fbpixel

Search icon
Search
Μια φωτεινή εξοχική κατοικία στο νότιο Λονδίνο γίνεται ένα με τον καταπράσινο κήπο της
INTERIORS

Μια φωτεινή εξοχική κατοικία στο νότιο Λονδίνο γίνεται ένα με τον καταπράσινο κήπο της

Το ξεχωριστό σπίτι των Tom και Connie Barton


O Tom και η Connie Barton έκαναν όλα όσα δεν πρέπει να κάποιος όταν αγόρασαν το 2016 το γεμάτο φως βικτοριανό εξοχικό τους στο νότιο Λονδίνο. «Ήταν ένα σπίτι το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο σκοτάδι», λέει η Connie, γραφίστρια που διευθύνει το Studio Connie. Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα σπίτι που τότε έδειχνε να μην έχει και πολλές δυνατότητες, κάτι το οποίο τελικά δεν ίσχυε βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα.

Το ζευγάρι είχε το ένστικτο ότι αυτό ήταν το σωστό σπίτι γι' αυτούς. Για αρχή, ήταν σε ιδανική τοποθεσία, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό εστιατόριό τους στο Brixton, αλλά και σε απόσταση μόλις δύο λεπτών με τα πόδια από το Ruskin Park, το οποίο είναι το τέλειο μέρος για περπάτημα. «Ο Tom ήταν πολύ πιο λογικός σε όλο αυτό κι έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι το σπίτι είχε ανακαινιστεί πολύ όμορφα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, που ήταν αρχιτέκτονας», εξηγεί η Connie. «Αν και πάντα σκεφτόμασταν ότι θα θέλαμε να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας, συνειδητοποιήσαμε και οι δύο ότι αυτό ήταν πολύ καλύτερο από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε», προσθέτει.  

c68a1679.jpg


Με μια πρώτη ματιά, πρόκειται για ένα αρκετά απλό βικτοριανό εξοχικό δύο υπνοδωματίων. Αυτό που είναι λιγότερο αναμενόμενο είναι η σύγχρονη επέκταση με δοκάρια στο πίσω μέρος, η οποία φιλοξενεί έναν ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας και λειτουργεί ως η «καρδιά» του σπιτιού. «Ένιωσα καταπληκτικά που ανακάλυψα ένα μέρος που ισορροπούσε τόσο καλά το παλιό με το νέο», λέει η Connie.

Η θέα στο πίσω μέρος, που πλαισιώνεται μέσα από τις πτυσσόμενες πόρτες και τα τρία τεράστια παράθυρα, είναι εξίσου απροσδόκητη: ένας άγριος, σαν ζούγκλα κήπος που υψώνεται γύρω από το σπίτι και μοιάζει σαν να μην ανήκει στο νότιο Λονδίνο - μια πραγματική όαση μέσα στην πόλη. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης -ο αρχιτέκτονας David Money- είχε σχεδιάσει τον κήπο έτσι ώστε να κοιτάζεις απευθείας πάνω στα φυτά και όχι προς τα κάτω. «Είναι σαν να κοιτάς έναν πίνακα ζωγραφικής», πιστεύει η Connie. «Λατρεύω να βλέπω τα πρόσωπα των φίλων μας όταν μας επισκέπτονται, γιατί ο κήπος τους χαλαρώνει αμέσως». Το studio της Connie, που καταλαμβάνει το πίσω δωμάτιο στο ισόγειο του αρχικού βικτοριανού κτιρίου, βλέπει επίσης στον κήπο. «Είναι ένα πολύ καλό μέρος για να δουλεύεις ακόμη και τον χειμώνα, καταλήγω να έχω το παράθυρο ή την πόρτα ανοιχτή για να ακούω τον ήχο του νερού στη λίμνη, την οποία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δημιούργησε έξυπνα». 

Η Connie και ο Tom έχουν υιοθετήσει μια ήπια προσέγγιση στη διακόσμηση, αφήνοντας το σπίτι να εξελιχθεί σιγά σιγά και συνδυάζοντας τα ευρήματα από τις υπαίθριες αγορές και το eBay με κλασικά σχέδια. Στον ενιαίο χώρο του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, οι καρέκλες "Wishbone" του Hans Wegner περιβάλλουν το τραπέζι "Tulip" του Eero Saarinen. Η κουζίνα είναι το σημείο όπου δημιουργεί ο Tom, με λιτές μονάδες γραμμές και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο. Ο χώρος μαγειρέματος του Tom επεκτείνεται και στον κήπο, όπου υπάρχει μια εξωτερική κουζίνα εξοπλισμένη με το αγαπημένο του Big Green Egg.

c68a1899-at-033x.jpg


Έργα τέχνης βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το σπίτι -ιδιαίτερα στον διάδρομο- και πολλά από αυτά έχουν συλλεχθεί στα ταξίδια του ζευγαριού, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλασσογραφικού τοπίου της καλλιτέχνιδας Mimi Robson και μιας δραματικής παράκτιας σκηνής της καλλιτέχνιδας Ruth Brownlee - δώρο του Tom στην Connie. Ένα άλλο έργο, της τοπικής καλλιτέχνιδας Judith MacLachlan, αγοράστηκε στον μήνα του μέλιτος στη Σκωτία: κρεμόταν στον τοίχο του The Black Shed, ενός από τα μέρη που διέμεναν στο Skye και ζήτησαν να το αγοράσουν. «Πολλά από αυτά που έχουμε στους τοίχους μας έχουν να κάνουν με τη θάλασσα", εξηγεί η Connie. 'Υποθέτω ότι είναι ο τρόπος μας να φέρουμε λίγη από τη γοητεία της στο Λονδίνο».

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Owen Gale, House & Garden