Εάν ψάχνετε μία ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα, τότε οι θεατρικές παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στις σκηνές της Θεσσαλονίκης, είναι το καλύτερο σενάριο για night-out. Η εποχή επιτρέπει την ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα σε έργα που μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με το ύφος και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες σας. Απολαύστε μοναδικούς ηθοποιούς, εξαιρετικές ερμηνείες και σενάρια που θα σας ταξιδέψουν μέσα από τις παρακάτω επιλογές που δε θα σας απογοητεύσουν!
Περιμένοντας τον Γκοντό
Πρόκειται για ένα έργο του Ιρλανδού Samuel Beckett, σε μετάφραση του Θωμά Συμεωνίδη και σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, που επιστρέφει και πάλι στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την περασμένη σεζόν. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που ζουν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και αναζητούν την ύπαρξη του Θεού μετά από τα δεινά των πολέμων. Η παράσταση έχει ενταχθεί στην κατηγορία «Θέατρα του Παραλόγου» και εστιάζει στην ανάγκη αυτή του ανθρώπινου είδος που δε μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που κάνει το έργο διαχρονικό και σύγχρονο ταυτόχρονα. Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί (Χρήστος Κοντογιώργης, Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ και Κωνσταντίνος Γώγουλος) επιτυγχάνουν την καθήλωση του κοινού, μεταδίδοντας την αναμονή και την «αμηχανία» που προτάσσει το έργο, χωρίς όμως αυτά να λειτουργούν αρνητικά, αλλά επιχειρώντας την ταύτιση των θεατών.
Info: Κάθε Τετάρτη στις 18:00 και Κυριακή στις 11:00, Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)
ΝΤΑ
Το έργο του Ιρλανδού Hugh Leonard που έγινε sold out τον πρώτο χρόνο, έρχεται και πάλι στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Ένας γιος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μετά την είδηση του θανάτου του πατέρα του και αναβιώνει κομμάτια της ζωής του. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο χρόνος και το πως δομεί τη σχέση του γιου με τη μητέρα και τον πατέρα. Μία παράσταση που προσφέρει συγκίνηση αλλά ταυτόχρονα και μία δόση χιούμορ, αναπαριστώντας τις μνήμες των παιδικών χρόνων, τη διαδικασία της ενηλικίωσης και τη διαμόρφωση των σχέσεων ανάμεσα στην οικογένεια. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Κώστας Σαντάς, που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για την ερμηνεία του στη σκηνή, ενώ στους υπόλοιπους ρόλους θα βρείτε τους Νίκο Καπέλιο (Όλιβερ μεγάλος), Δημήτρη Κοτζιά (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα (Μάνα), Αναστάση Ροϊλό (Τσάρλι νέος), Χριστίνα – Άρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη) και πολλούς άλλους.
Info: Aπό 3 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)
Άλμα προς την ελευθερία - Η ιστορία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτόν του Rudolf Nureyev, διάσημου Ρώσου χορευτή, η συγκεκριμένη παράσταση δεν είναι άλλο από μία διήγηση της ζωής του, συνδυάζοντας χορό -με το μπαλέτο Μαριίνσκι- και αφήγηση. Τον απαιτητικό ρόλο ερμηνεύει ο διάσημος ηθοποιός από την Αγία Πετρούπολη, Sergei Yankovsky, -ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία του έργου- έχοντας καταφέρει με επιτυχία την αποτύπωση του συναισθημάτων, της δράσης και της ζωής της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας, που άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Η ιστορία εκτυλίσσεται χρονολογικά, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Nureyev, την πορεία του στο χορό, την επίδρασή του ώστε να αλλάξουν κάποια από τα στερεότυπα του επαγγέλματος, μέχρι και τον αιφνίδιο θάνατό του. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτό το θέαμα που συνδυάζει μπαλέτο και δραματική τέχνη, μόνο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Info: Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 20:00 και Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 19:00, Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ)
Γυάλινος Κόσμος
Το αυτοβιογραφικό σενάριο του Tennessee Williams επιστρέφει στο κοινό της Θεσσαλονίκης μετά από σειρά sold out παραστάσεων. Τοποθετημένο στη δεκαετία του 1930, το έργο δίνει έμφαση στους οικογενειακούς δεσμούς και συγκεκριμένα στο πώς επιβιώνει μία οικογένεια μετά την εγκατάλειψη του πατέρα και του γιου μετέπειτα. Υπό τη σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, η παράσταση φέρνει στους θεατές το συναίσθημα της συμπόνιας και του σπαραγμού, ενώ οι κεντρικοί ήρωες, ο Τομ (Χρήστος Παπαδόπουλος), η Λώρα (Κατερίνα Συναπίδου) και η Αμάντα (Γιώτα Φέστα), συσχετίζονται με τη ζωή του γνωστού συγγραφέα, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του και τα όνειρά του μέσα από τα μάτια τους. Παρακολουθήστε την πολυβραβευμένη παράσταση στο Θέατρο Τ.
Info: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16)
Magic Theatre Serpentes: Η Βασίλισσα του Χιονιού
Μία multimedia παράσταση βασισμένη στο διάσημο κλασικό παραμύθι του Hans Christian Andersen έρχεται για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων για να σας ταξιδέψει. Εντυπωσιακά κοστούμια, ευφάνταστα σκηνικά και modern μουσική αποτελούν τα συστατικά που κάνουν αυτή την performance μοναδική. Το σενάριο παραμένει ίδιο, με τη μικρή ηρωίδα Γκέρντα να ταξιδεύει στη Χώρα του Χιονιού και να ζει μία μεγάλη περιπέτεια, ωστόσο μέσα από ιδιαίτερα μέσα έκφρασης των ερμηνευτών. Η ομάδα του Magic Theatre Serpentes δημιουργήθηκε το 2000 στη Λουμπλιάνα από τον multimedia καλλιτέχνη Lidija Bernik και αποτελείται από κορυφαίους χορευτές, σολίστ και ακροβάτες, δίνει μία ξεχωριστή νότα σε κλασικά έργα, με στόχο να καθηλώσει το κοινό, κάτι που έχει πετύχει, αφού οι παραστάσεις τους είναι διαδεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Info: Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 19:00 και Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 17:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου με Παραλία)
Τα Ορφανά
Μία τεράστια επιτυχία που ήρθε στη σκηνή της Θεσσαλονίκης ήδη από την άνοιξη, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με sold out εμφανίσεις, υπό τη διοργάνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Τα Ορφανά, έργο του Ιρλανδού Dennis Kelly, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου, είναι ένα από τα πιο επίκαιρα σενάρια και θίγει ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως ο ρατσισμός και η βία. Οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με θέματα κοινωνικής ευθύνης και καλούνται να πάρουν θέση σε ζητήματα που εύκολα μπορούν να τους καταστήσουν θύτες, σε γεγονότα που ίσως θεωρούσαν πολύ μακρινά από εκείνους και την καθημερινότητά τους. Μέσα από την Έλεν (Ελένη Θυμιοπούλου), τον Ντάννυ (Χρίστο Στυλιανού) και τον Λίαμ (Χρήστο Διαμαντούδη), οι θεατές καλούνται να προβληματιστούν γύρω από το φλέγον ζήτημα του ρατσισμού και της δύναμης του ανθρώπινου κινήτρου, όταν νιώθουν την «απειλή». Έντονα κοινωνικό και σύγχρονο έργο, με πολλά βραβεία ανά τον κόσμο που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε.
Info: Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)