fbpixel

Search icon
Search
«Πεταχτά αυτιά»; Υπάρχει λύση για κάθε ηλικία
MAGAZINE

«Πεταχτά αυτιά»; Υπάρχει λύση για κάθε ηλικία

Ο πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Ακτσαλής μάς εξηγεί πώς η ωτοπλαστική μπορεί να προσφέρει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα τονώσει την αυτοπεποίθησή μας


Ο καθένας βλέπει διαφορετικά τον εαυτό του και αυτό ισχύει φυσικά και για τα αυτιά μας. Δυο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τα ίδια αυτιά με διαφορετικό μάτι. Εάν εσείς ή κάποιος οικείος σας έχει αυτιά που πετάνε και αποτελούν αιτία αμηχανίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, τότε καλό είναι να ενημερωθείτε για την αιτιολογία αλλά και την επέμβαση που δίνει οριστική λύση σε αυτήν τη δυσμορφία: την ωτοπλαστική.

Ποια θεωρούνται «πεταχτά αυτιά» και πόσο συχνά συναντώνται; 

Τα αυτιά που απέχουν περισσότερο από 2 εκ. από το πλάι του κρανίου θεωρούνται πεταχτά. Δε σχετίζονται με λειτουργικές ανωμαλίες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή κοινωνικών επαφών ή και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Τα αφεστώτα ώτα (όπως είναι ο ιατρικός όρος) είναι μια από τις συχνότερες παιδικές δυσμορφίες και απαντάται περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι κληρονομικής ή άλλης αιτιολογίας; 

Όπως όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά μας, το σχήμα, το μέγεθος και η θέση των αυτιών σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας, όπου η ανατομία καθορίζεται από οστά, ειδικά το σχήμα των αυτιών (και της μύτης) καθορίζεται από χόνδρους. Έτσι, τα αφεστώτα ώτα μπορεί να οφείλονται σε:

•υπανάπτυκτη ανθέλικα, μη σωστό σχηματισμό δηλαδή του χόνδρου με σχήμα Y που βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλότητα του αυτιού,

•υπερτροφική κόγχη - υπερτροφία του χόνδρου που βρίσκεται πίσω από τον ακουστικό πόρο,

•συνδυασμό των παραπάνω.

shutterstock-1680666928.jpg

Πότε ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των αυτιών και ποιο είναι το μέσο μέγεθός τους;

Τα αυτιά ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ηλικία των 7-8 χρόνων, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το υπόλοιπο σώμα μας. Το μέσο αυτί έχει μήκος 6,3 εκ. και ενίοτε μεγαλώνει όσο γερνάμε.

Celebrities με πεταχτά αυτιά; 

Οι Barack Obama, Will Smith, Kate Hudson και Emma Watson είναι μερικοί από τους διάσημους που έχουν πεταχτά αυτιά, ενώ φημολογείται πως οι Ben Stiller και Brad Pitt σε κάποια φάση της ζωής τους τα διόρθωσαν χειρουργικά.

Πώς διορθώνεται η δυσμορφία; 

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία στους ενήλικες και υπό γενική στα παιδιά και διαρκεί περίπου 2 ώρες (μια ώρα/ αυτί). Η τομή βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια των αυτιών και είναι δυσδιάκριτη, τα δε ράμματα είναι απορροφήσιμα και δε χρειάζονται αφαίρεση. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Πόσο διαρκεί ο χρόνος ανάρρωσης; 

Η ανάρρωση είναι ταχεία και συνίσταται στη χρήση ελαστικού επιδέσμου για τις πρώτες τρεις μετεγχειρητικές ημέρες και κατόπιν τη χρήση αθλητικής μπαντάνας για άλλη μια βδομάδα διαρκώς, και για έναν επιπλέον μήνα στη διάρκεια του ύπνου. Η επέμβαση είναι γενικά ανώδυνη και γίνεται καλά ανεκτή με τη χρήση απλών παυσίπονων (παρακεταμόλη) για 2-3 ημέρες. Συστήνεται επίσης η λήψη αντιβίωσης για μια εβδομάδα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές; 

 Αυτές είναι είναι ασυνήθεις και αφορούν στον σχηματισμό αιματώματος -το οποίο εντοπίζεται κατά τις επισκέψεις του ασθενούς τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και μπορεί να εκκενωθεί-, στη φλεγμονή, που συνήθως προλαμβάνεται με τη χρήση αντιβίωσης, και στην υποτροπή, όταν δεν έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική. Τέλος, η υπαισθησία (μούδιασμα) στα αυτιά είναι σπάνια και διαρκεί 1-2 μήνες.

Ποια είναι η σωστότερη ηλικία για τη διενέργεια της επέμβασης; 

Η ωτοπλαστική διενεργείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πάντως, καταλληλότερη θεωρείται η ηλικία γύρω στα 6 έτη, όταν αφενός η ανάπτυξη του χόνδρου του αυτιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφετέρου δε το παιδί δεν έχει ακόμη αρχίσει τον κύριο κύκλο εκπαίδευσής του (δημοτικό), οπότε μπορεί να προληφθεί το πιθανό bullying από τους συμμαθητές του.

Εν κατακλείδι, η ωτοπλαστική είναι μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που μπορεί εύκολα και ανώδυνα να δώσει οριστική λύση σε ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα, που μπορεί όμως μελλοντικά να ταλαιπωρήσει του μικρούς ή να έχει ήδη επιβαρύνει ψυχολογικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

vag-aktsalis-016-as.jpg

Ευχαριστούμε τον πλαστικό χειρουργό Ευάγγελο Ακτσαλή για τις πληροφορίες.

Info: Μητροπόλεως 51, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310225196 και 6972337767, Σταυρίδη 2, πλ. Ελευθερίας | Σέρρες, τηλ.: 2321111363, www.aktsalis.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOWΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021