fbpixel

Search icon
Search
New entry: Ο Μιχαήλ-Αλέξανδρος Πάσσος δίνει στη μόδα κάτι φρέσκο
FASHION

New entry: Ο Μιχαήλ-Αλέξανδρος Πάσσος δίνει στη μόδα κάτι φρέσκο

Ο δημιουργός του The Motley Goat μας συστήνεται


Με τον Μιχαήλ-Αλέξανδρο γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια, όταν συνεργαζόταν με τον  Έλληνα σχεδιαστή Νάσο Ντότσικα. Χάρηκα πολύ, λοιπόν, όταν έμαθα ότι λάνσαρε το δικό του brand, το οποίο και με κέρδισε αμέσως. Φρέσκο και μοντέρνο, δίνει μια νέα και απολαυστική προσέγγιση για το τι είναι κομψό και stylish. Γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε πολύ γρήγορα και την προσοχή του κοινού, με γνωστούς Έλληνες να έχουν ήδη επιλέξει ένα από τα παιχνιδιάρικα premium αξεσουάρ και μπλουζάκια “The Motley Goat” για τις εμφανίσεις τους. «Έχοντας "θητεύσει" για αρκετά χρόνια στον χώρο της μόδας μέσα από διάφορες θέσεις, ένιωσα στη συνέχεια την ανάγκη να προτείνω μια συλλογή μέσα από τη δική μου ματιά» τονίζει ο ίδιος.

Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα brands; Ποια ανάγκη ήθελες να καλύψεις;

Η βασική διαφορά είναι, ότι πρόκειται για ένα sustainable fashion brand, αφού σε πολλούς κωδικούς χρησιμοποιούμε οργανικό βαμβάκι και όλα τα είδη είναι προϊόντα του λεγόμενου Δίκαιου Εμπορίου (σ.σ. ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα και προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη). Οι πρώτες ύλες είναι αποκλειστικά φυσικής προέλευσης και άριστης ποιότητας, ενώ τα χρώματα των εκτυπώσεων είναι eco-friendly και πραγματοποιούνται με ψηφιακούς εκτυπωτές τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι, αντέχουν και στον χρόνο. Όλα τα είδη της συλλογής εμπνέονται από το κατοχυρωμένο και πλέον αναγνωρίσιμο λογότυπο, το «Παρδαλό Κατσίκι», το οποίο με χιούμορ και αυτοσαρκασμό συνδέει το brand με τις ελληνικές του ρίζες αλλά και με τη χαρά που σκοπεύει να «μεταφέρει» σε όποιον το φορά.

Δηλώνεις ότι το “The Motley Goat” γνήσιο ελληνικό DNA. Τι εννοείς με αυτό; 

Το ίδιο το brand name, το "Παρδαλό Κατσίκι" δηλαδή, εμπνεύστηκε από μια κοινή ελληνική έκφραση για να αποτυπώσει την πολύ-συλλεκτικότητα που θέλω να εξωτερικεύσω. Από εκεί και πέρα, δηλώνει και πολλά ακόμα ελληνικά στοιχεία, ήθη, έθιμα, χαρακτηριστικά του Έλληνα έως και τις δικές μου προσωπικές αναμνήσεις, που αποτυπώνονται με τρόπο συχνά χιουμοριστικό!

Ξέρω ότι σε δένει μια φιλία-συνεργασία χρόνων με τον σχεδιαστή Νάσο Ντότσικα. Πώς σε βοήθησε η κοινή σας πορεία στον νέο σου ρόλο;

Μέσα από την συνεργασία μου με τον Νάσο, η οποία και διήρκεσε αρκετά χρόνια, κατάφερα να εξελιχθώ επαγγελματικά και να αποκτήσω γνώσεις και τεχνογνωσία. Οι σπουδές μου βασίστηκαν στους κλάδους των οικονομικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά έλειπε το formal training σχετικά με την βιομηχανία μόδας. Μέσα όμως από τη συνεργασίας μας, κατάφερα ως ένα βαθμό να καλύψω την έλλειψη αυτή. Κάτι στο οποίο σίγουρα συνέβαλε και η παρακολούθηση σεμιναρίων στο Λονδίνο. Επιπλέον, σημαντική ήταν και η επαφή με τον κόσμο της ελληνικής μόδας σε όλες του τις εκφάνσεις, από σχεδιαστές και χονδρέμπορους έως δημοσιογράφους μόδας και πολλοί άλλοι. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω την εμπειρία της συνεργασίας με έναν τόσο αξιόλογο σχεδιαστή και άνθρωπο. 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει;

Να ακολουθώ το ένστικτο μου και να εμπιστεύομαι την αισθητική μου, να μην επαναπαύομαι και να προσπαθώ διαρκώς να εξελίσσομαι.
themotleygoat-ss2018-17.jpg

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι δυσκολεύει έναν δημιουργό περισσότερο στην αρχή;

Υπό τις παρούσες συνθήκες, νομίζω το πλέον δύσκολο κομμάτι είναι η οικονομική πολιτική του κράτους και η μη επαρκής παραγωγική βάση στην σημερινή Ελλάδα.

Και ποιο είναι το σημαντικότερο ατού, με το οποίο πρέπει να εξοπλιστεί ο ίδιος;

Επιμονή και πολύ υπομονή. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το επιχειρείν στην Ελλάδα για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, ωστόσο με αρκετή πίστη και πολλή δουλειά όλα είναι εν τέλει εφικτά. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζεις που απευθύνεσαι και τι επιθυμείς να προσφέρεις στους πελάτες σου, και τελικά να παραμείνεις πιστός στο concept που εξ αρχής είχες.

Παρά την κρίση βλέπουμε αρκετά νέα πρότζεκτ να γεννιούνται κατά καιρούς. Δεν είναι λίγο οξύμωρο, λοιπόν, να μιλάμε για κρίση;

Η Ελλάδα σφύζει από δημιουργικούς ανθρώπους και υπάρχει ταλέντο. Τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, ώθησαν πολλούς νέους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, ως ένα μέσο βιοπορισμού και έκφρασης, ειδικότερα γιατί υπάρχει και έλλειψη θέσεων εργασίας. Κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως απαραίτητο να έχεις μια σαφή ιδέα, ένα concept που να κάνει τη διαφορά σε σύγκριση με ό,τι ήδη προσφέρει η αγορά. Έπειτα αναγκαίο είναι το ταλέντο, οι υποδομές για παραγωγή, το κεφάλαιο, ακόμα και ο παράγοντας τύχη, όπως και το timing που λανσάρει κανείς στην αγορά –όλα έχουν σημασία.
themotleygoat-ss2018-28.jpg

Μπορείς και χωρίς κεφάλαιο;

Μπορείς μέχρι ένα σημείο να έχεις μια κάποια εξέλιξη. Είναι και άλλοι παράγοντες που συντελούν. Χωρίς την ύπαρξη κεφαλαίου όμως, χρειάζεσαι πολλαπλάσια προσπάθεια, αρκετή τύχη και περισσότερο χρόνο. Τελικά, αν κάποιος έχει αξιόλογο προϊόν και δουλέψει σκληρά, θεωρώ ότι θα έρθει και η επιτυχία κάποια στιγμή. Νομοτελειακά μιλώντας.

Τι προτείνεις μέσα από τη νέα σου συλλογή για την καλοκαιρινή σεζόν;

T-shirts από άριστο βαμβάκι. Είναι άνετα, δροσερά και ευκολοφόρετα. Ό,τι πρέπει δηλαδή. Δεδομένου ότι τα prints και τα λογότυπα έχουν κάνει μια πολύ δυναμική επιστροφή τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να συμπληρώσουμε την γκαρνταρόμπα με t-shirts και κομψές στάμπες, ιδανικά για πρωινές και βραδινές εμφανίσεις.

Τα σχέδιά σου έχουν target group;

Όχι. Αυτή είναι και μια μικρή επιτυχία του brand, καθώς διαπιστώνουμε πως έχουμε πελάτες σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, από διαφορετικές χώρες και από τα δύο φύλα!
themotleygoat-ss2018-40.jpg

Kαι από τι εμπνέεσαι;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νόρμα που να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης. Οποιοδήποτε ερέθισμα ή στιγμιαία ιδέα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το επόμενο σχέδιο. Προσπαθώ πάντως, όσο μπορώ, να αντλώ στοιχεία από την Ελληνική παράδοση και τέχνη.

Πες μου έναν άνδρα και μια γυναίκα που θαυμάζεις για το στιλ τους και θα ήθελες να δεις να φορούν δημιουργίες σου.

Μου αρέσει ιδιαίτερα το στιλ της Ευγενίας Νιάρχου και του Ryan Gosling, στην καθημερινότητα μου όμως συναντώ πολλούς ανθρώπους τους οποίους και φαντάζομαι με "The Motley Goat" –ακριβώς επειδή απευθύνονται σε όλους, όπως σου είπα.
themotleygoat-ss2018-13.jpg