Γνωρίζατε ότι η διατροφή μας σκοτώνει το περιβάλλον;
H Sierra Club, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση στις ΗΠΑ, παρουσίασε τη λίστα με τις πέντε χειρότερες τροφές για το περιβάλλον. Σχεδόν όλες περιέχονται στο καθημερινό μας μενού, ωστόσο είναι καλύτερο ν’ αποφεύγονται.
Συμβατικός καφές
Είναι κρίσιμο ν’ αγοράζουμε οργανικό καφέ, καλλιεργημένο υπό σκιά. Πολλοί παράγουν πλέον κόκκους καφέ υπό το πλήρες φως του ήλιου, χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και λιπάσματα. Συχνά, καταστρέφουν τα τροπικά δάση για ν’ ανοίξουν χώρο για τις καλλιέργειες.
Τόνος
Μπορεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή σε εστιατόρια σούσι, αλλά οι αριθμοί του είδους στους ωκεανούς μειώνονται ραγδαία, λόγω της υπεραλίευσης, και βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης.
Μπιφτέκια από μονάδες παραγωγής
«Τα φθηνά μπέργκερ είναι περιβαλλοντικοί δολοφόνοι», τονίζει ο Λόγκαν Στρέντσοκ, υπεύθυνος βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης. Για να καλλιεργηθούν το καλαμπόκι και η σόγια, που χρησιμοποιούνται ως τροφές για τις αγελάδες, καταστρέφονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, από τις οποίες γίνεται φοβερή απορροή φυτοφαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο μολύνεται το περιβάλλον, για να μην αναφέρουμε τ’ απόβλητα που δημιουργούνται από τον μεγάλο αριθμό αγελάδων.
Φοινικέλαιο
Χρησιμοποιείται σε πολλά από τα συσκευασμένα τρόφιμα, ιδίως μπισκότα, κράκερ και σούπες. Είναι η μεγαλύτερη αιτία καταστροφής των τροπικών δασών, καθώς τεράστιες εκτάσεις της Ινδονησίας και της Μαλαισίας ισοπεδώνονται για τις καλλιέργειες.
Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι
Σύμφωνα με τον Ντάγκλας Φοξ, καθηγητή της Αειφόρου Γεωργίας στο Unity College, το συγκεκριμένο καλαμπόκι «ευθύνεται για την καταστροφή οικοτόπων, ρυπαίνει τον αέρα και το νερό, μολύνει τις τοπικές ποικιλίες αραβοσίτου, σκοτώνει τις μέλισσες, μειώνει τη βιοποικιλότητα και απαιτεί υπερβολική επεξεργασία, για να μετατραπεί σε σιρόπι υψηλής φρουκτόζης, που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα».
Personal Top 5
Εκτός από την ανακύκλωση, επιλέγω αυτές τις πέντε κινήσεις, που συμβάλλουν σ’ έναν πιο πράσινο πλανήτη.
Είμαι οργανωμένη: Είμαι μέλος της Greenpeace. Εγγραφείτε κι εσείς σε μια οικολογική οργάνωση, προσφέρετε εθελοντική εργασία ή τον οβολό σας. Υιοθετήστε κάποιο ζώο κι ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να προστατέψετε το περιβάλλον.
Επιλέγω βιολογικά: Προτιμήστε λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι προδιαγραφές τους εξασφαλίζουν ότι δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην καλλιέργειά τους, ενώ όσον αφορά στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα ζώα καταναλώνουν τροφές βιολογικής παραγωγής και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι συμβατές με τις ανάγκες τους.
Αλλάζω τα… φώτα: «Αλλάξτε τους τα φώτα»! Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή του Αλ Γκορ στην ταινία του «Μια ενοχλητική αλήθεια». Σύμφωνα με την Greenpeace, μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% γίνεται θερμότητα και χάνεται. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, που καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο.
Κάνω οικονομία στο νερό: Μη σπαταλάτε το νερό. Μια 4μελής οικογένεια για καθημερινά ντους των 5΄ καταναλώνει 3.000 λίτρα νερού σε μία εβδομάδα, όσα, δηλαδή, χρειάζεται για να ζήσει ένας άνθρωπος για τρία χρόνια!
Δεν αποφεύγω τα ΜΜΜ: Το αυτοκίνητο συμμετέχει με ποσοστό 75%-90% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο μέσο αντί για το IX σας, γλιτώνετε τον πλανήτη από 2,9 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως!
Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.
Instagram: @vikyhatzivasiliou
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021