Μια κατοικία στα ψηλά του οικισμού της πανέμορφης Ύδρας αποτελεί τον ορισμό της «ποιότητας ζωής», απολαμβάνοντας μια μαγευτική θέα με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Υπήρξε η καλοκαιρινή κατοικία της συγγραφέα Μαργαρίτας Λυμπεράκη και στη συνέχεια της, επίσης, συγγραφέως κόρης της, Μαργαρίτας Καραπάνου -οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των δύο γυναικών και η μεταξύ τους ιδιόρρυθμη σχέση έγινε ακόμη και θεατρικό έργο. Κοντά στα υπέροχα παράθυρά της, απ’ όπου η θέα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική και οι δύο γυναίκες έχουν εμπνευστεί κι έχουν γράψει μερικά από τα πιο σπουδαία έργα τους. Πριν λίγα χρόνια, από το 2009 και μετά, η κατοικία πέρασε στα χέρια μιας 6μελούς οικογένειας, που χρησιμοποιεί το σπίτι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ανακαίνιση ανέλαβε ο Υδραίος Μιχάλης Πελεκάνος, o oποίος αφού σπούδασε interior architecture στην Αμερική και εργάστηκε σε γνωστή κατασκευαστική εταιρία του Σικάγο, είναι εδώ και καιρό μόνιμος κάτοικος του νησιού και ασχολείται με κατασκευές. Υπέρμαχος του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής των σπιτιών σε σχέση με τον τόπο που βρίσκονται, κάτι που όσο τον γνωρίζει κανείς, τόσο περισσότερο εκτιμά και σέβεται, προσπάθησε να διατηρήσει στην κατοικία τα στοιχεία εκείνα που της έδιναν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Στο εσωτερικό ανακατασκευάστηκαν τα δάπεδα και οι εγκαταστάσεις, ενώ ξανασχεδιάστηκε εξαρχής η διαρρύθμισή του, σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών. Στο ισόγειο, οι εσωτερικές τοιχοποιίες καταργήθηκαν και δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος κουζίνας και τραπεζαρίας, όπου η οικογένεια περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ στο πίσω μέρος της κατοικίας το καθιστικό οργανώθηκε στο πιο δροσερό σημείο, χωρίς καν να χρησιμοποιηθεί μόνωση. Οι μαρμαρόπλακες αφαιρέθηκαν κι επανατοποθετήθηκαν, ό,τι μπορούσε από την παλιά κατασκευή να χρησιμοποιηθεί βρήκε νέα θέση, όπως κάποια παλιά, χειροποίητα, ζωγραφισμένα πλακάκια που τοποθετήθηκαν είτε στον πάγκο της κουζίνας, είτε στο μπάνιο και συμπληρώθηκαν από νέα στοιχεία. Στην κουζίνα έγιναν ειδικές κατασκευές για να εξυπηρετήσουν την άριστη κατανομή των λειτουργιών, ενώ τ’ ανοιχτά ράφια και τ’ ανάλαφρα εμφανή στοιχεία δίνουν μια υπέροχη εικόνα αρμονίας σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο. Ένα βαρύ ξύλινο τραπέζι γίνεται το βασικό στοιχείο, ενώ δίπλα το παλιό wc μετατράπηκε στη γωνιά του κελαριού, όπου συγκεντρώνονται τα κρασιά. Τα έπιπλα, τα αντικείμενα κυρίως, επιλέχθηκαν και αγοράστηκαν από την Αμερική, τα περισσότερα από τις εταιρίες Crate & Barell και Restoration Hardware. Στην οροφή, εμφανή ξύλινα δοκάρια καστανιάς συγκρατούν μια στρώση από σχίζες, τον σκληρό κορμό από ένα φυτό της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην ντόπια παραδοσιακή αρχιτεκτονική για την ενίσχυση των πατωμάτων.
Ο κατασκευαστής επιμελήθηκε ειδικά τις λεπτομέρειες, τις βρύσες, τα υλικά, τις γούρνες, όπως και τους συνδυασμούς σε κουζίνα και μπάνια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογης αισθητικής και ανάλογο της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτίσματος. Η σκάλα ανασχεδιάστηκε, έγινε όσο πιο ανάλαφρη γίνεται και οδηγεί στους δύο επάνω ορόφους, που φιλοξενούν δύο υπνοδωμάτια ο πρώτος και το master bedroom ο δεύτερος. Σε γαλάζιους τόνους και σε λιτό ύφος, τα δύο υπνοδωμάτια επιτρέπουν στην απίθανη θέα που εισβάλλει από τα παράθυρα να γίνεται ο πρωταγωνιστής, ενώ ένα άνετο μπαλκόνι έξω με καθιστικό είναι το σημείο απ’ όπου μπορεί κανείς -χωρίς ίχνος εμποδίου- ν’ απολαύσει το καταπληκτικό τοπίο. Έναν όροφο πιο πάνω, ένας ενιαίος χώρος φιλοξενεί ένα κρεβάτι με ουρανό, το άνετο γραφείο του ζευγαριού κι ένα κομψό μπάνιο. Εδώ, βρισκόταν και το δωμάτιο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, όπου συνήθιζε να γράφει με σύντροφο τη μαγική εικόνα του νησιού που απλώνεται κάτω. Ακόμη πιο απίθανο σημείο του σπιτιού, βέβαια, είναι το χτιστό καθιστικό σε μια πέτρινη βεράντα στον κήπο, όπου το μακρόστενο πέτρινο τραπέζι είναι ιδανικό για να συγκεντρώνει φίλους, παρέες και οικογένεια. Εκεί, κάτω από την αιωνόβια ελιά, η ζωή αποκτά την πολυπόθητη ηρεμία και μια πρωτόγνωρη διάσταση με τη συμβολή της επιβλητικής ομορφιάς του τοπίου και τη μοναδική αύρα αυτού του υπέροχου τόπου.
Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου