fbpixel

Search icon
Search
Σκονισμένο σπίτι; Δείτε πώς ο σωστός καθαρισμός των τοίχων σας θα αλλάξει το τοπίο
INTERIORS

Σκονισμένο σπίτι; Δείτε πώς ο σωστός καθαρισμός των τοίχων σας θα αλλάξει το τοπίο

Τώρα το καλοκαίρι αντιμετωπίστε τους σκονισμένους χώρους


Ενώ το σκούπισμα των πατωμάτων και των πάγκων της κουζίνας μπορεί να κυριαρχούν στο πρόγραμμα του τακτικού καθαρισμού σας, υπάρχει ένα σημαντικό σημείο που μπορεί να σας διαφεύγει: οι τοίχοι σας. Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη, οι λεκέδες και τα σημάδια μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του χρώματος, κάνοντάς τους να δείχνουν θαμποί και λερωμένοι. Μια μεγάλη ποσότητα σκόνης στους τοίχους μπορεί επίσης να αυξήσει τα αλλεργιογόνα στον χώρο σας, αλλά ένας γρήγορος καθαρισμός θα διασφαλίσει επίσης ότι οι ανεμιστήρες οροφής - εάν διαθέτετε - δεν μαζεύουν περιττά υπολείμματα για να τα εξαπλώσουν στη συνέχεια στα δωμάτιά σας.

Ευτυχώς, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά απλά βήματα για να ανανεώσετε την επιφάνεια των τοίχων σας ώστε να αποκτήσει μια κομψή, καθαρή εικόνα. Έτσι, αντί να τους βάφετε ξανά από την αρχή, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, προσθέστε στο πρόγραμμα καθαρισμού σας τακτικές πλύσεις τοίχων για να διατηρήσετε τον χώρο σας απαλλαγμένο από τη σκόνη. Παρακάτω, σας προτείνουμε πώς να το κάνετε! 

shutterstock-2402155807.jpg

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τους τοίχους σας;

Προγραμματίστε να καθαρίζετε τους τοίχους σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Όλα εξαρτώνται από την τοποθεσία του σπιτιού, το πόσο ανοιχτά είναι τα παράθυρα και ποιος κατοικεί σε αυτό. Αν αφήνετε συχνά ανοιχτά ή αν ζείτε σε σπίτι με κατοικίδια ζώα, παιδιά ή με πολλά άτομα, μπορεί να χρειαστεί να καθαρίζετε τους τοίχους σας πιο συχνά.

Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη ποσότητα γύρης κάθε άνοιξη ή υπερβολική σκόνη, είναι καλύτερο να καθαρίζετε τους τοίχους κάθε 6 μήνες. Προγραμματίστε τον πρώτο καθαρισμό των τοίχων μετά το τέλος της περιόδου γύρης της άνοιξης και προγραμματίστε τον δεύτερο καθαρισμό 6 μήνες αργότερα στο ημερολόγιό σας. 

Πράγματα που θα χρειαστείτε

  • Πετσέτες, εφημερίδα ή πανί
  • Πανιά μικροϊνών
  • Πετσέτα πλυσίματος ή μαλακό σφουγγάρι
  • Δύο κουβάδες μεγέθους γαλόνι
  • Νερό
  • Υγρό σαπούνι
shutterstock-2386003455.jpg

Βήμα 1: Προετοιμάστε το δωμάτιο και τις προμήθειες

Κατ' αρχάς, καθαρίστε τον χώρο σας. Αφαιρέστε τυχόν έργα τέχνης στον τοίχο, φωτιστικά ή αντικείμενα και, στη συνέχεια, απομακρύνετε τα έπιπλά σας. Στη συνέχεια, απλώστε πετσέτες, εφημερίδες ή ένα πανί στο πάτωμα δίπλα στη βάση του τοίχου για να πιάσετε τυχόν περίσσεια νερού ή σκόνης που μπορεί να πέσουν όσο καθαρίζετε. Ετοιμάστε δύο κουβάδες με νερό: έναν με διάλυμα καθαρισμού και έναν άλλο με ζεστό νερό για να ξεπλένετε το πανί ή το σφουγγάρι σας μεταξύ των χρήσεων. Επιπλέον, μπορείτε να αναμείξετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι με ένα γαλόνι ζεστό νερό για να φτιάξετε ένα απλό διάλυμα καθαρισμού ή να χρησιμοποιήσετε ένα μη λειαντικό καθαριστικό γενικής χρήσης.

Βήμα 2: Ανακαλύψτε τον τύπο βαφής τοίχου σας

Για τον καθαρισμό βαμμένων τοίχων, πρέπει να γνωρίζετε με τι τύπο χρώματος εργάζεστε. Τα ημιγυαλιστερά και γυαλιστερά χρώματα τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά και μπορεί να αντέχουν καλύτερα τα πιο σκληρά καθαριστικά. Τα flat και σατινέ δεν είναι τόσο ανθεκτικά, οπότε επιλέξτε έναν πιο ήπιο καθαρισμό μόνο με νερό ή ένα μείγμα νερού και σαπουνιού για να διατηρήσετε το χρώμα σας. Προσπαθήστε να μην τρίβετε τους τοίχους πολύ δυνατά και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι ή μια πετσέτα μικροϊνών.

Βήμα 3: Ξεσκονίστε τις επιφάνειες

Στη συνέχεια, ξεσκονίστε στεγνά κάθε τοίχο από πάνω προς τα κάτω. Συνιστάται η χρήση ενός πανιού από μικροΐνες ή ενός Swiffer Sweeper, για να φτάσετε σε όλα τα ψηλά σημεία. Και μην ξεχνάτε τις γωνίες: Η σκόνη είναι πιθανό να συγκεντρωθεί στις διασταυρώσεις των τοίχων μεταξύ των καθαρισμών.

shutterstock-2446311043.jpg

Βήμα 4: Καθαρίστε επιτόπου τον τοίχο

Μετά το ξεσκόνισμα, στρέψτε την προσοχή σας σε τυχόν λεκέδες, αποχρωματισμούς ή σημάδια γδαρσίματος. Συνιστάται φυσικά η χρήση μιας γόμας καθαρισμού για την αφαίρεση κηλίδων. Απλά να είστε προσεκτικοί και να το δοκιμάσετε απαλά πρώτα. Βγάζει πολύ εύκολα κάποιες μάρκες χρώματος ή θαμπώνει το σημείο που καθαρίστηκε.  Για πιο επίμονους λεκέδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό από δύο φλιτζάνια αμμωνίας και ένα γαλόνι νερό. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καλά αεριζόμενος και φροντίστε να κάνετε μια δοκιμή σε μια μικρή επιφάνεια πριν ξεκινήσετε. 

Βήμα 5: Πλύνετε με νερό ή διάλυμα καθαρισμού

Αφού ξεσκονίσετε και καθαρίσετε τα σημεία, ήρθε η ώρα να πλύνετε καλά τους τοίχους σας. Θα χρειαστείτε ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι, έναν κουβά με καθαρό νερό και έναν κουβά με διάλυμα καθαρισμού. Είτε χρησιμοποιείτε μόνο νερό, είτε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης μαζί με νερό, ξεκινήστε με μια επιτόπια δοκιμή για να δείτε πώς ανταποκρίνονται οι τοίχοι σας στο διάλυμα. Ξεκινήστε από το κάτω μέρος του τοίχου και ανεβείτε μέχρι το ταβάνι, επικαλύπτοντας τις περιοχές καθώς καθαρίζετε και χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις. 

Βήμα 6: Στεγνώστε τους τοίχους με ένα πανί

Σκουπίστε τους τοίχους σας με ένα καθαρό πανί μικροϊνών για να τους στεγνώσετε. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρά σας για να τους αφήσετε να στεγνώσουν από τον αέρα. Είναι επίσης χρήσιμο να ανοίξετε τους ανεμιστήρες οροφής σας ή να τοποθετήσετε ανεμιστήρες στο πάτωμα του δωματίου σας - απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει πρώτα τα πτερύγια τους και έχετε σκουπίσει με ηλεκτρική σκούπα τα πατώματα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο οι ανεμιστήρες να φυσήξουν σκόνη στους βρεγμένους τοίχους.