Εσείς είστε ευτυχισμένοι στη δουλειά σας;
Όσοι απάντησαν ναι, τότε θεωρούνται αρκετά τυχεροί, καθώς έρευνες δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν απολαμβάνει την εργασία του. Η ανάγκη της επιβίωσης μας ωθεί να δουλεύουμε ακόμη και σε τομείς που δεν είναι του αντικειμένου μας, δεν μας καλύπτουν ή τις περισσότερες φορές θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικοί. Η εργασία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εάν αναλογιστούμε πως τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα απασχολούμαστε εκεί. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να μας προσφέρει ευχάριστα συναισθήματα, προκειμένου να μην επηρεάζει την ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Πώς αντιλαμβανόμαστε ένα εργασιακό τοξικό περιβάλλον; Μια μελέτη του Harvard University, εξετάζοντας 50.000 εργαζομένους σε 11 διαφορετικές επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε στις συνθήκες που κυριαρχούν σε μια τέτοια περίπτωση. Η έρευνα απέδειξε πέντε αναμφισβήτητα σημάδια που πυροδοτούν την τοξικότητα και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σας.
Gossip έναντι παραγωγικότητας: Η δημιουργία κλίκων, τα κουτσομπολιά, τα πικρόχολα σχόλια για την αποδοτικότητα ενός συναδέλφου, είναι καταστάσεις που σχετίζονται με τοξικούς εργαζομένους, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το γνωστό “spill the tea” από το να εργάζονται σκληρά.
Κυριαρχεί αρνητικό συναίσθημα: Εάν βρεθείτε σε ένα χώρο, όπου συνεχώς αφεντικά και υπάλληλοι διακατέχονται από απαισιοδοξία, μιζέρια και κυρίως γκρίνια για τα πάντα, τότε αναμφισβήτητα θεωρείται τοξικό. Όλοι μπορεί να έχουμε μια άσχημη μέρα ή να μην αισθανόμαστε καλά, αλλά στα πλαίσια εργασίας οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να προσπαθούμε με θέληση να αποδώσουμε στο μέγιστο.
Απουσιάζει η έννοια του leader: Τα άτομα με εμπειρία και γνώσεις οφείλουν να στέκονται δίπλα στους εργαζομένους, ώστε να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν.
Οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται ως «εργαλεία»: Αυτό σχετίζεται με την χειραγώγησή τους, χρησιμοποιώντας ανήθικα και κακεντρεχή μέσα για να ενοχλήσουν τους γύρω τους, πολλές φορές και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, πιστεύοντας πως δεν αξίζουν μια εργασιακή ευτυχία και είναι μόνο τα μέσα για να φέρνουν το χρήμα στην εταιρεία.
Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση έχει σοβαρό αντίκτυπο στην συμπεριφορά μας, είτε αφορά τα επαγγελματικά είτε τα προσωπικά μας θέματα. Πρωτίστως, μειώνεται η αποδοτικότητα μας, δεν ενεργούμε με την ίδια επιθυμία για εξέλιξη, μάθηση και διακατεχόμαστε από άρνηση ήδη από το πρώτο λεπτό που εισερχόμαστε. Αυτό το γεγονός, επηρεάζει σημαντικά την επαγγελματική μας πορεία και μας διατηρεί σε ένα σταθερό και πολλές φορές κατηφορικό επίπεδο.
Βέβαια, η επιρροή του συνεχίζει να μας ταλανίζει και εκτός δουλειάς. Εάν η ψυχολογία μας για 8 ώρες την ημέρα χαρακτηρίζεται από τοξικότητα, αυτό μας ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, τα τελευταία 20 χρόνια τα τοξικά, εργασιακά περιβάλλοντα έχουν συμβάλλει στην αύξηση της κατάθλιψης, της ψυχολογικής βίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Τα νεύρα, το άγχος, η μιζέρια είναι κάποια σύνηθη στοιχεία όσων εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.
Δίνοντας μια πνοή υγιούς περιβάλλοντος
Η καλύτερη συμβουλή για να αποβάλλετε αυτό το συναίσθημα από την ζωή σας είναι να παραιτηθείτε, αλλά δεδομένης της επίπονης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε είναι κατανοητό πως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε μια δουλειά, η οποία θα σας προσφέρει και τα βασικά προς το ζην. Έτσι, λοιπόν, έως ότου καταφέρετε να απαλλαγείτε, εμείς συγκεντρώσαμε 5+1 tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε το καλό εργασιακό κλίμα και να αντεπεξέλθετε πλήρως.
Μην συμμετέχετε σε εχθρικές στάσεις και κλίκες: Χτίστε μια απόσταση ασφαλείας από τα άτομα που αναζητούν καβγάδες και σχολιασμούς. Όταν κάποιος σας επιτίθεται μην του επιτρέπεται να σας υπονομεύσει και να επηρεαστείτε από την γνώμη του, αγνοήστε τον και συνεχίστε τη δουλειά σας. Την ίδια στάση να ακολουθήσετε και στην περίπτωση που σας πλησιάζει για να κάνετε κουτσομπολιό. Απαντήστε με ουδέτερο τρόπο, αλλάζοντας θέμα συζήτησης, για να αντιληφθεί ότι δεν είστε αυτής της «σχολής».
Θετικότητα: Διατηρήστε την αισιοδοξία και το χαμόγελό σας χωρίς να πέφτετε στην παγίδα της απαισιοδοξίας στο γραφείο. Μπορείτε να αναζητήσετε και συναδέλφους, που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα ίδια με εσάς, ώστε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να αποκτήσετε ένα στήριγμα για να περνάνε ευχάριστα οι ώρες σας.
Μην απορρίπτετε το στάδιο της βοήθειας: Η παραμονή σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να μειώσει δραστικά την αυτοεκτίμησή μας. Αναζητήστε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εκφράσετε το συσσωρευμένο θυμό σας και θα σας δώσει μια κατευθυντήρια γραμμή για να διαφυλάξετε την ψυχοσωματική σας υγεία.
Θέστε τα όριά σας: Ξεκαθαρίστε με τις πράξεις σας τι αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά για εσάς, τι ανέχεστε και τι σας προσβάλλει και μην επιτρέπετε να τα ξεπερνάνε. Σε αυτήν την περίπτωση, χειριστείτε την κατάσταση με επαγγελματικό τρόπο.
Αποβάλλετε τα προβλήματα σας εκτός σπιτιού: Προσπαθήστε να σταματήσετε τα συνεχή παράπονα, εννοείται πως είναι λογικό να θελήσετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, αλλά μην ξεφύγετε από τα όρια. Για να καταφέρετε να διατηρείτε ένα ήρεμο μυαλό και να απομακρύνετε το έντονο άγχος, δοκιμάστε να ξεκινήσετε μία δραστηριότητα που θα σας ικανοποιεί, όπως pilates, περπάτημα, yoga.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη: Δείξτε δυναμισμό στις απαιτήσεις του ανωτέρου σας, προσαρμοστείτε στα ζητήματά του και ακολουθήστε τις οδηγίες του με αυτοπεποίθηση, συζητώντας αν χρειαστεί τις ίδιες λεπτομέρειες ξανά και ξανά. Μην διστάσετε να προτείνετε ιδέες και να πάρετε πρωτοβουλίες. Με αυτή τη στάση θα χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως θα δώσετε την εντύπωση πως δεν είστε φερέφωνο, αλλά εκτελείτε σωστά την δουλειά, χωρίς να ξεπερνιούνται όρια και να καταπατάται ο εαυτός σας.