fbpixel

Search icon
Search
Μύθος ή αλήθεια; 5 ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα ομορφιάς που απασχολούν σχεδόν κάθε γυναίκα & διευκρινίζουν τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε
MAGAZINE

Μύθος ή αλήθεια; 5 ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα ομορφιάς που απασχολούν σχεδόν κάθε γυναίκα & διευκρινίζουν τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε

Μιλούν για ζητήματα πλαστικής χειρουργικής και όχι μόνο


1. Ευάγγελος Ακτσαλής, Πλαστικός Χειρουργός

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι για τη διενέργεια των πλαστικών επεμβάσεων υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας; Μύθος!

Η Πλαστική Χειρουργική, μια εξ ορισμού παρεξηγημένη ιατρική ειδικότητα, θεωρείται πως αντιμετωπίζει αποκλειστικά τα σημάδια φθοράς και γήρατος και συνεπώς, αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό δεν ισχύει, όμως, πάντα. Παιδική ηλικία: Η συχνότερη επέμβαση σε αυτήν την περίοδο είναι η ωτοπλαστική, μια επέμβαση ρουτίνας, που διορθώνει τα πεταχτά αφτιά. Η καταλληλότερη ηλικία για την επέμβαση είναι προσχολικά, αλλά μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη. Διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα κι έχει ταχεία ανάρρωση, προσφέροντας οριστική λύση. Εφηβεία: Κατά την εφηβεία, το σώμα ακόμη αναπτύσσεται, οπότε είναι νωρίς για τις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις. Εξαίρεση αποτελεί η αποκατάσταση γυναικομαστίας, η διόρθωση, δηλαδή, των αφύσικα ανεπτυγμένων μαστών σε αγόρια. Τo συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί εστία ψυχολογικής επιβάρυνσης και αμηχανίας για τον έφηβο. Οι ήπιες γυναικομαστίες αντιμετωπίζονται με λιποαναρρόφηση, ενώ σε βαρύτερες μορφές απαιτείται μαστεκτομή, αφαίρεση, δηλαδή, του πλεονάζοντος μαστού. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. 

Μετεφηβικά: Η αυξητική στήθους είναι η πιο συνήθης αισθητική επέμβαση μεταξύ των νεαρών γυναικών, που υστερούν σε «φυσικά προσόντα» ή που φέρουν κάποια ανατομική δυσμορφία (π.χ. σωληνωτούς μαστούς ή ανισομαστία) οπότε επιθυμούν την αποκατάσταση της συμμετρίας στο σώμα τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Η αυξητική διαρκεί δύο ώρες κι έχει ταχεία ανάρρωση. Είναι ευνόητο ότι κάθε ηλικία είναι ξεχωριστή και κάθε άτομο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις. Χρέος του Πλαστικού Χειρουργού είναι ν’ αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό εξατομικευμένα και να προτείνει λύσεις βασισμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες του, που θ’ αναδεικνύουν τον καλύτερό του εαυτό με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο.

mythos.jpg

2. Dr. med. Δημήτρης Θεοδώρου, Ειδικός Πλαστικός Χειρουργός

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι η βλεφαροπλαστική λύνει όλα τα θέματα άνω και κάτω βλεφάρου; Μύθος!

Στo πλαίσιο της βλεφαροπλαστικής χειρουργικής επέμβασης αντιμετωπίζεται η χαλάρωση του άνω και κάτω βλεφάρου, με την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και στην περίπτωση που υπάρχει τοπικό λίπος, το οποίο δημιουργεί πρήξιμο, αυτό αφαιρείται. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν οιδήματα και πρήξιμο στα βλέφαρα λόγω κατακράτησης υγρών, η επέμβαση θα βελτιώσει το φαινόμενο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα το εξαλείψει και η μετεγχειρητική αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Όταν η βλεφαροχάλαση συνοδεύεται από πτώση του φρυδιού, ενδείκνυται η συνδυαστική ανόρθωση του φρυδιού χειρουργικά ή με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Όταν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και το άνω μέρος του ζυγωματικού, παρόλο που η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει χειρουργικά, με ανακατανομή λίπους, είναι προτιμότερο αρχικά να διορθωθεί μ’ έγχυση υαλουρονικού οξέος. Όταν η περίσσεια δέρματος είναι ελάχιστη και δεν έχουμε οιδήματα, θα μπορούσε η διόρθωση να γίνει αναίμακτα, με τη χρήση ενέργειας πλάσματος.

3. Έλενα Ραδοπούλου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι τα αντηλιακά προστατεύουν σε κάθε περίπτωση από τις φωτο-αλλεργίες; Μύθος!

Φωτο-αλλεργία είναι η κατάσταση κατά την οποία το δέρμα μετά την εφαρμογή καλλυντικών αντιδράει, ύστερα από την έκθεσή του στον ήλιο. Η κατάσταση αυτή εντείνεται αν ο ασθενής λαμβάνει κάποιους τύπους φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής του πίεσης (διουρητικά) ή άλλων νευρολογικών. Συνήθως, τα συμπτώματά της εμφανίζονται 24-48 ώρες μετά την ηλιοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν χρησιμοποιήσει κάποια καλλυντική κρέμα που δεν τους προκαλούσε πρωτύτερα συμπτωματολογία. Έτσι, παρουσιάζονται ερυθρότητα, κνησμός, πολλές φορές οίδημα ή ακόμη και φυσαλίδες στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές (πρόσωπο, décolletage, χέρια), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλα σημεία του σώματος. Το αντηλιακό με υψηλό SPF συνήθως προφυλάσσει από την επιβλαβή δράση του ήλιου κι επομένως την εμφάνισή της αλλεργίας.

Παρά την εφαρμογή του σωστού αντηλιακού, όμως, πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, αν ο ασθενής έχει εφαρμόσει κάποια κρέμα που προκαλεί φωτοευαισθησία. Η θεραπεία συνίσταται στην από του στόματος λήψη αντισταμινικών ουσιών, στην τοπική εφαρμογή θεραπευτικών κρεμών και χρήσης του κατάλληλου αντηλιακού, που προτείνεται από τον δερματολόγο σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι αναγκαία ακόμη και η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών από το στόμα μαζί μετη βαθμιαία επάνοδο στον ήλιο. Για την αποφυγή της εμφάνισης δερματολογικών ασθενειών, είναι ορθή η επίσκεψη σε δερματολόγο για την επιλογή των ενδεδειγμένων δερμο-καλλυντικών προϊόντων και αντηλιακού. Επενδύστε μόνο στις επιλογές εκείνες που θ’ αναδείξουν το δέρμα σας και θα το προστατέψουν από τη δράση του ήλιου.

shutterstock-795630106.jpg

4. Σταμάτης Σαπουντζής, Πλαστικός Χειρουργός

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι η αυξητική χειλιών με υαλουρονικό επιδέχεται αλλαγών μετά την εφαρμογή, σε σχέση με τη μέθοδο μεταφοράς λίπους; Αλήθεια!

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών αυξητικής χειλιών, που όχι απλά δεν έχουν καμία φυσικότητα, αλλά αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής. Έχοντας ως εφαλτήριο τις περιπτώσεις αυτές, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό πως η φυσικότητα ή μη του τελικού αισθητικού αποτελέσματος δεν εξαρτάται τόσο από το υλικό, αλλά από την ποσότητα που θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε. Βάζοντας, δηλαδή, την κατάλληλη ποσότητα -είτε υαλουρονικού είτε λίπους- εγγυόμαστε και στον ασθενή το φυσικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Η χρήση κάθε υλικού έχει τα πλεονεκτήματά της έναντι των υπολοίπων, τα οποία οφείλουμε να γνωστοποιούμε στους ασθενείς, διευκολύνοντάς τους στην επιλογή του πλέον κατάλληλου υλικού, που θα εναρμονίζεται πρωτίστως με τη διάρκεια του αποτελέσματος της παρέμβασης που μας ζητούν.

Το υαλουρονικό έχει το πλεονέκτημα πως είναι ένα υλικό που προσδίδει έναν αναστρέψιμο χαρακτήρα στην παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κάποιος να δει το αποτέλεσμα και σε περίπτωση που δεν του αρέσει, είτε να μην το επαναλάβει, αφού σταδιακά υποχωρεί και τα χείλη επανέρχονται στην αρχική τους μορφή, ή ακόμη και να μας ζητήσει να χρησιμοποιήσουμε αντίδοτο, που επιτρέπει στο υλικό να διαλυθεί. Η τελευταία αυτή διαδικασία, μάλιστα, το καθιστά ένα εύπλαστο εργαλείο στα χέρια των πλαστικών χειρουργών.

Από την άλλη, το λίπος, ως υλικό προερχόμενο από τον ίδιο τον οργανισμό, έχει το πλεονέκτημα πως με την τοποθέτησή του δε θα προκαλέσει ποτέ αντίδραση στα χείλη. Επιπλέον, έπειτα από μία ή δύο εφαρμογές και τη συνοδό εν μέρει απορρόφησή του, είναι ικανό να προσφέρει ένα μακροχρόνιο και -σχεδόν- μόνιμο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, αν κάποιος επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα μόνιμο αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγηθεί στην τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, γνωστών και ως “Permalip”, μέθοδο η οποία, επίσης, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

5. Dr. Δημήτρης Τριανταφύλλου, Πλαστικός Χειρουργός

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι η λιποαναρρόφηση προκαλεί έντονη χαλάρωση του δέρματος σε κάποιες περιπτώσεις; Αλήθεια!

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Αφορά γυναίκες και άντρες. Εφαρμόζεται κι έχει απόλυτη ένδειξη για τις ανατομικές περιοχές, όπου υπάρχει τοπικά αποθηκευμένο λίπος, το οποίο δεν ελαττώνεται με τη δίαιτα ή τη γυμναστική. Το τοπικό αυτό λίπος εμφανίζεται «τυπικά» στους γλουτούς, τους γοφούς, την κοιλιά, τους μηρούς, τους βραχίονες, στην έσω επιφάνεια γόνατος, στο προγούλι, ακόμη και στις γάμπες. Αποτελεί μέθοδο βελτίωσης περιγράμματος και όχι αδυνατίσματος ή ελάττωσης σωματικού βάρους. Απαραίτητη, η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού. Η ιδανική ασθενής πρέπει να είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, σε καλή γενική κατάσταση, με φυσιολογικό σωματικό βάρος και καλό τόνο (ελαστικότητας) δέρματος. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, με την ταχεία εξέλιξη και τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό (λεπτότερες κάψουλες, παλόμενη λιποαναρρόφηση κ.λπ.), τα όρια και οι ενδείξεις της λιποαναρρόφησης έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, με περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, που κάποτε δε θα τα θεωρούσαμε υποψήφια. Σ’ έμπειρα χέρια, τα αποτελέσματα σε αυτά τα άτομα μπορεί να είναι εξίσου θεαματικά. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου αφαιρείται περισσότερο λίπος ή δεν υπάρχει η απαιτούμενη ελαστικότητα και το δέρμα χαλαρώνει, «κρέμεται». Αυτό αντιμετωπίζεται με εκτομή/αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει. Σε ήπιες περιπτώσεις αποτελεσματική είναι και η χρήση μηχανημάτων, όπως οι ραδιοσυχνότητες (RF).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 159 ΙΟΥΝΙΟΣ 2020