερη μέθοδος για το σπίτι που αυξάνει τη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, το IPL έχει να κάνει με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, οπότε δεν θα πρέπει να είναι η επιλογή σας αν επιθυμείτε άμεση αποτρίχωση.

Πού λειτουργεί καλύτερα;

Το IPL-Intense Pulse Light-λειτουργεί οπουδήποτε στο σώμα που αναπτύσσεται κάτω από τα μάτια. Πολλές από τις συσκευές για το σπίτι διατίθενται με προσαρτήματα προσαρμοσμένα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Πριν από την αγορά, είναι σημαντικό να σημειώσετε τον δικό σας τόνο δέρματος και το χρώμα των μαλλιών σας. Για να λειτουργήσει με επιτυχία το IPL, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το IPL λειτουργεί στοχεύοντας τη μελανίνη της τρίχας σε αντίθεση με τη μελανίνη του δέρματος. Λόγω των χαμηλών επιπέδων μελανίνης στις ανοιχτόξανθες, λευκές, γκρίζες και κόκκινες τρίχες, όλες οι θεραπείες αποτρίχωσης με βάση το φως δεν είναι αποτελεσματικές. Η θεραπεία IPL δεν είναι επίσης κατάλληλη για γυναίκες με φυσικά σκούρο χρώμα δέρματος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το φως να αντιδράσει με τη μελανίνη στο δέρμα και όχι με τις τρίχες. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που ισχυρίζονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν κόκκινες και πολύ ανοιχτόχρωμες ξανθές τρίχες, ωστόσο θα προσέγγιζα αυτά τα προϊόντα με προσοχή και θα φρόντιζα να κάνετε αρκετή έρευνα πριν την αγορά τους για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργήσουν για εσάς.

Πώς εφαρμόζεται;

Εδώ δεν χρειάζονται γυαλιά ή τζελ ή κρέμες. Απλά τοποθετήστε το μηχάνημα στην περιοχή-στόχο και αφήστε τα φώτα να κάνουν τη δουλειά τους.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων;

Η περιοχή στην οποία στοχεύετε πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τρίχες πριν από τη χρήση του IPL. Οι experts συνιστούν το ξύρισμα (σε αντίθεση με άλλες μεθόδους) πριν, καθώς πρέπει να υπάρχει ένας βολβός τρίχας στο θύλακα, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να απορροφήσει το φως από τη συσκευή.

Πόσο θα διαρκέσει;

Η IPL αφορά τη μακροπρόθεσμη μείωση της τριχοφυΐας. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί φως υψηλής ενέργειας για να επιτύχει μακροπρόθεσμη μείωση της τριχοφυΐας. Λειτουργεί μειώνοντας σταδιακά την επανεμφάνιση των τριχών με την εφαρμογή ήπιων παλμών φωτός για τη θέρμανση της ρίζας της τρίχας (δηλαδή του θύλακα της τρίχας). Αυτό θέτει την τρίχα σε φάση ανάπαυσης. Οι υπάρχουσες τρίχες στη συνέχεια αποπίπτουν με φυσικό τρόπο και η αναγέννηση επιβραδύνεται σημαντικά. Η εφαρμογή είναι απίστευτα απλή: απλά θεραπεύετε την επιθυμητή περιοχή του σώματος κάθε δύο εβδομάδες για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων για να μειώσετε την τριχοφυΐα έως και 92%. Μετά την αρχική φάση, κάνετε θεραπεία κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα. Όπως είναι αναμενόμενο, τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε άτομο.