fbpixel

Search icon
Search
Oι πιο νόστιμες χειμωνιάτικες συνταγές που απογειώνουν την έννοια comfort cuisine
MAGAZINE

Oι πιο νόστιμες χειμωνιάτικες συνταγές που απογειώνουν την έννοια comfort cuisine

Eτοιμάζουμε συνταγές με προϊόντα που επιλέγουμε από τα super market Μασούτης


Χειμωνιάζει και το σκηνικό αλλάζει. Αγαπημένα πρόσωπα συγκεντρώνονται και πάλι γύρω από το τραπέζι και τα σπίτια μοσχοβολούν από έντονες γεύσεις! Καθώς ο καιρός κρυώνει, απολαμβάνουμε πλούσια πιάτα, που θα μας ζεστάνουν. Απαραίτητο συστατικό για ένα γεύμα που θα καταπλήξει; Οι καλές πρώτες ύλες, για ευφάνταστα και νόστιμα μαγειρέματα. Με τα επιλεγμένα προϊόντα Μr. Grand και Μασούτης …Από Τον Τόπο Μας, οι συνταγές γίνονται πιο ποιοτικές κι εύκολες από ποτέ! Με τις παρακάτω προτάσεις εμπνεόμαστε κι ετοιμάζουμε τη λίστα αγορών μας. Προορισμός μας τα αγαπημένα μας σούπερ μάρκετ Μασούτης, που βρίσκονται κοντά μας εδώ και 46 χρόνια και μας βοηθούν να βρούμε ό,τι υλικό χρειαζόμαστε για το καθημερινό μας τραπέζι, οικονομικά και ελληνικά!

Σαλάτα με πλιγούρι, ψητά μανιτάρια και σταφίδες

17a4417.jpg

Υλικά για 4 άτομα | 1 μεγάλη σαλάτα

  • 300 γρ. πλιγούρι
  • 500 γρ. βραστό νερό
  • 3 + 3 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • Πιπέρι Mr. Grand
  • 500 γρ. μανιτάρια διάφορα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες Mr. Grand
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. αγγουράκια τουρσί Mr. Grand σε λεπτές φέτες
  • Φρέσκα μυρωδικά

Για τη σάλτσα

  • 1 κ. σ. μουστάρδα κλασική Mr. Grand
  • 1 κ. σ. ταχίνι Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 1/4 κ. γλ. ginger σε σκόνη Mr. Grand
  • Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 4 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • Αλάτι Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • Πιπέρι Mr. Grand

Για το σερβίρισμα

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • ΠΟΠ Καλαμάτας Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας 
  • Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το πλιγούρι, το βάζουμε σ’ ένα μεταλλικό μπολ, προσθέτουμε το βραστό νερό και το αφήνουμε μέσα για 20΄ μέχρι να μαλακώσει. Όταν απορροφηθεί όλο το νερό, στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε στο πλάι για να κρυώσει. Παράλληλα, φτιάχνουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί. Σ’ ένα άνετο τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι, τις τρεις κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά για περίπου 10΄ ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμη 15΄, μέχρι τα λαχανικά να ψηθούν καλά. Ρίχνουμε το πλιγούρι, τις σταφίδες, τα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια τουρσί, τα μυρωδικά, τη σάλτσα κι ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

The tip: Μαγειρέψτε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για να ενισχύσετε τη γεύση τους.

Ζυμαρικά με κιμά από μανιτάρια και αμύγδαλα

17a4472.jpg

Υλικά για 6 ατομα

  • 400 γρ. μανιτάρια διάφορα
  • 3+3 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κούπα καρότο σε κύβους
  • 1 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • Πιπέρι Mr. Grand
  • 100 ml κόκκινο κρασί Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 250 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 1 κ. σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
  • 10 αποξηραμένα απύρηνα δαμάσκηνα Mr. Grand, ψιλοκομμένα
  • 1 κ. γλ. ρίγανη ξερή Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κούπα γάλα πλήρες Mr. Grand
  • 500 γρ. ζυμαρικά τριβελάκι Mr. Grand

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα Mr. Grand

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20΄, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση του ψησίματος. Μόλις είναι έτοιμα, τα περνάμε απ’ το μούλτι και τα κόβουμε σαν κιμά (μην τα αλατίσετε στο στάδιο αυτό, θα το κάνουμε αργότερα).

Παράλληλα, σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄, σε μέτριας έντασης φωτιά, και με σκεπασμένο το καπάκι, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και γυαλιστερό και τα λαχανικά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια (που ψήσαμε) και το κρασί και αφήνουμε για 10΄, μέχρι αυτό να εξατμιστεί. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τα δαμάσκηνα, τον πελτέ, την πάπρικα, τη ρίγανη και το γάλα και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για ακόμη 10΄ ή μέχρι να έχουμε μία δεμένη σάλτσα. Τοποθετούμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, κλείνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τρία λίτρα νερό και, μόλις βράσει, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίζουμε, προσθέτουμε τον «κιμά» που έχουμε δημιουργήσει, αναμειγνύουμε και σερβίρουμε με παρμεζάνα και ψημένα αμύγδαλα στην κορυφή.

The tip: Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μοσχαράκι με κάστανα και κόκκινο κρασί

17a4480.jpg

Υλικά για 4 ατομα

  • 1 κιλό μοσχαράκι (ελιά, για μαγείρεμα στην κατσαρόλα) σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 4 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 200 γρ. μπέικον Mr. Grand, σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι Μασούτης ...Από Τον Τόπο Μας
  • Πιπέρι Mr. Grand
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 2 καρότα, σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι,ψιλοκομμένα
  • 2 μήλα σε κύβους
  • 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Mr. Grand
  • 2 φύλλα δάφνης Mr. Grand
  • 1 stick κανέλας Mr. Grand
  • 500 γρ. κόκκινο κρασί Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας
  • 500 γρ. ζεστός ζωμός κρέατος

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα με καπάκι. Βάζουμε σε αυτήν το βούτυρο και το ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθούν, προσθέτουμε το μοσχαράκι και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το σκεύος (θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα). Χωρίς να καθαρίσουμε την κατσαρόλα, τοποθετούμε σε αυτήν το μπέικον, τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά για περίπου 15΄ ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα, τα κάστανα, τα μήλα, το σέλερι, το αλεύρι, καλύπτουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για περίπου 20΄ να μαγειρευτούν ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε στη συνέχεια τη δάφνη, την κανέλα, σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε για άλλα περίπου 20΄, μέχρι να μείνουν τα μισά υγρά. Μόλις έχουμε μία σχετικά δεμένη σάλτσα, προσθέτουμε το κρέας (που είχαμε προετοιμάσει), τον ζεστό ζωμό και μαγειρεύουμε για μισή ακόμη ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

The tip: Τα κάστανα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο.

Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα μήλου

17a4549.jpg

Υλικά για 10 μερίδες | 1 φόρμα 24 εκ.

Για το κανταΐφι

  • 400 γρ. κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο Μασούτης… Από Τον Τόπο Μας, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 700 γρ. γάλα, Mr. Grand
  • 70 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 70 γρ. ζάχαρη, Mr. Grand

Για την κομπόστα μήλου

  • 800 γρ. μήλα
  • 100 γρ. ζάχαρη Mr. Grand
  • 2 κ. σ. χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. νερό

Για τη σαντιγί

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος, Mr. Grand 28%
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη, Mr. Grand

Για το σερβίρισμα

  • Καβουρδισμένο αμύγδαλο, Mr. Grand

Εκτέλεση

Αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σ’ ένα ταψί στους 160°C, μέχρι να ροδίσει καλά. Το μεταφέρουμε στη φόρμα (που θα χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε το γλυκό) και το πατάμε καλά με τα δάχτυλα. Ετοιμάζουμε την κομπόστα μήλου. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα μήλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε για δέκα λεπτά, μέχρι να βγάλουν τον χυμό τους. Συμπληρώνουμε το νερό και βράζουμε με το καπάκι κλειστό, σε μέτριας έντασης φωτιά για περίπου 20΄ ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε στο σκεύος με το κανταΐφι. Για την κρέμα, σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι η κρέμα να δέσει. Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε πάνω απ’ το κανταΐφι με την κομπόστα μήλου και αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο, πριν τοποθετήσουμε τη σαντιγί. Φτιάχνουμε τη σαντιγί, χτυπώντας στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη. Όταν η κρέμα έχει κρυώσει, βάζουμε τη σαντιγί. Σερβίρουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο στην κορυφή.

The tip: Ανάλογα με την ποικιλία τους, τα μήλα είναι ιδανικά για γλυκά, φαγητά και σαλάτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022