fbpixel

Search icon
Search
Μπορεί η καθιστική ζωή να μας γεράσει;
MAGAZINE

Μπορεί η καθιστική ζωή να μας γεράσει;

Η Χρυσάνθη Σταματίου, physiotherapist, μας εξηγεί πώς η φυσικοθεραπεία συνιστά μια πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε πόνου στο σώμα μας


Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι από μια ηλικία και πάνω παρουσιάζουν πόνους που οφείλονται είτε σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις είτε και σε άλλα νοσήματα. Όμως, όλο και περισσότεροι νέοι σήμερα πονούν, με τη σπονδυλική στήλη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μυσοκελετικών παθήσεων σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Τα προβλήματα ποικίλλουν, με πιο γνωστά το αυχενικό σύνδρομο και την οσφυαλγία.

Αυχενικό σύνδρομο και οσφυαλγία: είναι παθήσεις της καθιστικής ζωής και όχι της γήρανσης;

Με τους όρους «αυχενικό σύνδρομο» και «οσφυαλγία» καλύπτουμε μια τεράστια γκάμα προβλημάτων που αφορούν αυτές τις περιοχές. Οι γνωστότερες είναι τα δισκικά προβλήματα, οι αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης λόγω αρθρίτιδας, οι μυϊκές ανισορροπίες, η υπερκινητικότητα και το στρες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος νεαρής ηλικίας υποφέρει από αυτές τις παθήσεις. Βασική αιτιολογία δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η αιτιολογία των πόνων στη σπονδυλική στήλη είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή. Συνήθως αυτές οι παθολογίες που εμφανίζονται και μένουν οφείλονται στην καθιστική ζωή ή την έντονη κόπωση ή ακόμη και στο στρες. Δηλαδή, οι πολλές ώρες στο γραφείο χωρίς διαλείμματα, οι πολλές επαναλήψεις μιας συγκεκριμένης κίνησης στη δουλειά ή η αύξηση του μυϊκού τόνου λόγω του άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, φέρνουν αποτελέσματα πόνου. Το σώμα μας μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις μας, όμως θέλει πάντα μέτρο και αντίληψη για το πόσα μπορεί να αντέξει.

shutterstock-1619862787.jpg

Πώς μπορούν αντιμετωπιστούν;

Η πλειονότητα συνήθως θα πάρει χάπια για να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα, τα οποία βοηθούν άμεσα και με πολύ καλά αποτελέσματα στον πόνο, όμως δεν μπορούν να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασθενή. Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία είναι η πλέον διαδεδομένη λύση στα παραπάνω προβλήματα. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι είναι απλά μασάζ και μηχανήματα, κάτι που στην εποχή μας δεν ισχύει.

Πώς λειτουργεί η φυσικοθεραπεία στις παθήσεις;

Στάδιο ένα: Ο εκάστοτε φυσικοθεραπευτής οφείλει να αξιολογήσει και να εξατομικεύσει το πρόγραμμα θεραπείας. Αρχικά, οφείλουμε να δούμε τι πυροδοτεί τον πόνο του ασθενή και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να τον διορθώσουμε.

Στάδιο δύο: Η δουλειά της φυσικοθεραπείας σε πρώτη φάση είναι να μειώσει τον πόνο με θεραπευτικές μεθόδους. Κάποιες από αυτές είναι: κινητοποιήσεις σπονδυλικής στήλης, μάλαξη μαλακών μορίων, σύγχρονα μηχανήματα φυσικοθεραπείας, βελονισμός, θεραπευτική άσκηση.

Στάδιο τρία: Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη επιστήμη είναι να βλέπει τον ασθενή ως ολότητα και όχι ως κομμάτι, με άλλα λόγια, η φυσικοθεραπεία δεν επεμβαίνει μόνο στην περιοχή του πόνου, αλλά όπου πρέπει και είναι δυνατόν, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που πυροδοτεί τον πόνο. Προχωρώντας με τις τεχνικές, οφείλουμε να διορθώσουμε την καθημερινότητα του ασθενή, δίνοντας θεραπευτική άσκηση, για να την εφαρμόζει όσο το δυνατόν περισσότερο, και λίγα tips για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ζωής του χωρίς να σταματήσει τίποτα.

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να μας ανακουφίσει από το στρες;

Για το άγχος που εκφράζεται στο μυοσκελετικό μας, είτε με οξύ είτε με χρόνιο πόνο, ο βελονισμός είναι από τις καλύτερες μεθόδους για να κατευνάσουμε τα συμπτώματα και να προλάβουμε πόνους που προκαλεί το στρες.

image0.jpg

Ευχαριστούμε τη Χρυσάνθη Σταματίου πτυχιούχο φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙΘ ειδικευμεύμενη στο maual therapyst, muligan, dry needling, βιοιατρικό βελονισμό, που έχουν πολλά πλεονεκτήματά όσον αναφορά τον χρόνο αποκατάστασης και την ποιότητά τους, για τις πληροφορίες.

Info: Χρυσοστόμου Σμύρνης 37, Διαβατά Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2313 073274, chrysanthi-stamatiou.gr

Instagram: @xrysanthistamatiou

Facebook: chrysanthi stam physiotherapy

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024