Είναι ένας από τους chef της γενιάς του που ξεχώρισε, και από ό,τι φαίνεται δικαίως. Ζούμε βέβαια στην εποχή της εικόνας και η αναγνώριση στον κόσμο της μαγειρικής συχνά ταυτίζεται με τις τηλεοπτικές μετοχές ή το διαδικτυακό εκτόπισμα που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας του χώρου. Ο Ανδρέας Λαγός έχει και από τα δύο, αν όμως κάτι του αναγνωρίζουμε είναι πως δεν έφτασε εδώ που έφτασε τυχαία. Κάτι που δεν ξέραμε για εκείνον είναι ότι στα 19 του κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μεσογειακής Μαγειρικής στην Κρήτη, ενώ η συνέχεια τον θέλει να ζυμώνεται και να δουλεύει σκληρά σε κουζίνες με στόφα και με ανάλογες προσδοκίες. Το 360 concept nomad by Andreas Lagos -μαγειρική 360 μοιρών- είναι το δικό του "παιδί" και με την υπογραφή του συνεχίζει δυναμικά να μαγειρεύει και να αναλαμβάνει project που τον εκφράζουν και του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει.
Οι βάσεις μπήκαν με τις σπουδές σε μαγειρική, ζαχαροπλαστική και οινολογία σε Ελλάδα και Γαλλία, αν όμως κάτι μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι κουβαλάει μέσα του ένα μωσαϊκό από εικόνες, αναμνήσεις και μαγειρικές καταβολές που έρχονται από τη Σάμο, τον τόπο που μεγάλωσε. Λίγο πριν αυτή η χρονιά κλείσει, βρήκαμε την ευκαιρία και του ζητήσαμε να μας περιγράψει την αίσθηση που του αφήνουν τα Χριστούγεννα, το τι σημαίνει γ' αυτόν η παράδοση, και φυσικά, την πιο νόστιμη, παραδοσιακή ελληνική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσουμε.
Ανδρέα, στα δικά σου μάτια, τι είναι αυτό που κάνει τις μέρες αυτές μοναδικές;
Οι γιορτές είναι για τα παιδιά αλλά και για όσους νιώθουν ακόμα παιδιά. Είναι η μαγική στιγμή του χρόνου που βλέπεις παντού χαμόγελα, οι βόλτες στην πόλη ξυπνούν γεύσεις και μυρωδιές παιδικών χρόνων και εσύ πιάνεις τον εαυτό να τραγουδάς ανέμελα Jingle bells, jingle bells..
Τα μυστικά για το τέλειο γιορτινό γεύμα; Υπάρχουν;
Το γιορτινό γεύμα φέρνει στο μυαλό την οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όλα μπορούν να συμβούν γύρω από ένα τραπέζι. Δεν υπάρχουν κανόνες αλλά μονάχα καλή διάθεση και φαντασία για να επιλέξεις το μενού, το art de la table, τη μουσική, τη διακόσμηση. It’s Christmas time!
Ο ιδανικός προορισμός για τις ημέρες αυτές;
Το σπίτι των γονιών μου στη Σάμο. Η μυρωδιά από το κατσικάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο, το τζάκι που παραμένει αναμμένο όλη μέρα, το πρώτο κρασί της χρονιάς που γεμίζει τα ποτήρια μας, το χριστουγεννιάτικο γεύμα με την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι, τα δώρα για όλους κάτω από το δέντρο είναι η σταθερή αξία μου για τις μέρες των γιορτών.
Ποια ελληνική συνταγή ξεχωρίζεις και σε ευχαριστεί να μαγειρεύεις αυτή την περίοδο;
Τους εορταστικούς λαχανοντολμάδες με σταφίδες και κουκουνάρι σερβιρισμένοι με μια απαλή κρέμα λεμονιού.
Τα Χριστούγεννα είναι ένα σύνολο από παραδόσεις και συνήθειες. Ποια από τα διαχρονικά στοιχεία προσπαθείς να αναπαράγεις μέχρι σήμερα;
Φτιάχνω παραδοσιακά κουραμπιέδες και μελομακάρονα για τους φίλους μου αλλά και για τα κεράσματα των ημερών. Τις παραμονές ξυπνώ νωρίς το πρωί για να υποδεχτώ τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, να δώσω και να πάρω αγάπη και χαρά.
Συνταγή για τα Ξεροτήγανα
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 αβγά
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 170 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 300 γρ. γάλα φρέσκο
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα
- Πετιμέζι
- Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
- Μάυρο σουσάμι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια και χτυπάμε καλά με αβγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό χωρίς σβόλους.
- Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι. Βάζουμε το ειδικό εργαλείο μέσα στο τηγάνι για 5 λεπτά για να ζεσταθεί καλά.
- Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το λάδι. Βουτάμε το εργαλείο στο χυλό και κατευθείαν στο ζεστό λάδι και αφήνουμε το ξεροτήγανο να πάρει χρώμα και κουνάμε λίγο το εργαλείο για να ξεκολλήσει.
- Βγάζουμε το ξεροτήγανο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα, ραντίζουμε με πετιμέζι, πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και λίγο μαύρο σουσάμι.