fbpixel

Search icon
Search
Όλες οι φορές που η αριστουργηματική Mona Lisa του Da Vinci έπεσε «θύμα» επίθεσης
ARTS & CULTURE

Όλες οι φορές που η αριστουργηματική Mona Lisa του Da Vinci έπεσε «θύμα» επίθεσης

Ο θρυλικός πίνακας στον Λούβρο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως γι' άλλη μια φορά η εμβληματική Mona Lisa του Leonardo da Vinci που εκτίθεται στον Λούβρο έπεσε «θύμα» επίθεσης από έναν άντρα που ήταν μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Κι όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να «προσβάλει» με τον τρόπο του το θρυλικό αυτό έργο.

Ας δούμε παρακάτω όλες τις φορές που συνέβη!

2022: Το πιο πρόσφατο παράδειγμα

285094863-431360048364714-6511425902808867034-n.jpg

Μόλις πριν από λίγες ώρες μάθαμε πως η La Joconde έπεσε και πάλι «θύμα» επίθεσης, αυτήν τη φορά από έναν νεαρό άντρα, ο οποίος ήταν μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συγκεκριμένα, ο άντρας, αφού έδειχνε να θαυμάζει τον πίνακα, ξαφνικά σηκώθηκε και πέταξε πάνω του κρέμα από τούρτα. Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες, ευτυχώς λερώθηκε μόνο το προστατευτικό τζάμι. Σύμφωνα με το ισπανικό Marca, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έπιασε αμέσως τον άντρα και τον απομάκρυνε, ενώ οι επισκέπτες συνέχισαν να τραβούν βίντεο και φωτογραφίες από τη «λερωμένη» Mona Lisa.

1956: Η πρώτη επίθεση

shutterstock-576272251.jpg

Όπως αναφέρει το Mental Floss, ο πίνακας υπέστη ζημιές δύο φορές το 1956. Συγκεκριμένα, τότε μια γυναίκα προσπάθησε να καταστρέψει με οξύ το έργο, αλλά δεν τα κατάφερε διότι στόχευσε μόνο στο κάτω μέρος. Λίγους μήνες μετά, ο Ugo Ungaza Villegas, ένας Βολιβιανός, πέταξε μια πέτρα στο αριστούργημα, σκίζοντας ένα κομμάτι χρωστικής από την εικόνα.

Οι ζημιές διορθώθηκαν και οι αρμόδιοι του μουσείου του Λούβρου δημιούργησαν μια γυάλινη πρόσοψη, με σκοπό να προστατέψουν τον πίνακα. Παρά το γεγονός αυτό, ο Ugo Ungaza Villegas προειδοποίησε τους εργαζόμενους του μουσείο πως αυτή η κατασκευή δεν ήταν αρκετή για να προστατέψει 100% τον πίνακα εάν προκύψουν μελλοντικοί βανδαλισμοί. Να αναφέρουμε πως το αλεξίσφαιρο αυτό γυαλί προστάτεψε το έργο από άλλες δύο περιπτώσεις επίθεσης την ίδια χρονιά.

1976: Το περιστατικό στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο

shutterstock-416228383.jpg

20 χρόνια μετά, ο πίνακας εκτέθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο. Εκεί, μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο πέταξε κόκκινη μπογιά στην προστατευτική θήκη. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο το έκανε, αυτή είπε πως ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός πως η πολιτική απαγόρευσε σε άτομα με ειδικές ανάγκες να θαυμάσουν από το κοντά την Joconde. Η γυναίκα απομακρύνθηκε από τον χώρο του μουσείου και το αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό. Η μπογιά ευτυχώς καθάρισε.

2009: Ο άγνωστος Ρώσος επισκέπτης και η κεραμική κούπα

shutterstock-225357577.jpg

Επιστροφή στον Λούβρο. Το 2009 ένας ανώνυμος Ρώσος επισκέπτης, περιπλανώμενος στο μουσείο και θαυμάζοντας τη δημιουργία του da Vinci, πέταξε ξαφνικά επάνω της μια κεραμική κούπα. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε πως ήταν αναστατωμένος επειδή του είχαν απορρίψει την αίτηση που είχε κάνει για να λάβει τη γαλλική υπηκοότητα. Η κούπα, η οποία ήταν αγορασμένη από το κατάστημα δώρων του Λούβρου, έσπασε πάνω στην αλεξίσφαιρη θήκη γυαλιού. Όλος ο χώρος γέμισε με κομμάτια από τη σπασμένη κούπα, αλλά παρά το γεγονός αυτό η αίθουσα δεν παρέμεινε κλειστή. Το κομμάτια μαζεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και ο άντρας απομακρύνθηκε από τους αρμόδιους.

Γιατί τόσο αδικαιολόγητο μίσος προς το πιο γνωστό ίσως έργο τέχνης στον κόσμο; Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κόσμου και μήπως τελικά κάτι τόσο γοητευτικό προκαλεί το αίσθημα της ζήλιας από τη στιγμή που δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε;