fbpixel

Search icon
Search
Καθαρίστε το σπίτι σας με απόλυτα οικολογικούς τρόπους
WELLNESS

Καθαρίστε το σπίτι σας με απόλυτα οικολογικούς τρόπους

Κάντε μια κίνηση που θα βοηθήσει τόσο το περιβάλλον όσο και εσάς


To green living είναι τρόπος ζωής. Είναι οι συνήθειες που σας καθιστούν άτομο που, σεβόμενο τον εαυτό του, σέβεται και οτιδήποτε τον πλαισιώνει. Αυτή την άνοιξη, λοιπόν, ξεχάστε όλα αυτά που γνωρίζατε και προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα αγαπημένα σας καθαριστικά με προϊόντα που δεν είχατε καν φανταστεί. Μπορεί πολλές φορές να φαίνεται περιττό, αλλά οι μικρές κινήσεις συχνά αποτελούν έμπνευση και για κάποιον άλλον, ώστε να υιοθετήσει μια καλύτερη στάση ζωής.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως οι χημικές ουσίες, που περιέχονται στα σπρέι, δε βλάπτουν μόνο το περιβάλλον αλλά και τον οργανισμό σας. 

Με την τάση του all-natural να γίνεται τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα trends, το σπίτι σας θα δείξει -επιτέλους- διαφορετικό. Οι παρακάτω eco-λύσεις είναι χρηστικές, είναι μη τοξικές, είναι σίγουρο πως υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια σας και φυσικά πως η guru της οργάνωσης Marie Kondo θα τις ενέκρινε! 

Λεμόνι

katharismos-spitiou.jpg

Τα λεμόνια είναι το απόλυτο καθαριστικό της φύσης. Έχοντας ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε όξινα συστατικά θα γίνουν και η δική σας λύση σε πολλά από τα καθημερινά ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα. Παράλληλα λειτουργούν και ως φυσικό αποσμητικό χώρου. Εάν θέλετε να γυαλίσετε τα σκεύη της κουζίνας σας, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε το χυμό από μισό λεμόνι σε λίγη μαγειρική σόδα και να τα τρίψετε. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγούν από περιττά λίπη και από λεκέδες που σας ταλαιπωρούν... στη στιγμή! Ακόμη, δοκιμάστε να αφήσετε σε ένα μπολ φλούδες από λεμόνι σε λευκό ξίδι. Πρόκειται για ένα μείγμα που απορροφά τις μυρωδιές. 

Μαγειρική σόδα
katharismos-spitiou-1.jpg

Όπως και το λεμόνι, έτσι και αυτό το συστατικό αποτελεί την ιδανική λύση για εσάς που αναζητάτε οικολογικούς τρόπους για να αλλάξετε τις συνήθειες στο σπίτι σας. Αυτή η ελαφρώς αλκαλική ουσία, είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τις αποσμητικές αλλά και για τις λειαντικές της ιδιότητες. Την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε σκουριά σε κάποια επιφάνεια, δοκιμάστε να ρίξετε σε 0.5L νερό, δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και στη συνέχεια τρίψτε το συγκεκριμένο μέρος. Θα ανακαλύψετε πως όχι μόνο θα αφαιρεθεί η σκουριά αλλά και θα εξαφανιστούν οι οσμές. 

katharismos-spiti-2.jpg
  • Φούρνος: Μια πηκτή πάστα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να εφαρμοστεί στο κάτω μέρος του φούρνου για να τον καθαρίσει αποτελεσματικά. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει σε εκείνο το σημείο για μερικές ώρες ή ακόμη και για ολόκληρο το βράδυ, πριν να το τρίψετε και σκουπίσετε την επιφάνεια.
  • Μπάνιο: H σόδα βγαίνει νικητής και στους λεκέδες που βρίσκονται στο μπάνιο σας. Μπορεί μέχρι τώρα η χρήση χλωρίνης να σας φαινόταν μονόδρομος αλλά αυτή η σκέψη αποτελεί παρελθόν. Προσθέστε ξύδι, και σόδα μέσα στη λεκάνη και μετά από μια ώρα θα ανακαλύψετε πως κάθε ίχνος υπολείμματος... έχει εξαφανιστεί!
  • Ρούχα: Μια από τις συμβουλές που δίνουν όλες οι μαμάδες, ανεξαιρέτως, είναι πως η σόδα πρέπει να προστίθεται στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό. Με αυτό τον τρόπο τα λευκά θα δείχνουν ακόμη πιο λευκά, και φυσικά, τα άλατα του πλυντηρίου θα αποτελούν παρελθόν.

Ξύδι
katharismos-spiti-3.jpeg

Μπορεί να έχει αναφερθεί ήδη αρκετές φορές πιο πάνω, αλλά και αυτό το συστατικό αποτελεί και από μόνο του μια μοναδική λύση στο οικολογικό καθάρισμα. Οι ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, η αποτελεσματικότητα με την οποία αφαιρεί λεκέδες από τα υφάσματα, καθώς και το γεγονός πως αποτελεί ταυτόχρονα φυσικό αποσμητικό που συνδυάζεται και δημιουργεί ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα... θα σας κάνει να το λατρέψετε! Ξεκινήστε, χρησιμοποιώντας το για να καθαρίσετε την καφετιέρα, αλλά και τον βραστήρα σας, αφήνοντάς τον να βράσει μαζί με τα τρία τέταρτα της ποσότητάς του σε νερό. Τα άλατα θα εξαφανιστούν και θα ανακαλύψετε πως επιτέλους η γεύση του καφέ σας είναι πολύ πιο καθαρή. Μετά τον καθαρισμό με ξύδι, μην παραλείψετε να βράσετε λίγο νερό ακόμα, χωρίς ξύδι, το οποίο θα πετάξετε. Ο βραστήρας είναι έτοιμος για χρήση.

It's a numbers thing

katharismos-spiti-1.jpg

63: ο αριθμός των συνθετικών χημικών προϊόντων που υπάρχουν κατά μέσο όρο σε κάθε αμερικανικό σπίτι, μεταφράζονται σε περίπου 37 λίτρα επιβλαβών χημικών ουσιών.

275: ο αριθμός των δραστικών συστατικών σε αντιμικροβιακά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζει το US ΕΡΑ ως παρασιτοκτόνα, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να θανατώνουν τα μικρόβια.

5 δισεκατομμύρια: ο αριθμός των κιλών των χημικών που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Αμερική για καθαρισμό.

23: ο αριθμός που υποδηλώνει κατά μέσο όρο τα λίτρα που χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος για καθαρισμό, με το 25% από αυτά να είναι βλαβερά για την υγεία.