fbpixel

Search icon
Search
Oι κορυφαίες εκθέσεις Τέχνης στην Ευρώπη που πρωταγωνιστούν αυτήν τη στιγμή
ARTS & CULTURE

Oι κορυφαίες εκθέσεις Τέχνης στην Ευρώπη που πρωταγωνιστούν αυτήν τη στιγμή

Πρωτότυπες δημιουργικές ταυτότητες έχουν καταφέρει να εμπλουτίσουν τον πολιτιστικό χάρτη


Το ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο μας χαρίζει όλο και περισσότερες αφορμές για να ταξιδέψουμε αυτή την εποχή σε αγαπημένες μητροπόλεις. Δημιουργήματα που διακρίνονται για τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, υποδέχονται το κοινό που καταφθάνει από κάθε άκρη της γης για να μοιραστούν μαζί τους μια μοναδική αφήγηση. Στη διαδρομή της δημιουργίας και της γνώσης, το στοιχείο που παίζει κεντρικό ρόλο είναι το συναίσθημα και σίγουρα οι εκθέσεις που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν τη δύναμή του.

Ας δούμε μαζί τις κορυφαίες εκθέσεις που πρωταγωνιστούν σε 4 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις...

"Naples in Paris", Λούβρο - Παρίσι 

223.PNG

Αποτελεί μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες μουσειακές συνεργασίες, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού. Το Λούβρο παρουσιάζει αυτή τη στιγμή την έκθεση "Naples in Paris" μέσα από 60 αριστουργήματα, τα οποία δανείστηκε από το Museo di Capodimonte, ένα από τα λίγα μουσεία στην Ιταλία, του οποίου η συλλογή καλύπτει όλες τις σχολές της ιταλικής ζωγραφικής. Η ναπολιτάνικη γκαλερί - σε αυτό που κάποτε ήταν ένα κυνηγετικό καταφύγιο για τους μονάρχες των Βουρβόνων - είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας. Στεγάζει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα σχεδίων της χώρας μετά το Uffizi στη Φλωρεντία. Όπως τονίζει ο διευθυντής του, Sylvain Bellenger, αυτή η έκθεση, ελπίζει ότι θα τονώσει τη φήμη του μουσείου στο ευρύτερο κοινό.

Info: Λούβρο, 75001 Paris, Γαλλία. Διάρκεια: έως 8 Ιανουαρίου 2024.

"Pink Sails: Swedish Modernism in the Moderna Museet Collection", Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Στοκχόλμη 

dardel-nils-doende-dandyn-1918-f-prallan-allsten-1-1440x1144.jpg
Nils Dardel, The Dying Dandy, 1918 Photo: Prallan Allsten / Moderna Museet

Μια έκθεση - ωδή στον σουηδικό μοντερνισμό, υπόσχεται να συνεπάρει τους επισκέπτες στη διαχρονική φιλοσοφία του. Η έκθεση με τίτλο "Pink Sails – Swedish Modernism in the Moderna Museet collection" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην καρδιά της Στοκχόλμης συγκεντρώνει μερικούς από τους πολλούς εικαστικούς κόσμους και καλλιτεχνικές εκφράσεις που συνυπήρξαν κατά τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές των αρχών του 20ου αιώνα.Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Σουηδία μετατρέπεται από αγροτική κοινωνία σε βιομηχανοποιημένο έθνος. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και η αισιοδοξία για το μέλλον αναμειγνύονται με ετοιμότητα και φόβο για παγκόσμιο πόλεμο. Βασισμένο στη συλλογή του Moderna Museet, το «Pink Sails» εξετάζει την τέχνη από το 1900 έως τη δεκαετία του 1940. Μια περίοδος που σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, γεγονότα αλλά και επιρροές από μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο αφήνουν σαφή εντύπωση στην Τέχνη.

Info: Exercisplan 4, 111 49 Stockholm, Σουηδία. Διάρκεια: έως 1 Ιανουαρίου 2025.

"Through the Black Gorge of Your Eyes", Kumu Art Museum, Ταλίν - Εσθονία

556.PNG
Marje Taska (1955) Landscape

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, εμφανίστηκε ένας αξιοσημείωτος αριθμός γυναικών καλλιτεχνών που αναγέννησαν τη γραφική τέχνη στην ύστερη σοβιετική περίοδο με διάφορους τρόπους. Η έκθεση "Through the Black Gorge of Your Eyes" στο Ταλίν της Εσθονίας, συγκεντρώνει έργα των Concordia Klar (1938–2004), Silvi Liiva (1941), Marju Mutsu (1941–1980), Naima Neidre (1943), Kaisa Puustak (1945), Marje Taska (1955), Vive Tolli (1928). –2020), Aili Vint (1941), Mare Vint (1942–2020) και Marje Üksine (1945) από τη δεκαετία 1960–1980. Η τέχνη τους λειτουργεί ως κλειδαρότρυπα μέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι ιδιαιτερότητες της σοβιετικής γραφικής τέχνης. Ωστόσο, αυτά τα έργα και τα θέματα που πραγματεύονται τοποθετούνται ομαλά στη σημερινή καλλιτεχνική σκηνή. Οι ζωγραφικοί χώροι, που κυμαίνονται από μινιμαλιστικούς έως επιβλητικούς και καταπράσινους, αντανακλούν τις ποικίλες σχέσεις των καλλιτεχνών με τα τότε υπάρχοντα περιβάλλοντα και τρόπους ύπαρξης. Η λέξη-κλειδί που συνδέει τις διαφορετικές καλλιτεχνικές θέσεις των υπό παρατήρηση καλλιτεχνών είναι η υβριδικότητα.

Info: Kumu Art Museum, Valge 1, 10127 Tallinn, Εσθονία. Διάρκεια: έως 5 Νοεμβρίου. 

"Yayoi Kusama: 1945 to Now", Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο - Ισπανία

0003-copia.jpg
Yayoi Kusama Untitled (Chair), 1963 Sewn stuffed fabric, wood, and paint 81 × 93 × 92 cm © YAYOI KUSAMA Collection of the artist

«Τι σημαίνει να ζεις μια ζωή; Χάνομαι σε αυτή τη σκέψη κάθε φορά που δημιουργώ έργα τέχνης», έχει αναφέρει η σπουδαία Yayoi Kusama. Η ιαπωνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα και συγγραφέας είναι μια μοναδική φιγούρα που έχει γίνει σεβαστή από τους ιστορικούς τέχνης για την πρωτοποριακή της σταδιοδρομία που εκτείνεται σε πολλαπλά καλλιτεχνικά κινήματα από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, και έχει αποκτήσει το καθεστώς μιας παγκόσμιας πολιτιστικό εικονίδιο. Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, η Kusama ακολούθησε το avant-garde όραμά της με πεποίθηση και τελειοποίησε την προσωπική της αισθητική, η οποία αντανακλά τη φιλοσοφία της ζωής της. Η έκθεση "Yayoi Kusama: 1945 to Now", εστιάζει στα υπαρξιακά ερωτήματα που οδηγούν τις δημιουργικές εξερευνήσεις της. Μέσα από πίνακες, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και αρχειακό υλικό που τεκμηριώνουν τα δρώμενα και τις παραστάσεις της προσφέρει μια εις βάθος επισκόπηση του έργου της Kusama από τα πρώτα της σχέδια ως έφηβη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις πιο πρόσφατες καθρέφτες εγκαταστάσεις της.

Info: Μουσείο Guggenheim, Abandoibarra Etorb., 2, 48009 Bilbo, Bizkaia, Ισπανία. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου. 

Κεντρική φωτογραφία: Έκθεση "Yayoi Kusama: 1945 to Now", Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο - Ισπανία