Μπροστά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, στη Μικρή Σάντα Μαρία, η κατοικία αυτή είναι ένα holiday family house, που κατασκευάστηκε για να πληρoί όλα εκείνα που συνθέτουν την ομορφιά και τις απολαύσεις του καλοκαιριού. Η θάλασσα, μόλις στα 30 μέτρα, σε έναν κολπίσκο που σχηματίζεται, ξεχωρίζει για την ξανθή άμμο και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της.
Άνεση, υψηλή αισθητική, ειδυλλιακό location και μια σειρά από όμορφες εικόνες δομούν ένα σκηνικό, όπου η ποιότητα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο σε καθετί. Το αρχιτεκτονικό esé Studio Architects των Aaron Ritenour και του Θεσσαλονικιού Σωτήρη Μάλλα ανέλαβε να σχεδιάσει το σπίτι σ’ ένα γωνιακό οικόπεδο, με την κύρια όψη του αναγκαστικά εκτεθειμένη προς τον Βορρά, οπότε το ζήτημα της προστασίας από τον έντονο νησιωτικό αέρα έγινε μια σημαντική συνθήκη. Κατά συνέπεια, ο ψηλός πέτρινος τοίχος προφυλάσσει την αυλή, όπου αναπτύσσονται σε σειρά μια άνετη ορθογώνια πισίνα και ένα υπαίθριο καθιστικό -στεγασμένο με μια ανάλαφρη πέργκολα, που στηρίζεται σε στοιχεία από λιθοδομή-, με δική του κουζίνα και τραπεζαρία, παρέχοντας πλήρη κάλυψη όλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων στους ενοίκους, ενώ συμπληρώνεται από έναν καλοκαιρινό κήπο, με όλα τα μυρωδικά και τις ευωδιές του τόπου. Το κτίσμα αποτελείται από δύο όγκους, που συνδέονται -ή και διαιρούνται- από το πέρασμα της εισόδου, η οποία διαπερνά την αυλή, και συνολικά αποτελούν τα 300 τ.μ. της κατοικίας, με τυφλό -δίχως ανοίγματα- τοίχο στον Βορρά.
Αριστερά μπαίνοντας, φιλοξενείται στο ισόγειο το καθιστικό με την κουζίνα και στον όροφο, η master suite, που είναι και το μοναδικό σημείο το οποίο έχει θέα στη θάλασσα που απλώνεται μπροστά. Ο δεύτερος όγκος είναι ισόγειος και περιλαμβάνει τέσσερα αυτοτελή δωμάτια-σουίτες, που συνδέονται μεταξύ τους μ’ εσωτερικές αυλές και μπορούν να απομονώνονται τελείως το ένα από το άλλο. Η σκάλα της ενδιάμεσης αυλής οδηγεί στην ταράτσα του, η οποία λειτουργεί ως lounge σημείο για να απολαμβάνει κανείς τη θέα στο δειλινό. Σχεδόν τη μισή επιφάνεια του πρώτου όγκου καταλαμβάνει το υπόγειο με τους βοηθητικούς χώρους κι ένα μεγάλο playroom με φυσικό φωτισμό.
Ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν ότι κατάφερε να πετύχει ανοίγματα που φτάνουν σε ύψος μέχρι την οροφή, τα οποία, επίσης, εξαφανίζονται συρόμενα μέσα στους τοίχους, κάνοντας λιγότερο διακριτό το όριο του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Το μέσα με το έξω γίνονται ένα, χωρίς περιορισμούς, κάτι που αρμόζει στα σπίτια διακοπών, όπου οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται εκτός. Το εσωτερικό δάπεδο καλύπτεται από ένα μωσαϊκό λευκό terrazzo, σε μεγάλες πλάκες, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά και καλύπτει όλες τις επιφάνειες.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικά είναι τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα -ντόπια πέτρα και λευκός σοβάς-, με την ίδια πέτρα της λιθοδομής να συνεχίζει και στο υπόλοιπο δάπεδο, εκτός από την περιοχή όπου τοποθετήθηκαν οι ξαπλώστρες και στην οποία πρωταγωνιστεί το αντικέ μωσαϊκό. Ο εξωτερικός χώρος και οι κολόνες που στηρίζουν τις πέργκολες είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της νότιας πλευράς του κτίσματος –της μεγάλης όψης στην αυλή-, που δημιουργεί ιδιωτικά ημιυπαίθρια ανοίγματα μπροστά από κάθε υπνοδωμάτιο. Αυτό που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα στους ενοίκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί η μεγάλη πισίνα με το υπαίθριο καθιστικό.
Στο εσωτερικό, το λευκό μωσαϊκό του δαπέδου ντύνει τα επιμέρους στοιχεία της κουζίνας και των μπάνιων, ενώ μια σειρά από ξύλινες κατασκευές από δρυ, στο φυσικό χρώμα, διαμορφώνουν κάποια απαραίτητα σταθερά στοιχεία. Τα έπιπλα επιλέχθηκαν με προσοχή, ώστε να λειτουργούν αθόρυβα και να συντελούν στην ανάλαφρη αίσθηση ενός καλοκαιρινού σπιτιού, χωρίς εντάσεις. Ένα μονόχρωμο μπεζ καθιστικό της Tine-K με τα ξύλινα coffee tables -όλα από το Moda Bagno Concept store- συνδυάζονται υπέροχα μ’ ένα -σε ανάλογα χρώματα- κιλίμι από την προσωπική συλλογή της ιδιοκτήτριας, συνθέτοντας ένα αφαιρετικό και ιδιαίτερα κομψό σκηνικό, που συμπληρώνεται από μία εντυπωσιακή φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου. Λιτές επιλογές σ’ έπιπλα και στα υπνοδωμάτια επιτρέπουν στους χώρους ν’ αναδείξουν την αρχιτεκτονική και τη νησιωτική αύρα του τόπου, χωρίς υπερβολές ή περιττά στοιχεία. Όπως αρμόζει στην αυθεντική ελληνική ομορφιά.
Αbout
Το 2011, το esé Studio Architects γεννήθηκε από τη σύμπραξη των Σωτήρη Μάλλα και Aaron Ritenour, ως η φυσική κατάληξη της μακροχρόνιας φιλίας τους αλλά και των υπέροχων αποτελεσμάτων από τις πολλές συνεργασίες τους. Το όνομα του γραφείου προέκυψε από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των ιδρυτών -S + A = esé- οι οποίοι είναι παθιασμένοι με την εμπνευσμένη αρχιτεκτονική, το interior design και τους ευχαριστημένους πελάτες. Εφόσον μπορούν να συνδυάσουν μ’ επιτυχία αυτά, έχουν φτάσει στον στόχο τους. Οι βασικές τους σκέψεις για την αρχιτεκτονική μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: Πρέπει να αναβαθμίζει, ενώ παράλληλα να λειτουργεί αρμονικά με την καθημερινή ζωή.
Η αρχιτεκτονική «γλώσσα» τους επικεντρώνεται στην εμπειρία του χώρου και αντιστέκεται στη μόδα και τις τάσεις. Η διαδικασία είναι μια ανακάλυψη, μια αναζήτηση, για να βρεθεί αυτό που ικανοποιεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο θ’ αγκαλιάζει αυτές τις ιδιότητες και θα υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται σε αυτό. Προτιμούν μια πλούσια, αλλά αποκλειστική παλέτα από υλικά καθαρά και αφής, ενώ εξισορροπούν την αίσθηση ζεστασιάς, υφής και φυσικού φωτός μ’ ενδιαφέρουσες και αυστηρές αρχιτεκτονικές μορφές. Τα προϊόντα και τα έπιπλα που χρησιμοποιούν αλλά και οι τεχνίτες που απασχολούν επιλέγονται προσεκτικά για κάθε έργο. Η υλοποίηση αυτών των στόχων απαιτεί φαντασία, σκληρή δουλειά και αφοσιωμένη ομάδα πολλών ταλαντούχων ανθρώπων.
Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021