fbpixel

Search icon
Search
Must visit εκθέσεις στην πόλη για να επισκεφθείτε τον Ιούνιο
AGENDA

Must visit εκθέσεις στην πόλη για να επισκεφθείτε τον Ιούνιο

Αν και πρώτος μήνας του καλοκαιριού, τα εικαστικά events καλά κρατούν


Η τέχνη αποτελεί, αναμφισβήτητα, την έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας. Ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στην πίεση της πραγματικότητας και την παγκόσμια κρίση, το ταλέντο των δημιουργών παραμένει αστείρευτο παράγοντας έργο και προσφέροντας συνεχώς νέες προτάσεις. Τις οποίες φυσικά καλείστε να ανακαλύψετε, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην καθημερινότητά σας. Εάν ψάχνετε, λοιπόν, κάποια εναλλακτική πρόταση για να περάσετε ένα απόγευμα στην πόλη ευχάριστα και εποικοδομητικά, τότε περάστε μία βόλτα από τις παρακάτω εκθέσεις τέχνης που θα βρείτε .

"Το ξεχασμένο Μέτωπο και η ελληνική εμπειρία 1915-1919", ΜΙΕΤ

mietmietmietthessaloniki.jpg

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ανέκαθεν μια αμφιλεγόμενη θέση στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Στη δίγλωσση αυτή έκθεση, που πραγματοποιείται στο ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας), η Ελλάδα τοποθετείται πάλι στο πλαίσιο του πολέμου αυτού και αναδεικνύονται οι επιπτώσεις του για τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται και φωτίζονται πτυχές του πολέμου, όπως η αλληλογραφία στρατιωτών, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν (υποβρύχια και αεροπλάνα, πόλεμος αερίων), η κατασκοπεία, αλλά και οι στρατιωτικοί χάρτες που σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για ειρηνικούς σκοπούς. Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο και πολυποίκιλο υλικό των συλλογών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ) και περιμένει μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν από κοντά την άγνωστη πλευρά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Έως τις 3 Αυγούστου 2018.

Selfimages: έκθεση φωτογραφικών πορτραίτων, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

mats.jpg

Την έκθεση επιμελείται η Νατάσα Μαρκίδου και παρουσιάζονται περισσότερα από 130 έργα, 33 Ελλήνων δημιουργών, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε πέντε ενότητες: Αυτοβιογραφία, Ταυτότητα, Ρευστότητα, Οικείο και Δημόσιο και Αρχέγονη Μνήμη. Σύμφωνα με την curator και δημιουργό, στην πρώτη κατηγορία, η αυτοβιογραφία μέσω της φωτογραφίας αναλαμβάνει τον ρόλο ενός διεισδυτικού καθρέφτη και αποτυπώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα στερεότυπα.  Προχωρώντας στην κατηγορία του οικείου και δημοσίου, οι φωτογράφοι βρίσκονται σε μια διαδικασία ανάγνωσης του εσωτερικού χώρου ως περιβάλλον, ενώ ο δημόσιος χώρος επιδρά στον άνθρωπο μέσω της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, στην αρχέγονη μνήμη ο εαυτός ωθείται προς τη φύση μέσω μιας προϋπάρχουσας γνώσης, που την αναγνωρίζει ως τόπο καταγωγής και κατάληξης της ύπαρξής του. Τα φωτογραφικά πορτραίτα θα έχετε την ευκαιρία να τα θαυμάσετε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α, στο λιμάνι, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Κώστας Λούστας - Νέα Υόρκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

3-paramount-market-new-york-1964-oi-on-hardbaord-92-x-129-cm-1.png


Στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής Κώστας Λούστας Νέα Υόρκη / Kostas Loustas New York. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Το θέμα αφορά τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, τις σκηνές της καθημερινότητας, τις προσωπογραφίες και τις θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «Broadway», με τα ιδιαίτερα μορφολογικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, επηρεασμένου από τα κινήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και των Ελλήνων δασκάλων του. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια ζωγραφικής αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικής ζωής του Κώστα Λούστα, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τις μνήμες που διαμόρφωσε κατά τη διαμονή του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Metamorphica, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

marisa-zattini-fili-nel-vento-intervento-a-china-su-lettera-antica-1824-10-x-21-cm.jpg

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Γενί Τζαμί την έκθεση "Metamorphica". Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο project της εικαστικού και ποιήτριας Marisa Zattini και περιλαμβάνει μια σειρά έργων αφιερωμένων στην έννοια της φαντασίας και της σχέσης της με τη φύση. Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί με μελάνι πάνω σε παλιά κείμενα, χρονολογημένα μεταξύ του 1800 και του 1833, με μια τεχνική που συνδυάζει το μελάνι με φύλλα αλουμινίου - καθρέφτη. Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της αίθουσας τέχνης "Τεχνοχώρος" στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Εάν σας δελεάζει η σύγχρονη τέχνη και αγαπάτε τα παλιά χειρόγραφα, αυτή είναι μία έκθεση που θα πρέπει να βάλετε στη λίστα σας μέχρι και τις 30 Ιουνίου, που ολοκληρώνεται.

Μαρία Ζιάκα - Άγγελος Βλάσσης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ziaka-01.jpg
Έργο της ζωγράφου Μαρίας Ζιάκα.

vlassis-01.jpg
Έργο του γλύπτη Άγγελου Βλάσση.

Η ζωγράφος-χαράκτρια Μαρία Ζιάκα και ο γλύπτης Άγγελος Βλάσσης συμπορεύονται στη ζωή και την τέχνη και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε δύο εκθέσεις, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτήν την Παρασκευή, 1 Ιουνίου. Στην πρώτη έκθεση ξετυλίγεται το ταλέντο της Ζιάκα, με περισσότερα από 50 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, εμπνευσμένα από τη Νικόπολη και την Πέτρα της Ιορδανίας. Εκτός από τα παραδοσιακά μέσα, η δημιουργός πειραματίζεται και με το ρετσίνι και την άμμο. Στην έκθεση του Άγγελου Βλάσση  παρουσιάζονται περίπου 65 γλυπτά και ανάγλυφα. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται προτομές και ανδριάντες του Σεφέρη, του Καβάφη, του Βενιζέλου και του Λαμπράκη, μνημεία σχετιζόμενα με την Εθνική Αντίσταση, αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή παράδοση, καθώς και συνθέσεις με γυναικείες μορφές. 

Interstices-Διάκενα, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

waldron2.jpg

Η ανατρεπτική εικαστικός Ira Waldron παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο και με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα, που ξεπερνούν τα όρια των συμβάσεων και των προκαταλήψεων. Μερικά από τα υποκείμενα της έμπνευσής της είναι ο Αλμπέρ Καμύ, ο Τζακ Κέρουακ, ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μάικλ Τζάκσον και οι σιωπηλές παρατηρήσεις για την ανθρώπινη φύση της Sei Shonagon, συνοδού της Αυτοκράτειρας της Ιαπωνίας τον 10ου αιώνα. Η συγκεκριμένη έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεχωρίζει για το γεγονός, ότι η Ira Waldron δεν αναγνωρίζει εμπόδια ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάθε φορά, για να προσεγγίσει ένα θέμα, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει στον χώρο. Εάν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε την τεχνοτροπία της από κοντά, μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση μέχρι και τις 24 Ιουνίου στην αποθήκη Β1 στο λιμάνι.