fbpixel

Search icon
Search
Ο νέος φωτισμός του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο - Εντυπωσιακές εικόνες από τα χθεσινά εγκαίνια
ARTS & CULTURE

Ο νέος φωτισμός του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο - Εντυπωσιακές εικόνες από τα χθεσινά εγκαίνια

Φέρει την υπογραφή της καταξιωμένης δημιουργού Ελευθερίας Ντεκώ και πλέον λάμπει ακόμα περισσότερο


O Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο αποτελεί ένα από τα εμβληματικά ορόσημα της Αθήνας, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο. Πλέον, λάμπει ακόμα περισσότερο χάρη στον νέο φωτισμό του από την καταξιωμένη δημιουργό Ελευθερία Ντεκώ, τον οποίο εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη βραδιά πλαισίωσε με τη μουσική του ο Σταύρος Ξαρχάκος, προκαλώντας συγκίνηση και απογειώνοντας την όλη ατμόσφαιρα.

Η Metlen Energy & Metals καλωσορίζει το κοινό σε ένα «Ταξίδι στο Φως», με τον νέο φωτισμό να αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, δίνοντάς του διάσταση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως έχει η γοητεία του μνημείο δε στερείται σε τίποτα λόγω του νέου φωτισμού. Ο LED φωτισμός και οι ειδικές κατασκευές έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν το τέλειο οπτικό αποτέλεσμα στον κόσμο. Να αναφέρουμε, επίσης, πως έχουν τοποθετηθεί στα σωστά σημεία μέσω καλωδιώσεων και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, 20 χρόνια μετά τον προηγούμενο φωτισμό του, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

naos-poseidona-fotismos-metlenjpg.webp


Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του ναού, να σημειώσουμε πως υπάρχουν μαρτυρίες για την ίδρυση ιερών στο ακρωτήρι ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. Οι πιο γνωστοί ναοί του Σουνίου, ο ναός της Αθηνάς και ο ναός του Ποσειδώνα, πιστεύεται ωστόσο ότι χτίστηκαν μόλις το 700 π.Χ. περίπου και οι κούροι τους χρονολογούνται περίπου εκατό χρόνια αργότερα. Τα υλικά που είναι χτισμένος ο ναός, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς στον Ναό του Ποσειδώνα δείχνουν ότι πιθανότατα σύχναζαν εκεί, μέλη της υψηλής και της αριστοκρατικής τάξης. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Ποσειδώνα ως τον «θεό της θάλασσας». Δεδομένης της σημασίας που είχε για την αρχαία Αθήνα το θαλάσσιο εμπόριο και το ναυτικό της στην ανάπτυξη και την επιβίωση της πόλης κατά τον πέμπτο αιώνα, ο Ποσειδώνας είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία για τους Αθηναίους.

Η μελέτη φωτισμού ανάδειξης του ιερού εκπονείται σε δύο φάσεις. Η α' φάση περιλαμβάνει το τέμενος του Ποσειδώνα, το οποίο ορίζεται με κτιστό περίβολο, και περιλαμβάνει τον ναό στο νότιο τμήμα του και στη βορειοδυτική πλευρά του τεμένους τη μεγάλη και τη μικρότερη στοά. Η β' φάση περιλαμβάνει τα τείχη του φρουρίου που εκτείνονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και τα λείψανα του οικισμού, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντρική οδό που ανηφορίζει από δυτικά προς ανατολικά, και του νεώσοικου.

sounio-fotismos-8.webp
Σταύρος Ξαρχάκος


Τα εγκαίνια του έργου τέλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη κι εκλεκτών καλεσμένων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Ο σύγχρονος φωτισμός με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Η μοναδική εικόνα που θα δούμε θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Γης σήμερα online, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά, το κάλλος έχει τις ρίζες του εδώ, στην Ελλάδα».

mitsotakis-naos-poseidonajpg.webp
Κυριάκος Μητσοτάκης


Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Με συγκίνηση και μεγάλη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας, μπροστά από ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδας μας. Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα, το οποίο εδώ και 2.500 περίπου χρόνια παραμένει διαχρονικός φάρος Ιστορίας και Πολιτισμού. Πρόκειται για μια παρέμβαση που ήταν επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του, γιατί αναδεικνύει τη μοναδική γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του, ενώ τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου, θα επιτρέπουν σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση. Στο εξής λοιπόν θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά, σ ένα έργο το οποίο επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ και η ομάδα της με την ίδια ευαισθησία που είδαμε στην ανάλογη παρέμβαση που έκανε στον Βράχο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και με τον ίδιο σεβασμό στο περιβάλλον από τη φωτορύπανση στη διάρκεια της νύχτας. Τολμώ να πω ότι έτσι ο ναός του Ποσειδώνα αποκτά την εμβέλεια που θα είχαν οραματιστεί και οι πρόγονοί μας, ταυτόχρονα ωστόσο και τις συνθήκες για να εντάσσεται πια στη σύγχρονη ζωή με εκδηλώσεις όπως η σημερινή για παράδειγμα. Γιατί το στοίχημα του πολιτισμού δεν είναι μόνο η διατήρηση της κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά και η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος».

naos-poseidona-fotismos-mendonijpg.webp
Λίνα Μενδώνη


Με τη σειρά της, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Ο ναός του Σουνίου ήταν το πιο σημαντικό σημείο μιας πανάρχαιας θαλάσσιας διαδρομής. Ήταν ακριβώς το σημείο που τα αρχαία σκαριά έστρεφαν το τιμόνι προς τα πάνω για να διαπλεύσουν το Αρχιπέλαγος. Απόψε, αποδίδουμε στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ολοκληρωμένη την φάση του προγράμματος, που αφορά στο κύριο τμήμα του ιερού και στο ναό του Ποσειδώνα. Ακολουθεί ο φωτισμός του τείχους, που προστατεύει το ακρωτήριο από την βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και του οικισμού, τον οποίο περικλείει. Ο φωτισμός του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς επιβλαβείς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, αναδεικνύει αποτελεσματικά και ομοιόμορφα τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του. Ήταν μια σύνθετη άσκηση, που απαιτούσε εξειδικευμένες μελέτες. Η Ελευθερία Ντεκώ και οι συνεργάτες της, εξειδικευμένοι, σε σύνθετα έργα φωτισμού, με μεγάλη διεθνή εμπειρία και διακρίσεις στην ανάδειξη μνημείων και χώρων πολιτισμού, ανέλαβε την εκπόνηση και υλοποίηση των απαιτητικών τεχνικών μελετών για μια σειρά ανάλογων έργων για το ΥΠΠΟ, με κορυφαία τον φωτισμό των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, του ναού του Ηφαίστου στο Θησείο και το Μνημείο του Φιλοπάππου».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:


Φωτογραφίες: Pool | Λιάκος Γιάννης, Κεντρική: INTIME