Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, η προετοιμασία ενός γεύματος μπορεί να μην είναι ψηλά στη λίστα με τα to-do σας. Αλλά πέρα από το γεγονός ότι το μαγείρεμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε, υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που μειώνουν τα επίπεδα του stress με αποδεδειγμένα οφέλη χαλάρωσης. Παρακάτω σας παρουσίαζουμε τις καλύτερες!
Σούπα γλυκοπατάτας
Αυτή η συνταγή σούπας γλυκοπατάτας έχει διπλά οφέλη όταν πρόκειται για την ανακούφιση από το άγχος. Πρώτον, το να κρατάτε απλά ζεστά φαγητά και ποτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του stress και ενισχύει τα φιλικά συναισθήματα. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης και έχετε την τέλεια πρόταση. Αυτή η ελαφρώς γλυκιά, ginger σούπα είναι αρκετά αραιή για να την πιείτε κι από μια κούπα, αν θέλετε.
The Recipe
Υλικά
- 4 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 50 γρ βούτυρο αγελάδας
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1.5 lt ζωμό λαχανικών
- 300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 50 ml λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ακόμα. Ύστερα, ρίχνουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα ζεστή μαζί με λίγο γιαούρτι και προαιρετικά με λίγο πιπέρι.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Εύκολος σολομός με μέλι
Το μόνο που χρειάζεστε είναι σολομός, μέλι, ελαιόλαδο και σάλτσα σόγιας για να φτιάξετε αυτό το απλό πιάτο σολομού με μέλι. Τα ωμέγα-3 είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό για την ελαχιστοποίηση του stress και τη μεγιστοποίηση της εγκεφαλικής ισχύος, και ο σολομός είναι γεμάτος από αυτά. Επιλέξτε τον άγριο αντί για τον εκτρεφόμενο για τα καλύτερα επίπεδα ωμέγα-3, καθώς τα ψάρια εκτροφής απαιτούν μεγαλύτερη μερίδα με περισσότερα λιπαρά για να πάρετε τις ίδιες ποσότητες ωμέγα-3 με αυτές που είναι διαθέσιμες στην άγρια εκδοχή. Αυτή η δόση γλυκύτητας από το μέλι κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας.
The Recipe
Υλικά
- 300 γρ. σολομό (2 φιλέτα των 150 g το καθένα)
- 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
- 20 γρ. μέλι
- ψιλοτριμμένη φλούδα λεμονιού για το άρωμα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα σολομού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, περιχύνουμε στον σολομό τη μαρινάδα και καλύπτουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε ένα ταψί με την υπόλοιπη μαρινάδα και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Μόλις ψηθεί, μεταφέρετε τον σολομό σε ένα πιάτο και σερβίρετε με την πλυμένη σαλάτα και τη σάλτσα μέλι-μουστάρδα.
Μπάρες βρώμης με φιστίκι
Όλοι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη του stress, όπως η βιταμίνη Β, αλλά τα φιστίκια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά! Έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ηρεμιστικά σε καταστάσεις μεγάλου άγχους, και αυτές οι μπάρες βρώμης με φιστίκια περιέχουν ίση ποσότητα φιστικιών και καταπραϋντικής βρώμης ολικής άλεσης. Είναι ζαχαρωμένα με σιρόπι σφενδάμου και διατηρούνται για έως και μία εβδομάδα. Επίσης και για επιδόρπιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή.
The Recipe
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ωμά φιστίκια χωρίς κέλυφος
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- ¼ φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου, περισσότερο για να περιχύσετε την κορυφή
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ⅓ φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
- επιπλέον μια χούφτα ψιλοκομμένα φιστίκια για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς και στρώνετε ένα τετράγωνο ταψί 8 ιντσών με λαδόκολλα. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με τη λεπίδα S, επεξεργαστείτε τα φιστίκια, τη βρώμη και το αλάτι για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να σχηματιστεί ένα αλεύρι. Ρίξτε μέσα το σιρόπι σφενδάμου και το ελαιόλαδο, ενώ το μοτέρ είναι ακόμα σε λειτουργία και το αλεύρι αρχίζει να ενώνεται σε μια εύθρυπτη, σχεδόν υγρή ζύμη. Πιέστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και καλύψτε την με νιφάδες καρύδας και τα υπόλοιπα φιστίκια. Ψήστε για 10 έως 12 λεπτά μέχρι η καρύδα να ροδίσει ωραία και να ψηθεί η ζύμη. Θέλετε τα τετράγωνα να είναι ακόμα λίγο μαλακά - μην τα παραψήσετε. Σηκώστε προσεκτικά τη ζύμη που έχει κρυώσει από το ταψί κρατώντας τις δύο πλευρές της λαδόκολλας. Κόψτε την σε τετράγωνα. Ρίξτε λίγο σιρόπι σφενδάμου από πάνω για επιπλέον γλυκύτητα, αν θέλετε. Φυλάξτε τις μπάρες σε ένα σφραγισμένο δοχείο για έως και μία εβδομάδα.