«Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον κήπο ή να περπατήσετε πάνω από την οροφή του σπιτιού, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε ότι από κάτω βρίσκονται δωμάτια όπου ζουν άνθρωποι» λέει αστειευόμενος ο αρχιτέκτονας Javier Senosiain, που επιμελήθηκε την κατασκευή του ιδιόμορφου -αλλά σίγουρα έξυπνου και πρωτότυπου- αυτού πρότζεκτ.
Ο πράσινος αμμόλοφος «αγκαλιάζει» σχεδόν ολόκληρη την κατοικία, καθιστώντας τη σχεδόν αόρατη, έτσι ώστε από έξω να βλέπει κανείς μόνο χόρτα, θάμνους, δέντρα και λουλούδια. Ο Μεξικανός αρχιτέκτονας είναι γνωστός για την οργανική αρχιτεκτονική του -μέχρι σήμερα, έχει χτίσει σπίτια εμπνευσμένα από το σχήμα ενός φιδιού, ενός καρχαρία, ενός λουλουδιού και ενός μανιταριού.
Με τη μορφή ενός κελύφους φιστικιού, το συγκεκριμένο σπίτι αποτελείται από δύο σπηλαιώδεις οβάλ χώρους που συνδέονται με ένα στενό πέρασμα. Ένας θάλαμος περιέχει τα ιδιωτικά δωμάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως τη νύχτα, ενώ ο φωτεινότερος θάλαμος περιέχει τους κοινόχρηστους χώρους. Αν και το εσωτερικό του μοιάζει με ένα υπόγειο σπήλαιο, συνδέεται με το καταπράσινο τοπίο με ένα μεγάλο παράθυρο.
«Η κατοικία, που περιλαμβάνει σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα, και χώρους ύπνου, με γκαρνταρόμπα και μπάνιο, βασίστηκε στη στοιχειώδη φιλοσοφία του να ζεις σε κοινωνία με άλλους και το περιβάλλον» λέει ο Senosiain. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των βιοκλιματικών συνθηκών στη σωματική και ψυχολογική ευημερία των κατοίκων, ο Senosiain χρησιμοποίησε δέντρα και θάμνους για να δημιουργήσει πράσινα φράγματα που φιλτράρουν το σκληρό ηλιακό φως, διατηρούν το εσωτερικό δροσερό και προστατεύουν το σπίτι από τη σκόνη και την ηχορύπανση.
Η πράσινη οροφή του από χλοοτάπητα προστατεύει επίσης πολύ αποτελεσματικά από τη ζέστη και το κρύο και βοηθάει στη διατήρηση μιας άνετης εσωτερικής θερμοκρασίας.
Κατεβαίνοντας μια σπειροειδή σκάλα, φτάνει κανείς στον πρώτο ωοειδές θάλαμο, όπου βρίσκονται οι ζώνες διαβίωσης, φαγητού και ύπνου. Από εδώ, μια στενή σήραγγα οδηγεί προς το δεύτερο θάλαμο όπου βρίσκονται οι κοιλότητες ύπνου.
«Αυτό το ημι-θαμμένο σπίτι αποδείχθηκε πιο ηλιόλουστο και φωτεινότερο από τα συμβατικά σπίτια γιατί τα παράθυρα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και οι θόλοι επιτρέπουν την είσοδο του ηλιακού φωτός από ψηλά. Ο εξαερισμός διευκολύνεται από την αεροδυναμική μορφή της κατοικίας που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα σε ολόκληρη την επιφάνεια», λέει ο Senosiain.
Ο αρχιτέκτονας προσπάθησε να δημιουργήσει χώρους προσαρμόσιμους στο ανθρώπινο σώμα «παρόμοιοι με τη μήτρα, με τη λίμνη όπου μένει ένα ζώου ή ένα ιγκλού» προσθέτει.
Ο Javier Senosiain σχεδίασε ιδανικά αυτό το μοναδικό σπίτι ώστε να ενσωματωθεί άψογα στο φυσικό του τοπίο τόσο ώστε να είναι σχεδόν αόρατο. Χάρη στη δημιουργικότητα και το ταλέντο του το κατάφερε και πραγματικά ανυπομονούμε για όσα ετοιμάζει για τη συνέχεια. Άλλωστε είναι πάντα συναρπαστικό και όμορφο να βλέπεις την προσπάθεια και το ταλέντο να εξωτερικεύονται μέσα από επιτυχημένα έργα!