fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο μοιάζει η ιδανική καλοκαιρινή απόδραση
DESIGN

Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο μοιάζει η ιδανική καλοκαιρινή απόδραση

Με την υπογραφή της Sinas Architects


Με κυρίαρχα στοιχεία το άγριο τοπίο στη νότια πλευρά της Σερίφου, κοντά στην παραλία Καλό Αµπέλι, στην περιοχή “Χωµατοβούνι” µε έντονες κλίσεις και άφθονα καλοσχηµατισµένα βράχια που δεσπόζουν στην πλαγιά η πέτρινη κατοικία 200 m2 εντάσσεται απόλυτα στο περιβάλλον της. Μέσα σε αυτό το φαινοµενικά «αφιλόξενο τοπίο» αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα όπου η βασική κατοικία, με τρεις κοιτώνες, βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο. Η πρόσβαση γίνεται από την πίσω πλευρά, μέσω κλιμακοστασίου, που διαιρεί το κτίριο στη μέση, προκειμένου να οδηγήσει τους επισκέπτες στην κεντρική βεράντα, ένα μπαλκόνι με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, στον όρμο του Καλού Αμπελιού, στο γραφικό νησάκι Γαρμπιά και στο απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά. 

08-b-serifos.jpg

Μια άλλη βεράντα που συνορεύει με την κουζίνα τη δυτική πλευρά του κτιρίου, είναι προστατευμένη από τον καλοκαιρινό ήλιο και τον αέρα. Ο ξενώνας έχει τοποθετηθεί στον επάνω όροφο και περιλαμβάνει δικό του λουτρό, κουζίνα και τζάκι.

Ένα μικρότερο κτίσμα σαν κελί, που λειτουργεί και αυτό σαν μικρός ξενώνας, έχει τοποθετηθεί εντελώς ανεξάρτητα στο υψηλότερο επίπεδο. Το ιδιόμορφο σχήμα της κατοικίας δημιουργεί πολλαπλές βεράντες προστατευμένες από τον ήλιο και τους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου, ενώ “σπάει” το κτίριο σε επιμέρους μικρότερους και ακανόνιστους όγκους.

05-b-serifos.jpg

Το βασικό στοιχείο δόμησης είναι η πέτρα, που προέκυψε εξολοκλήρου από τις εκσκαφές και αρμολογήθηκε στο χρώμα του τοπίου, επιτρέποντας στο κτίριο να ενσωματωθεί απόλυτα και φυσικά μέσα στο αυθεντικό άγριο τοπίο.

Εξωτερικά η κατοικία συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία του νησιού όπως είναι η πέτρα, το χώμα, οι καλαμωτές, το ξύλο με τα φυσικά του χρώματα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αρμονίας. Εσωτερικά επιλέχθηκε το λευκό ως κυρίαρχο χρώμα και μία αισθητική πιο σύγχρονη. Η πέτρα βάφτηκε χωρίς να σοβατιστεί και τα δάπεδα είναι όλα βιομηχανικά στο εξωτερικό της κατοικίας και τσιμεντοκονία στο εσωτερικό της. 

Η λιτή διακόσμηση, με τα εντελώς απαραίτητα αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο εύκολο στη χρήση και χωρίς περιττά στοιχεία, κάτι που αρμόζει ιδανικά στην καλοκαιρινή διαβίωση.

11-b-serifos.jpg

Αbout

Οι Sinas Architects είναι ένα μικρό και πολύ δυναμικό αρχιτεκτονικό γραφείο, ενώ οι αρχιτέκτονες είναι παρόντες από την αρχή του σχεδιασμού μέχρι την ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας της κατασκευής. Η ομάδα είναι έμπειρη, αποτελούμενη από ταλαντούχα και δημιουργικά άτομα, ικανά να αντιμετωπίσουν τις ειδικές ανάγκες των πελατών τους. Η συλλογική τους εμπειρία μάλιστα καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία έργων, από νοσοκομεία κι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έως καταστήματα λιανικής, πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών.

Sinas Architects

www.sinasarchitects.gr

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!