fbpixel

Search icon
Search
Οι 5 εκθέσεις μόδας στο Λονδίνο που αξίζει να επισκεφθείτε το 2024
FASHION NEWS

Οι 5 εκθέσεις μόδας στο Λονδίνο που αξίζει να επισκεφθείτε το 2024

Fashion lovers, ανακαλύψτε τις εκθέσεις στην αγγλική πρωτεύουσα που δεν πρέπει να χάσετε!


Φέτος, το Λονδίνο εδραιώνει περαιτέρω τη θέση του ως πρωτεύουσα της μόδας και του πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια σειρά από συναρπαστικές νέες εκθέσεις μόδας το 2024. Από την πρώτη έκθεση στο Λονδίνο της θρυλικής σχεδιάστριας της δεκαετίας του '60 Biba στο Fashion Textile Museum μέχρι την εκθαμβωτική αναδρομική έκθεση του αμίμητου στιλ της Naomi Campbell στο V&A, αυτές οι εκθέσεις είναι εγγυημένες επιτυχίες. 

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις εκθέσεις μόδας του Λονδίνου που δεν πρέπει να χάσετε...

The Biba Story, 1964 – 1975

Fashion Textile Museum
22 Μαρτίου – 8 Σεπτεμβρίου

twiggy-in-biba-rainbow-room-1971-justin-de-villeneuve-iconic-images-1.webp
Twiggy in Biba rainbow room, 1971 © Justin De Villeneuve / Iconic Images

Στην κορυφή της λίστας των νέων εκθέσεων μόδας για το 2024 βρίσκεται αυτή η αναδρομική έκθεση για την Biba, η οποία φανερώνει την ιστορία της ιστορικής βρετανικής μάρκας. Με τίτλο The Biba Story: 1964-1975, η έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη έκθεση στο Λονδίνο αφιερωμένη αποκλειστικά στην Biba και καταγράφει τη ραγδαία άνοδό της από έναν κατάλογο ταχυδρομικής παραγγελίας το 1963 σε ένα επταώροφο πολυκατάστημα στην Kensington High Street μια δεκαετία αργότερα.

Η Biba ιδρύθηκε από την Barbara Hulanicki και ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε προσιτή μόδα για τους νέους και έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ψώνιζαν. Θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το πρώτο φόρεμα Biba που παραγγέλθηκε μέσω ταχυδρομείου - ένα απλό φόρεμα Gingham με ασορτί μαντήλα - πριν εξερευνήσετε τα λαμπερά κορμάκια με παγιέτες, τα παλτό με λεοπάρ και τα παντελόνια που φόρεσαν οι Twiggy, Cher και Anita Pallenberg. Στην πορεία, θα μάθετε για τα τέσσερα καταστήματα του οίκου στο Λονδίνο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μικροσκοπική μπουτίκ Abingdon Road που έγινε κέντρο του Swinging London μετά το άνοιγμά της το 1964.

fashiontextilemuseum.org/

Naomi: In Fashion

V&A Museum
22 Ιουνίου 2024 – 6 Απριλίου 2025

naomi-v-a-651e863c524f1.jpg

Μετά την εκπληκτική έκθεση της Chanel, το V&A ενισχύει περαιτέρω την ιδιοτητά του ως το σημείο αναφοράς του Λονδίνου για εκθέσεις μόδας με αυτή τη νέα αναδρομική έκθεση για το super model Naomi Campbell. Η έκθεση "Naomi: In Fashion " θα εξερευνήσει την απαράμιλλη 40ετή καριέρα του βρετανικού ειδώλου της μόδας - από τα πολλαπλά εξώφυλλα των γυαλιστερών περιοδικών της μέχρι τις περιπέτειες με τα σκάνδαλα - και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μουσείο αφιερώνει έκθεση σε ένα μόνο μοντέλο.

Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται ένας δραματικός κορσές του 1989, εμπνευσμένος από το αυτοκίνητο του Thierry Mugler, η στολή της Campbell από το τελευταίο σόου της Sarah Burton στον Alexander McQueen και το διαβόητο ζευγάρι παπουτσιών Vivienne Westwood με τις εκπληκτικά ψηλές πλατφόρμες που φορούσε η Campbell όταν έπεσε στην πασαρέλα το 1993. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για το φόρεμα Dolce & Gabbana που φόρεσε την τελευταία ημέρα της κοινωνικής εργασίας της το 2007. Παράλληλα με τους πολλούς θριάμβους της στη μόδα, η νέα έκθεση θα αναγνωρίσει επίσης τους μέντορες της Campbell -ανάμεσά τους και ο Nelson Mandela- που την ενέπνευσαν να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για κοινωνική αλλαγή.

vam.ac.uk

Sargent and Fashion

Tate Britain
Μέχρι τις 7 Ιουλίου

lady-agnew-new-web-imagewidth-1440.jpg
John Singer Sargent Lady Agnew of Lochnaw (1864-1932) 1892 National Galleries of Scotland. Purchased with the aid of the Cowan Smith Bequest Fund 1925

Αν ακούσετε το όνομα John Singer Sargent, ίσως το μυαλό σας να μην πάει αμέσως στην πολυτελή μόδα που παρουσιάζεται στους πίνακες του - αλλά αυτό ακριβώς είναι που στοχεύει να φωτίσει αυτή η έκθεση στην Tate Britain. Γνωστή για τα εντυπωσιακά πορτραίτα του, η έκθεση διερευνά πώς ο Sargent δούλευε σχεδόν σαν στυλίστας των εικονιζόμενων που ζωγράφιζε.

Σχεδόν 60 από τα έργα του παρουσιάζονται στην έκθεση Sargent and Fashion, με τα μοντέλα να φορούν λαμπερά φορέματα και μπαλαρίνες - αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται μαζί με τα πορτρέτα στα οποία φορέθηκαν. Ο Σάρτζεντ συχνά επέλεγε τα ρούχα των εικονιζόμενων ή χειραγωγούσε τα ρούχα τους για να μεταφέρει το όραμά του ως καλλιτέχνης, και η έκθεση αυτή αναδεικνύει τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούσε τη μόδα ως ισχυρό εργαλείο για να εκφράσει την ταυτότητα και την προσωπικότητα

tate.org.uk

Barbie: The Exhibition

The Design Museum
5 Ιουλίου 2024 – 23 Φεβρουαρίου 2025

606-980-0972a286-dc33-4150-b749-891803faebed.jpeg
1959 Barbie No. 1 © Mattel, Inc.

Το 2023 ήταν η χρονιά της Barbie, από τις κινηματογραφικές οθόνες, όπου ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις, μέχρι την πασαρέλα, όπου τα ροζ σχέδια Barbiecore κυριάρχησαν. Τώρα η πιο διάσημη κούκλα του κόσμου αποκτά τη δική της έκθεση στο Design Museum. Η έκθεση "Barbie: The Exhibition", που εγκαινιάζεται με αφορμή την 65η επέτειο της μάρκας Barbie, θα περιλαμβάνει πάνω από 180 αξιόλογες κούκλες, καθώς και πολλά από τα πιο εμβληματικά φορέματα και αξεσουάρ της Barbie.

Η παράσταση ξεκινά με μια από τις πρώτες κούκλες Barbie πρώτης έκδοσης, την "Number 1 Barbie", η οποία εμφανίζεται με το εμβληματικό πλέον ασπρόμαυρο μαγιό. Από εκεί και πέρα, η έκθεση θα αναδείξει την ποικιλομορφία της σειράς Barbie, με τις πρώτες μαύρες, ισπανόφωνες και ασιατικές κούκλες να εκτίθενται, καθώς και την πρώτη που χρησιμοποίησε αναπηρικό καροτσάκι.

designmuseum.org

Feature image source: Barbara Hulanicki, 1964. © Barbara Hulanicki