fbpixel

Search icon
Search
Nathalie Moellhausen: Η συγκλονιστική μάχη με τον καρκίνο και η συγκινητική προσπάθεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες
PEOPLE & MOMENTS

Nathalie Moellhausen: Η συγκλονιστική μάχη με τον καρκίνο και η συγκινητική προσπάθεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μία γυναίκα που παραδίδει μαθήματα ζωής και δύναμης


Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, που καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό και τα όριά του. Υπάρχουν στιγμές που η μοίρα, η τύχη δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο. Το ζήτημα είναι πώς το αντιμετωπίζει κανείς όλο αυτό, πώς το αντιλαμβάνεται, πώς αντιδρά, πώς διαχειρίζεται την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.

Η Nathalie Moellhausen είδε τη ζωή να της συμπεριφέρεται με σκληρό τρόπο, αλλά αυτή, από τη δική της μεριά, την κοίταξε στα μάτια. Τη μία στιγμή μπήκε στη ζωή της ο καρκίνος και την επόμενη, ξεκίνησε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μία γυναίκα-πρότυπο, που πάλεψε σκληρά στο Παρίσι και μας χάρισε μία από τις πιο δυνατές εικόνες, που ήδη έχουν «σημαδέψει» το κορυφαίο αθλητικό γεγονός...

Μία σπουδαία ιστορία!

Το απόλυτο παράδειγμα δύναμης

1200px-nathalie-moellhausen-fencingmob-2014-09-07-n01.jpg

Τον Φεβρουάριο του 2024, μέσα από μία σειρά εξετάσεων, ανακάλυψε ότι έχει έναν όγκο στη σπονδυλική στήλη της και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν τις μεγάλες «μάχες» στο Παρίσι χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η ζωή της άλλαξε ριζικά και όλα όσα γνώριζε, έπρεπε μέσα σε μερικά μόλις λεπτά να διαφοροποιηθούν. Στα 38 της χρόνια, η Nathalie Moellhausen, με καταγωγή από την Ιταλία και τη Βραζιλία, έπρεπε να ζυγίσει όλα τα δεδομένα και να πάρει την οριστική της απόφαση με φόντο το σπουδαίο «ραντεβού» στη γαλλική πρωτεύουσα. Ίσως, αρκετοί να περίμεναν πως θα έκανε ένα step back, αλλά η ίδια το διαχειρίστηκε όλο αυτό εντελώς διαφορετικά. Ήθελε να αγωνιστεί, ήθελε να παλέψει... Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ξιφασκίας επέ, αγωνίστηκε κατά της Καναδής Ruien Xiao, παρά το γεγονός ότι έχει όγκο στον κόκκυγα και κάπως έτσι, έστειλε το πιο δυνατό, το πιο ισχυρό μήνυμα δύναμης σε όλους όσους την παρακολούθησαν.

Ήταν από την αρχή φανερό πως αισθανόταν πολύ έντονους πόνους. Ήταν ξεκάθαρο πως υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της πρώτης της μονομαχίας στην ξιφασκία. Πρόσφατα, ανακάλυψε έναν όγκο στη σπονδυλική της στήλη, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο κι αφού ανάρρωσε, πήρε την απόφαση να αγωνιστεί. Η Moellhausen πήρε εξιτήριο λίγο νωρίτερα, προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αμέσως, ξεκίνησε μία ακόμη πιο εντατική προσπάθεια για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη με φόντο τον μεγάλο στόχο. Γνώριζε και η ίδια πως τίποτα δε θα ήταν εύκολο. Ήξερε πως οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ της και κακά τα ψέματα, πήρε κι ένα σημαντικό ρίσκο. Η γυναίκα, αυτή, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Παρίσι και τα κατάφερε, με τον κόσμο του αθλητισμού -κι όχι μόνο- να υποκλίνεται στο μεγαλείο της...

Η συγκλονιστική προσπάθεια

Το 2019, χάρισε στην Βραζιλία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κι έγραψε τη δική της ιστορία. Ήταν -ίσως- η πρώτη φορά που είδε τόσα βλέμματα να στρέφονται επάνω της και για ημέρες, ήταν κεντρικό πρόσωπο για τους Βραζιλιάνους. Τώρα, η Nathalie Moellhausen ξεπέρασε ξανά τον εαυτό της και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ-πολύ δύσκολο για την ίδια, δεν έκανε το step back. Aντιθέτως, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να είναι έτοιμη, όμως το σώμα της, της έστειλε το δικό του μήνυμα. 

Η γεννημένη στο Μιλάνο με βραζιλιάνικη υπηκοότητα, Moellhausen, βρήκε απέναντί της την Ruien Xiao, για τους «32» του eppe γυναικών και αισθάνθηκε μία έντονη αδιαθεσία. Ήταν φανερό πως η κατάστασή της δεν ήταν καλή κι αυτό που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες, ήταν η εικόνα μίας γυναίκας που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να παραμείνει όρθια, να σταθεί ενώ έτρεμαν τα πόδια της. Έκανε μία παύση, για μία στιγμή σταμάτησε, μετά από μετά από λίγα λεπτά επέστρεψε στην πίστα. Τελικά, γνώρισε την ήττα με σκορ 11-15, αλλά αυτό που πραγματικά μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε όλοι, ήταν το γεγονός ότι ενώ υπέφερε, δε θέλησε να τα παρατήσει. Κατέρρευσε και κλαίγοντας, ζήτησε ιατρική βοήθεια. Έπεσε στο έδαφος, αλλά γυρίσει στον αγώνα λίγα λεπτά μετά. 

Το ήθελε πολύ, ήθελε έστω να προσπαθήσει και τα κατάφερε! Το είχε σημείωσε -άλλωστε- αυτό και η ομάδα της, που μέσα από τα social media της είχε δημοσιεύσει ένα post, με φόντο την απόφαση της iconic αθλήτριας: «Η Nathalie θα αγωνιστεί τελικά αύριο στο Grand Palais, μετά από ένα παράξενο αστείο της μοίρας, που έκανε το Ολυμπιακό της ταξίδι πρόσφατα σκληρό, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που χρειαζόταν άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, από το οποίο βγήκε μόλις αυτή την εβδομάδα. Η πρόκληση ήταν τεράστια να αναρρώσει έγκαιρα για να αγωνιστεί. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η Nathalie θα σταθεί μία ακόμα φορά στην αγαπημένη της πίστα της ξιφασκίας, όπως ονειρεύτηκε, κόντρα σε όλα τα στατιστικά και τα προγνωστικά. Παρά την πρόσφατη σιωπή της, εκφράζει όλη τη βαθιά ευγνωμοσύνη της στην ομάδα της, τις ομοσπονδίες, τις ομάδες ξιφασκίας, τους συντρόφους, τους υποστηρικτές, τους νέους ξιφομάχους σε όλο τον κόσμο που τη συνόδευσαν στο ωραίο ταξίδι τους. Ξεχωριστά ευχαριστεί την απίστευτη ιατρική ομάδα της Γαλλίας.


Η Nathalie έχει αφιερώσει την καρδιά και την ψυχή της στην εξάσκηση αυτού του αθλήματος, με σκοπό να εξερευνήσει και να μοιραστεί την μυστηριώδη ομορφιά της τέχνης της ξιφασκίας και να εμπνεύσει το δικό μας ταξίδι πίσω από τη μάσκα του ξιφομάχου. Εμείς, η οικογένειά της, οι φίλοι της, η ομάδα της, είμαστε μάρτυρες της δύναμης και της αποφασιστικότητας που έχει δείξει αυτές τις μέρες. Είναι σειρά μας να της δώσουμε όλη μας την αγάπη και να τιμήσουμε μαζί της την ξιφασκία. Η Nathalie θα εκπροσωπήσει τη Βραζιλία τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες».

Η Nathalie Moellhausen είναι μία γυναίκα με απίστευτη δύναμη, με απίστευτο θάρρος και γενναιότητα και ακόμη κι αν μέσα στον αγωνιστικό χώρο γνώρισε την ήττα, είναι η αληθινή, η πραγματική νικήτρια, που έχει ήδη καταφέρει να «σημαδέψει» αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μετά τον αγώνα, νοσηλεύεται και πάλι και προγραμματίζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη γαλλική πρωτεύουσα. Συγκλονιστική...