Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι σχεδόν προετοιμαζόμαστε για εορταστικά τραπέζια, καλέσματα, gatherings με φίλους και οικογένεια. Το holiday table μπαίνει σε προτεραιότητα και οι γεύσεις του θα μας απασχολήσουν την προσεχή περίοδο. Παρακάτω, επιλέξαμε τις πιο festive και άκρως απολαυστικές συνταγές για να δοκιμάσετε asap!
Gingerbread χριστουγεννιάτικο κέικ
Υλικά
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ
- 200 γρ. βούτυρο μαλακό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 2 κ.γ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 50 γρ. φρουί γκλασέ
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
- 1 3/4 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γ. κάρδαμο
- 1/4 κ.γ. τζίντζερ
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 23 εκατοστά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από πορτοκάλι. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder. Τέλος, προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα. Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά. Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αλμυρά κεκάκια με γιορτινά toppings
Για τη βάση:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά
- 240 ml γάλα
- 120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φακελάκι baking powder
- 250 γραμμάρια γραβιέρα
Topping καπνιστός σολομός:
- 150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
- 120 γραμμάρια καπνιστός σολομός
- 60 γραμμάρια αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
- Λίγο άνηθο
Topping με γαρίδα:
- 150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
- 40 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές ρίγανη ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 γαρίδες
- 30 γραμμάρια μπρικ σολομού
Topping με προσούτο:
- 150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
- 40 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 60 γραμμάρια μουστάρδα
- 4 φέτες προσούτο
- 5 τοματίνια κομμένα σε φέτες
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και με το σύρμα τα χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε στο μίξερ κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι στο οποίο έχουμε αναμίξει το baking powder συνεχίζοντας στην ίδια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο μείγμα, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε μέσα την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά. Όταν τα κεκάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τοποθετήσουμε πάνω τα topping. Όση ώρα ψήνονται τα κεκάκια ετοιμάζουμε τα 3 διαφορετικά topping.
Για τον καπνιστό σολομό, κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τον σολομό σε μικρά κομματάκια. Απλώνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα στα κεκάκια και πάνω του τοποθετούμε λίγο σολομό, δίπλα του 1 φέτα αγγούρι και μία μικρή φουντίτσα άνηθο.
Για τη γαρίδα, σοτάρουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά και τις κόβουμε σε μέση κατά μήκος και σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με τα μυρωδικά στα κεκάκια και πάνω του τοποθετούμε την κομμένη γαρίδα και λίγο μπρικ.
Για το προσούτο, κόβουμε τα τοματίνια σε φέτες και το προσούτο σε μακρόστενα μπαστουνάκια. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με την μουστάρδα στα κεκάκια και πάνω το προσούτο, δίπλα του 1-2 φέτες τοματίνια και πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο.
Συνταγή: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Μακαρόν μελομακάρονο
Υλικά
Για την πάστα αμυγδάλου
- 170 γρ. ζάχαρη άχνη
- 170 γρ. αμύγδαλα, σε πούδρα
- 2 ασπράδια, από μέτρια αυγά
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
Για το σιρόπι της μαρέγκας
- 75 γρ. νερό
- 170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη μαρέγκα
- 2 ασπράδια, από μέτρια αυγά
- 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την γκανάς
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 350 γρ. κουβερτούρα λευκή
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την πούδρα αμυγδάλου, τα ασπράδια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια πάστα.
Για το σιρόπι της μαρέγκα
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, και βράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να φτάσει το σιρόπι στους 118°C.
Για τη μαρέγκα
Παράλληλα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα.Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή και ρίχνουμε σιγά-σιγά το καυτό σιρόπι στα πλαϊνά του κάδου. Μόλις ρίξουμε όλο το σιρόπι, συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου η μαρέγκα να γίνει σφιχτή. Ακουμπάμε τον κάδο του μίξερ με το χέρι μας και ελέγχουμε αν έχει κατέβει η θερμοκρασία της μαρέγκας και έχει γίνει χλιαρή, αλλιώς συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της. Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας μέσα στο μπολ με την πάστα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσια μύτη. Στρώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλας στις βάσεις δύο ταψιών. Δημιουργούμε με το κορνέ μακαρόν διαμέτρου 3 εκ., αφήνοντας 2-3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Αφού γεμίσουμε το πρώτο ταψί, το χτυπάμε ελαφρώς στον πάγκο, ώστε να απλώσουν λίγο οι μαρέγκες και να φύγει ο αέρας από το εσωτερικό τους. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-11 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ταψί. Αφαιρούμε τα μακαρόν από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την γκανάς
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι, και αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Βάζουμε σε ένα μπολ τη λευκή κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε την καυτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώσπου να γίνει λεία η γκανάς.Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας η διάφανη μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια της γκανάς, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει. Μεταφέρουμε την γκανάς σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε στο κέντρο μιας μαρέγκας λίγη γκανάς και καπακώνουμε με μια δεύτερη μαρέγκα σχηματίζοντας το πρώτο μακαρόν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις μαρέγκες. Μεταφέρουμε τα μακαρόν σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης