fbpixel

Search icon
Search
FASHION NEWS

ΘEROS

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

ΘEROS

Την πρώτη αίσθηση για το τι θα ετοίµαζε για µια ακόµη φορά οηµήτρης Πέτρου πήρα µόλις παρέλαβα την εντυπωσιακή -και έξω από τα συνηθισµένα- πρόσκληση-notebook µε έργο του Μιχαήλ Τσακούντη, που φιλοτεχνήθηκε ειδικά για το show. Το όνοµα της συλλογής για την Άνοιξη/Καλοκαίρι του 2011 «Θeros». «Καλοκαίρι, θερισµός, έρως. Ήλιος, φύση, ουρανός, νιάτα, οµορφιά», όπως δήλωσε και ο ίδιος. Την Τρίτη 12 Απριλίου ο κόσµος της µόδας έδωσε ραντεβού στο Θησείο, στο Θέατρο Τεχνών. Τέχνη και µόδα συναντήθηκαν, µε χορευτές να παρουσιάζουν στην αρχή µια ενδιαφέρουσα performance σένα σκηνικό µε στάχυα, ενώ στη συνέχεια το show ξεκίνησε, αποκαλύπτοντας στο κοινό τη µαγεία του ελληνικού θέρους. Ανδρικά και γυναικεία σύνολα σε γήινους τόνους να κυριαρχούν µε πινελιές σε σκούρο µπλε και µε πολυτελή υλικά, όπως το µετάξι να «παντρεύονται» µε δέρµα και σουέντ. Η συλλογή αποκάλυπτε µια διακριτική πολυτέλεια σε νοσταλγική ατµόσφαιρα, κάτι που ενισχύθηκε από τη µουσική επιµέλεια των Amateur boys. Το µοναδικό µε τοηµήτρη Πέτρου είναι πως για κάθε του show δηµιουργεί ένα concept ώστε το κοινό να παρακολουθεί κάτι άρτιο αισθητικά και διαφορετικό απόσα έχει συνηθίσει. Τα µοντέλα µε µακιγιάζ σε neutral αποχρώσεις, που επιµελήθηκε ο Γιάννης Μαρκετάκης της Max Factor, διέσχισαν µε χάρη το χώρο του θεάτρου µε ηλιοκαµένα ζυγωµατικά. Τα καλοραµµένα ρούχα και αξεσουάρ, όλα άψογα συνδυασµένα µέχρι και την παραµικρή λεπτοµέρεια, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ο σχεδιαστής µάς µίλησε για το show, τη νέα του συλλογή και τη µόδα.

Η νέα συλλογή έχει όνοµα «Θeros». Ποιες ήταν οι πηγές έµπνευσης; Η συλλογή είναι εµπνευσµένη από το ποίηµα του Οδυσσέα Ελύτη µε τίτλο «Στα χτυπήµατα βαδίζαµε όλη µέρα», καθώς και από την ατµόσφαιρα και το ρεαλισµό της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη. Όλη η συλλογή κινείται στις αποχρώσεις των ταµπά, καφέ, σκούρου µπλε και µπλε ρουά. Το βαµβάκι συνδυάζεται µε το µετάξι και το λινό, το δέρµα και το καστόρ, ενώ χρησιµοποίησα denim, δέρµα πύθωνα, χειροποίητα πλεκτά από σουέντ και σχοινιά. Τα µήκη είναι ακραία πολύ κοντά ή πολύ µακριά.

Κάθε φορά στις επιδείξεις σας, παρατηρούµε πως επιλέγετε ιδιαίτερους χώρους (για τη χειµερινή collection την AMP Gallery, ενώ τώρα το Θέατρο Θησείον). Για ποιο λόγο; Τόσο η AMP Gallery, όσο και το Θέατρο Θησείον είναι από τους αγαπηµένους µου χώρους στην Αθήνα. Ο καθένας ξεχωριστά έχει µια ειδική ατµόσφαιρα, γεµάτη συναισθήµατα και εικόνες που µε οδήγησαν να τους επιλέξω, αφενός για να εντάξω τις συλλογές µου σένα χωροταξικό πλαίσιο ανάλογα µε την ιστορία που ήθελα να αφηγηθώ κάθε φορά και αφετέρου, γιατί βρήκα ενδιαφέρουσα σπουδή το συσχετισµό της µόδας µε τις υπόλοιπες τέχνες, τα σηµεία επαφής τους και τις διαφοροποιήσεις τους.

Υπάρχει άγχος πριν από κάθε show; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που σας «αγχώνει» περισσότερο; Κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας πάντα υπάρχει άγχος. Πρόκειται για µια παραγωγή µιας εναλλακτικής παράστασης που στήνεται πολύ καιρό κι ελπίζεις όλα να λειτουργήσουν όπως πρέπει µέσα στα 10 µε 15 λεπτά που διαρκεί. Αν όχι φόβος, σίγουρα αγωνία για το αν υπάρξει ανταπόκριση σαυτό που οραµατίστηκες και παρήγαγες, το οποίο σίγουρα δεν προορίζεται µόνο για προσωπική κατανάλωση. Από την άλλη, βέβαια, η προετοιµασία κρύβει κάθε φορά µια µαγεία και µια γλύκα, κυρίως αυτή της συνεργασίας µε τόσους ανθρώπους προκειµένου να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος του οποίου ζητάτε τη γνώµη προτού παρουσιάσετε τη συλλογή στο κοινό; Οι κοντινοί µου φίλοι. Θέλοντας και µη, τις δικές τους ανάγκες αφουγκράζοµαι, λαµβάνοντάς τες σοβαρά υπόψη µου πριν από κάθε βήµα. Αυτοί, άλλωστε, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγµα του target group στο οποίο απευθύνοµαι. Παρακολουθώ σιωπηλά τις αντιδράσεις τους, υπολογίζοντας την κριτική τους.

Ο σχεδιασµός ρούχων ήταν κάτι που σας γοήτευε από µικρό; Από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, το ήθελα. Τα βιβλία των µαθητικών µου χρόνων ήταν γεµάτα σκίτσα και σχέδια, ψιλόλιγνες γυναικείες φιγούρες και ρούχα.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στον κόσµο της µόδας; Τους γρήγορους ρυθµούς που δε σου επιτρέπουν να προλάβεις να βαρεθείς. Τα χρώµατα και τα υφάσµατα, τις υφές και τις ανατροπές. Τη µελέτη του ανθρώπινου σώµατος µε αρχιτεκτονική ευλάβεια σε µια προσπάθεια ανάδειξης των επιµέρους σηµείων που κάθε φορά επιθυµείς να ενισχύσεις.

Ποια είναι η γυναίκα τουηµήτρη Πέτρου; Είναι η σύγχρονη γυναίκα που κάνει καριέρα, έχει οικογένεια, ζει και ονειρεύεται. Έχει έντονη προσωπικότητα, γούστο και άποψη. Ξέρει τι θέλει και πώς θα το αποκτήσει, γνωρίζοντας ότι τα ρούχα είναι προέκταση του εαυτού της και είναι αυτή που ανάλογα µε την περίσταση επιλέγει να είναι κοµψή, άνετη, διαφορετική και πάντα ροµαντική, όπως επιτάσσει η θηλυκότητά της.

Βλέπουµε πως δηµιουργείτε συλλογές για άνδρες και γυναίκες. Εσείς τι προτιµάτε να σχεδιάζετε; Μου αρέσει εξίσου να σχεδιάζω και για τους δύο, ενώ πολλές φορές πειραµατίζοµαι, δανειζόµενος στοιχεία που έχουµε συνηθίσει να συναντάµε στην γκαρνταρόµπα του ενός και τα χρησιµοποιώ σε λεπτοµέρειες του άλλου και το αντίστροφο.

Διαβάστε περισσότερα στο GLOW 61

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΝΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΡΕΟΥ

GLOW LOVES

Οργανώστε έξυπνα τη ντουλάπα σας υιοθετώντας τα πιο χρηστικά pro tips
LIFE & CAREER

Οργανώστε έξυπνα τη ντουλάπα σας υιοθετώντας τα πιο χρηστικά pro tips